Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schotland: tips en mooie plekken voor een rondreis

Schotland - Tips over mooie plekken om te bezoeken tijdens een rondreis

Schotland: tips en mooie plekken voor een rondreis

Schotland - Tips over mooie plekken om te bezoeken tijdens een rondreis

Inhoudsopgave

Mijn Liefde voor Schotland is groot, zeer groot. Nog voor ik weg was uit Schotland wilde ik al terug ☺. Ik begrijp nog steeds niet hoe het komt dat ik het zo lang links liet liggen. Nu is het mijn beurt om jullie te overtuigen om niet diezelfde fout te maken ;). Vandaar deze blog boordevol concrete tips en coronaweetjes voor jouw (veilige) droomtrip naar Schotland.

Schotland bereiken

Je kunt Schotland op meerdere manieren bereiken: te land, ter zee en in de lucht ;). Omwille van meneertje C kozen we er deze keer voor om via de shuttle te gaan. Dat voelde veilig (je mag zelfs niet meer uitstappen in de shuttle zelf), want je komt met niemand in contact. Je blijft dus in je eigen (auto)bubbel.

Het bleek ook de goedkoopste optie te zijn in deze periode, maar uiteraard niet de snelste. De overtocht duurt amper een halfuurtje, maar eens in het Verenigd Koninkrijk heb je wel nog een ritje voor de boeg. Gelukkig zijn de landschappen onderweg goed voor uren entertainment en wauw-momentjes. 😉

Gastblogger Valerie aan de Schotse grens
Gastblogger Valerie aan de Schotse grens

Rijden in Schotland

Niet vergeten: in Schotland wordt er links gereden ;). Niet zo moeilijk denk je misschien op het eerste gezicht. Maar vergis je niet: roundabouts, inhalen en afslaan worden een pak moeilijker met de bestuurder aan de linkerkant. Bereid je zeker goed voor op het speciale systeem van Schotse roundabouts, met soms wel 6 rotondes na elkaar! Een ezelsbruggetje: neem ze in wijzerzin en niet in tegenwijzerzin zoals wij dat gewoon zijn.

Huur je ter plaatse een auto, dan heb je al minder problemen qua bestuurderskant en dan kun je eens met een echte Vauxhall rijden ;).

Edinburgh en Rosslyn Chapel

Edinburgh binnenrijden

Als je Edinburgh binnenrijdt, heb je er geen flauw benul van dat je je in de Schotse hoofdstad bevindt. Anders dan in andere grote (hoofd)steden, heb je geen randsteden of gevaarlijke buurten rond de hoofdstad. Je rijdt door een keurige woonwijk met veel groen tot je opeens in het kloppende hart van Schotland staat.

De kleurrijke Victoria Street in Edinburgh
De kleurrijke Victoria Street in Edinburgh
Gastblogger Valerie in Edinburgh
Gastblogger Valerie in Edinburgh

In coronatijden valt blijkbaar ook het verkeer heel goed mee: in een mum van tijd stonden we pal in het centrum aan Charlotte Square, waar we verbleven. Het voelt dus aan als een kleinschalige stad, maar anderzijds spreken de enorme statige gebouwen en immense groene stadsparken dat tegen.

Stadspark in Edingburgh
Stadspark in Edingburgh

Edinburgh bezoeken

Edinburgh heeft enorm veel te bieden aan zijn bezoekers: het Edinburgh castle dat boven de stad waakt, de mooie en kleurrijke huisjes in de heuvelachtige straten, de vele musea en winkels (hello tartan!), de monumentale heuvels …

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle

Vanaf het kasteel wandel je naar het lager gelegen stadsdeel over de zogenaamde ‘Royal mile’, een pad dat je doorheen 4 hoofdstraten en langs allerlei bezienswaardigheden voert. Jammer genoeg was nog niet alles open door het coronavirus, maar dat zorgde ook voor zeer rustige straten. We zullen dus nog een keer terug moeten om Edinburgh castle en de kathedraal te bezoeken

De gezellige Grass Market
De gezellige Grass Market
Tolbooth Edinburgh
Tolbooth Edinburgh

De heuvels van Edinburgh

Aan het einde van de Royal Mile, zie je aan het Schotse parlement Arthur’s Seat opdoemen, de hoogste heuvel van Edinburgh.

Uitzicht op Arthur's Seat onderweg naar Calton Hill
Uitzicht op Arthur’s Seat onderweg naar Calton Hill

Ook Calton Hill, die de akropolis van Edinburgh wordt genoemd door de Grieks ogende nationale monumenten, is een van de kenmerkende heuvels. Een steile klim, maar de moeite waard voor het mooie uitzicht over de Schotse hoofdstad!

Nationaal monument op Calton Hill
Nationaal monument op Calton Hill
Panorama over Edinburgh vanuit Calton Hill
Panorama over Edinburgh vanuit Calton Hill
Op Calton Hil
Op Calton Hil

Rosslyn Chapel bezoeken

Op nog geen halfuur van Edinburgh-city bevindt zich op een groene heuvel de mysterieuze Rosslyn Chapel. Dat is een kapel die in 1446 werd gebouwd voor de familie St Clair. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de kapel doorspekt is met mysterieuze symboliek.

Aan Rosslyn Chapel
Aan Rosslyn Chapel

Zo wordt de beruchte ‘green man’ meermaals afgebeeld, zijn er symbolen van de orde van Tempeliers terug te vinden en kunnen bepaalde decoraties vandaag de dag nog steeds niet worden verklaard. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat een maïskolf wordt afgebeeld in de kapel nog lang vóór Schotland van het bestaan ervan afwist?

Rosslyn Chapel
Rosslyn Chapel

De kapel kreeg ook een prominente rol in de film The Da Vinci Code. Een gids geeft kort uitleg over de woelige geschiedenis en de belangrijkste decoratieve elementen van de kapel. Verder kun je de kapel binnen je tijdslot bezoeken (reserveren verplicht!) en met wat geluk krijg je een privérondleiding van de gids ;). Zeer de moeite waard, ook voor de museumshop en de groene omgeving!

Mysterieuze details van Rosslyn Chapel
Mysterieuze details van Rosslyn Chapel

Wat gegeten?

Fish & chips! Zo typisch, eenvoudig en lekker. In Edinburgh vind je dat gerecht overal wel op de kaart. Maar leuker is nog om het ergens in een park aan een kiosk of een foodtruck te scoren. In het park aan National Gallery is er zo’n kiosk waar je bovendien een klein, schattig terrasje hebt.

Waar gelogeerd?

Kimpton Charlotte Square. Je verblijft er in een statig, chique gebouw aan een al even statig Schots plein. Het onthaal is er super! We voelden ons heel welkom dankzij al de hotelmedewerkers. De mooie, ingetogen foyer leidt je naar de restaurantruimte in een supergezellige wintertuin.

Kimpton Charlotte Square - Schotland
Kimpton Charlotte Square
Kimpton Charlotte Square Edinburgh
Kimpton Charlotte Square Edinburgh

Het lijkt net alsof je niet in een hotel, maar ergens in een uit de kluiten gewassen herenhuis, bij iemand thuis terechtkomt. De kamers zijn stijlvol, ruim en er hangt een gigantische kaart met de bezienswaardigheden van Edinburgh. Het vele glas overal in het hotel zorgt ook voor mooie zichten op de stad. En last but not least, het Schots ontbijt is er voortreffelijk, mét haggis ;).

Schots ontbijt mét haggis
Schots ontbijt mét haggis

Coronaweetjes: We vroegen ons af hoe het zat met vallet parking in coronatijden. Ten slotte moet je toch je auto toevertrouwen aan een voiturier ;). Vallet parking wordt in tegenstelling tot wat we dachten nog steeds aangeboden, met de nodige veiligheidsmaatregelen (handschoenen, ontsmetting) weliswaar. Je koffers worden ook nog steeds naar de hotelkamer gebracht, maar de hotelmedewerker komt niet meer verder dan de kamerdeur.

Inverness & Loch Ness

Het is moeilijk om Schotland te verlaten zonder dat ene beruchte meer te hebben gezien, nietwaar? ☺ Als kind was ik al gefascineerd door Nessie en het mysterie dat eraan vasthangt door de verhalen die ik erover las. Het plaatsje Inverness is het toeristische centrum rond Loch Ness. Daar vind je de meeste winkels, hotels, restaurants en bezoekerscentra.

Hier ontdek je alles over Nessie - Schotland
Hier ontdek je alles over Nessie

Je kunt er onder meer naar het Loch Ness Centre & Exhibition, een soort van interactief, maar wel gedateerd museum waar je kunt zien welke pogingen er al werden ondernomen om Nessie te pakken te krijgen. En vooral: hoeveel geld er al in het mysterieuze wezen werd gepompt. Voor wie van cult en de gekste Nessie-souvenirs houdt ;). Wij vonden het hilarisch!

Het Loch (= meer) Ness

In en rond Inverness heb je overal wel inhammetjes aan de oever van het mooie Loch Ness. Het mooiste uitkijkpunt is misschien wel vanop de ruïnes van het Urquhart Castle. Loch Ness is dus zeker geen tourist trap, maar een zeer mooi meer omringd met mooie landschappen.

Urquhart Castle
Urquhart Castle
Het mysterieuze Loch Ness - Schotland
Het mysterieuze Loch Ness
Aan het einde van Loch Ness
Aan het einde van Loch Ness

Coronaweetjes: Op veel plaatsen was een temperatuurscreening verplicht. In de horecagelegenheden ben je bovendien verplicht om je gegevens achter te laten.

De Schotse Highlands - Schotland
De Schotse Highlands
De groene highlands
De groene Highlands

Isle of Skye

In het noorden van Schotland tref je naast de Highlands ook meerdere eilanden aan. Isle of Skye is misschien wel het beroemdste en een van de mooiste plaatsjes van het hele land.

Onderweg door de highlands
Onderweg door de highlands
Onderweg naar Isle of Skye
Onderweg naar Isle of Skye
Postkaartjes uit Isle of Skye - Schotland
Postkaartjes uit Isle of Skye

Je komt er terecht in het échte Schotland, met zijn ruige landschappen en … schapen. Het is dan ook niet erg als je even de weg kwijt bent of verkeerd rijdt (oeps!), het is er overal zo adembenemend mooi!

De prachtige natuur op Isle of Skye
De prachtige natuur op Isle of Skye

Isle of Skye is met een (gratis) brug verbonden met het vasteland. Je kunt er dus gemakkelijk naartoe, maar opgelet: op Isle of Skye zijn de schapen de baas en vormen zij dus ook een van de hoofdweggebruikers ;).

De inwoners van Skye
De inwoners van Skye
Landschappen op Isle of Skye
Landschappen op Isle of Skye

Neist Point

Op Isle of Skye kun je veel verschillende rondritten doen, trektochten … of de vele kleine dorpjes en schattige haventjes bezoeken. Een andere optie is om je naar het uiterste punt van het eiland te begeven voor de vuurtoren van Neist Point.

De prachtige natuur rond Neist Point
De prachtige natuur rond Neist Point
De vuurtoren van Neist Point - Schotland
De vuurtoren van Neist Point

Let wel: het is een pittige, stevige en steile afdaling en klim naar de vuurtoren, maar het pad zelf is goed bewandelbaar. Het is absoluut de moeite waard om dit extreme stukje van Schotland te bezoeken. Niet alleen voor de vuurtoren, maar ook voor de natuur, de steile kliffen en de rotspartijen.

Kliffen aan Neist Point - Schotland
Kliffen aan Neist Point
De wandeltocht naar Neist Point
De wandeltocht naar Neist Point

De bewoonde wereld op Skye

Iets eten, winkelen of een terrasje doen, kun je in het schattige havenstadje Portree of bij een lokale herberg of hotel. Isle of Skye is best verlaten, er wonen volgens mij meer schapen en herten dan mensen ;). Als je er nog op de baan bent bij valavond of ’s nachts moet je heel erg opletten voor overstekende herten. Wij telden er een dertigtal tijdens onze late rit naar het hotel…

De haven van Portree
De haven van Portree

Waar gegeten?

In Portree heb je meerdere eetgelegenheden, maar ook in hotel Greshornish House kun je heerlijk en verfijnd eten (aanrader: de Schotse kazen en desserts met Schotse whisky).

Greshornish House op Isle of Skye
Greshornish House op Isle of Skye

Normaal is het restaurant alleen beschikbaar voor de gasten, maar met wat geluk kun je er nog een tafeltje scoren voor het diner. Bovendien krijg je momenteel 10 pond per persoon korting als je gaat uiteten (regeringsmaatregel om de horeca te steunen, geldig voor het hele Verenigd Koninkrijk)!

Coronaweetjes: Op Isle of Skye lijkt corona heel ver weg. Alsof het hier nooit bestaan heeft. Er zijn ook zo weinig locals en toeristen op het eiland. De lucht die je hier inademt, kan niet anders dan loepzuiver zijn ;).

Loch Lomond & The Trossachs National Park

Schotland bulkt van de natuurpracht en meren in de vele national parks. Het is dan ook moeilijk kiezen. Loch Lomond & The Trossachs National Park is volgens ons een van de mooiste. Het park ligt op slechts een steenworp van Glasgow.

De prachtige natuur in het natuurpark Loch Lomond and the Trossachs - Schotland
De prachtige natuur in het natuurpark Loch Lomond and the Trossachs
Gastblogger Valerie aan Loch Lomond - Schotland
Gastblogger Valerie aan Loch Lomond
Aan de oever van Loch Lomond
Aan de oever van Loch Lomond

Er zijn veel verschillende meren, trails, drives en schattige dorpjes om te bezoeken. We deden een rondrit gecombineerd met de Forest drive, zo zie je zowel de meren als de bossen en de bergachtige landschappen. Je bevindt je namelijk op het terrein van de Ben Ledi, een van de hoogste bergen van Schotland.

Forest Drive - Loch Lomond - Schotland
Forest Drive – Loch Lomond

Boottochtjes

Om de vele meren diepgaander te bezoeken en beter te leren kennen, is een boottochtje het beste idee. Dat deden we op Loch Katrine. Je kunt zonder reserveren nog ter plaatse een ticket kopen, maar de plaatsen zijn wel beperkt wegens corona.

Aan Loch Katrine - Schotland
Aan Loch Katrine

Tijdens de rondvaart krijg je uitleg over de omgeving en de geschiedenis van het Loch Katrine van een stoere Schotse zeebonk. Het is dus niet alleen genieten van de omgeving, maar ook van het heerlijke Schotse accent en de bijhorende humor ;). Vaar je liever niet, dan kun je ook heerlijk fietsen langs het meer op de autovrije weg.

Waar gegeten en geld uitgegeven?

In het dorpje Callander (of in Luss) kun je weer krachten opdoen in een van de vele restaurantjes of je geld spenderen aan de mooiste (kerst)souvenirs in de schattigste winkeltjes.

Schattige huisjes in Luss - Loch Lomond
Schattige huisjes in Luss – Loch Lomond
Kerstdecoratie shoppen kan altijd en overal in Schotland
Kerstdecoratie shoppen kan altijd en overal in Schotland
Strand in Luss, mét photobomb - Schotland
Strand in Luss, mét photobomb

Coronaweetjes? Tijdens zo’n boottocht is een mondmasker verplicht. Bovendien zijn niet alle zitjes beschikbaar zodat de passagiers zoveel mogelijk afstand van elkaar kunnen houden. Je komt trouwens de boot niet op zonder temperatuurscreening.

Glasgow

Glasgow is in vele opzichten anders dan Edinburgh. Eigenlijk kom je hier meer in een grootstad terecht dan in Edinburgh. Dat heeft voor-, maar ook nadelen. In Glasgow hadden we zo weinig tijd dat we er alleen een avondwandeling konden doen. We trokken dan ook naar het nog zeer lege stadscentrum, waar de meeste winkels nog gesloten waren. Desalniettemin konden we toch enkele mooie gebouwen spotten van Mackintosh. Niet van de computergigant, maar van de art-decoarchitect ;).

Art-decoarchitectuur in Glasgow - Schotland
Art-decoarchitectuur in Glasgow

Gelukkig maakte ons prachtige verblijf veel van dat Glasgow-gemis goed. Wij gaan zeker nog eens terug om Glasgow deftig te kunnen beoordelen!

Waar gelogeerd?

In het Kimpton Blythswood Square Hotel, in een al net even statig hotel als dat in Edinburgh. Aan de buitenkant leek het zelfs op die andere Kimpton. Aan de binnenkant kom je dan weer terecht in een veel groter en chique hotel. Ook hier een fantastisch onthaal en een mooie kamer. Voor wie van marmeren badkamers en chique ontbijtruimtes houdt ;).

Kimpton Glasgow
Kimpton Glasgow
Ontbijtruimte Kimpton Glasgow - Schotland
Ontbijtruimte Kimpton Glasgow

Dat waren ze dan: mijn eerste indrukken over Schotland! Ik ga zeker nog terug naar dit prachtige land dat nog véél meer te bieden heeft dan deze blog ook maar kan vertellen.

Tot de volgende Liefde voor Reizen, 

Valerie

Meer Schotland tips

Hoe duur is Schotland: wat kost een rondreis door Schotland?

Herfst in Schotland: sprookjesachtig mooi (fotoblog)

Stedentrip Edinburgh, deze hotspots mag je niet missen

Rondreis Schotland – Roadtrip door het adembenemende Schotland

Slapen in een pipowagen aan de Schotse kust, een onvergetelijke ervaring

Plan je reis door Schotland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Schotland