Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De grootste verschillen tussen Nederland en Australië

Wonen in Australië

De grootste verschillen tussen Nederland en Australië

Wonen in Australië

Inhoudsopgave

Ze zeggen wel eens time flies when you’re having fun en dat geldt zeker voor de afgelopen jaren. Het is namelijk alweer 4 jaar geleden dat wij ons leven in Nederland achter ons lieten en een compleet nieuw leven begonnen in Australië. Er is veel gebeurd en we hebben ook ontzettend veel geleerd in deze 4 jaar wonen in Australië. Hoewel Australië een westers land is en dus in grote lijnen te vergelijken is met Nederland kent Australië ook veel verschillen met Nederland. In deze blog deel ik de grootste verschillen tussen Nederland en Australië, zowel positief als negatief. Dingen waar je rekening mee moet houden voordat je naar de andere kant van de wereld emigreert.

Een heel ander klimaat

Australië heeft een heel ander klimaat dan Nederland. Zo heb je delen waarbij spraken is van een tropisch klimaat, zoals het noorden van Australië en Far North Queensland, kent Australië een warm woestijnklimaat in het midden van het land en heb je een subtropisch klimaat in bijvoorbeeld de omgeving van Sydney.

Eén ding is zeker in Australië: het land kent veel extremen en kent ook veel zonuren. Zonnebrand, een hoofddeksel en een zonnebril zijn daarom geen extra luxe maar een noodzaak als je woont down under. Omdat er zoveel zonneschijn is leef je ook veel meer buiten dan in Nederland.

Kust bij Sydney - verschillen tussen Nederland en Australië

Australiërs houden bijvoorbeeld erg van picknicken, BBQ-en en sporten in de buitenlucht. Ook ikzelf leef veel meer buiten dan in Nederland. Elke dag probeer ik een lange wandeling te maken. Zo ga ik de laatste tijd vaak naar het Sydney Park waar ik een grote ronde loop en geniet van de natuur. Hier kom ik veel locals tegen die ook met hun hond wandelen of aan het sporten zijn. Ook pak ik graag de ferry richting het noorden van Sydney om daar een wandeling te maken langs de kust.

Minder zakelijk

Nederland is echt het land van de ondernemers en handel. In Australië draait het niet alleen maar om handel en geld verdienen. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat als je een winkel instapt en opzoek gaat naar een product, en ze het product niet blijken te hebben, de winkeliers je gerust naar een concurrent sturen die het wel blijkt te hebben. Dit heb ik zelf bijna nooit meegemaakt in Nederland en is mij in Australië al meerdere keren gebeurd. Waarschijnlijk denken ze hier in Australië dat een goede service en sociaal gedrag meer loont.

Minder zakelijk in Australië

Papierwerk overkill

Australië is echt het land van het papierwerk. Of je nou start bij een nieuwe baan, een huis gaat huren of naar een dokter gaat, je moet overal veel formulieren invullen. Ze willen vaak veel weten en in de formulieren merk je ook dat ze regelmatig in herhaling vallen en dat je het gevoel hebt dat je alles dubbel aan het invullen bent. In Nederland zijn ze voor mijn gevoel iets meer efficient in dit soort dingen en maken ze formulieren een stuk eenvoudiger, meer digitaal en vallen ze minder in herhaling. Houd hier in ieder geval rekening mee bij een eventuele emigratie!

Grote afstanden

Voor een Australiër is 3 uur rijden niks. De afstanden tussen steden of dorpen zijn hier een stuk groter dan in Nederland. Als Nederlander moet je hier in het begin aan wennen. Maak je bijvoorbeeld een reis door de Outback dan is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Denk bijvoorbeeld aan voldoende benzine, water en eten. Op sommige plekken heb je bijvoorbeeld geen tankstation en kan de eerste volgende plek wel 4 uur verder zijn. Daarom is een goede voorbereiding van levensbelang in Australië.

Grote afstanden in Australië

Eten & drinken

Als je in Nederland uiteten gaat of een drankje gaat doen op een terrasje, dan kan het wel eens gebeuren dat je een half uur langer zit omdat de serveerster je maar niet ziet om te betalen. Dit kan vervelend zijn als je bijvoorbeeld haast hebt. In Australië betaal je in de meeste pubs en restaurants vooraf bij het bestellen aan de bar. Dit heeft voordelen voor jou als gast, je hoeft namelijk niet te wachten als je klaar om te betalen. Je kunt direct het restaurant uitlopen. En restaurants en pubs hoeven niet bang te zijn dat mensen zomaar weglopen zonder te betalen.

Minder direct

Nederlanders staan erom bekend om snel hun mening over iets te geven en zijn vrij direct in de communicatie. Australiërs zijn dit een stuk minder. Die zullen niet overal direct een mening over geven en proberen conflicten het liefst op een rustigere manier uit te praten. Ook gebeurt het vaak in Australië dat ze zich helemaal niet ergens over uitlaten en meer op de achtergrond blijven. Wij hebben gemerkt dat er in Nederland over alles en niets een mening of discussie wordt gevoerd, wat soms ook vermoeiend kan zijn. Ga je als Nederlander in Australië wonen houdt er dan rekening mee dat niet iedereen gewend is dat je direct je mening geeft over van alles en nog wat. Dit wordt door Australiërs als onbeleefd gezien.

Verschillen tussen Nederland en Australië

Media in Australië

Ook in de media zit een verschil tussen Nederland en Australië. Zo heb je bijvoorbeeld in de Nederlandse media dat roddelpers en kwalitatieve journalistiek steeds meer elkaar doorkruizen. In Australië lees je een stuk minder over bekende Australiërs en privé roddels op de grotere nieuwssites. Daar hebben ze hier eigen platforms voor. Ook lees je bijvoorbeeld hier in Australië weinig tot niets over kijkcijfers van de Australische televisie, terwijl je in Nederland dagelijks berichten ziet hoe goed of slecht een programma het heeft gedaan. Ook lees je in de Australische media minder over Nederland, terwijl er in Nederland regelmatig komkommernieuws wordt geplaatst over Australië.

Hondenparadijs

Australiërs zijn gek op honden. Het lijkt soms wel alsof elk huishouden hier een hond heeft. Australiërs zijn zo gek op honden dat er ook speciale hondenpubs zijn en dat parken ook regelmatig een apart gedeelte hebben speciaal voor hondenbezitters. In het Sydney Park vind je zelfs een hondencafé, waar je met je trouwe viervoeters een bakkie koffie kunt drinken. Katten zie je hier een stuk minder dan in Nederland, maar dat komt ook omdat katten een bedreiging vormen voor de Australische natuur. Ze jagen namelijk graag op vogels en wildlife. Ben je dus een hondenliefhebber dan is Australië de perfecte emigratiebestemming.

Verschillen tussen Nederland en Australië

Woningmarkt in Australië

Qua woningmarkt verschilt Nederland in deze tijd niet eens zoveel met Australië. Ook hier in Australië is de woningmarkt oververhit en in steden zoals Sydney, Brisbane, Melbourne, Darwin, Perth en Adelaide is het vandaag de dag lastig om een woning te vinden. Zowel in de huur- als koopmarkt is dit vrij lastig. De huurprijzen zijn in deze steden erg hoog en er is weinig aanbod waardoor je als huurder soms te maken hebt met 30 andere gegadigden en zeker in de grotere steden zoals Sydney en Melbourne.

Terwijl we in Nederland veel Funda raadplegen voor het zoeken van een huur of koopwoning, gebruiken wij hier in Australië de platforms Realestate.com.au en Domain.com.au. Om een woning te kunnen krijgen is het verstandig om fysiek aanwezig te zijn om een woning te kunnen inspecteren of om een vriend of familielid het huis te laten inspecteren. Veel makelaars in Australië accepteren namelijk geen videogesprek waardoor je sowieso al géén kans maakt op een gewenst huis.

Veiligheid en regels

Australië is het land van veiligheid en regeltjes. Of het nu gaat om regels en veiligheid bij het bouwen van een huis of zichtbare waarschuwingsbordjes bij een hike trail. In Australië waarschuwen ze duidelijk voor gevaar. Ben je iemand die graag regels overtreedt en lak hebt aan wetten dan heb je in Australië wel een probleem. De boetes zijn hier niet mals in vergelijking met Nederland en controleren doen ze regelmatig. Maar misschien maakt dat Australië als land juist wel zo fijn. Want doordat mensen zich sneller aan regels houden (omdat de boetes hoog zijn), houdt je de samenleving ook gezellig en heb je niet snel dat mensen voor eigen rechter gaan spelen.

Verschillen tussen Nederland en Australië

Meer verschillen tussen Nederland en Australië

En zo zijn er natuurlijk nog véél meer verschillen tussen Nederland en Australië. Heb je een vraag over bovenstaande onderwerpen of een hele andere vraag over wonen in Australië. Stuur mij dan een berichtje en ik zal je zo snel mogelijk antwoorden. Zit je middenin je emigratieproces? Dan wens ik je alvast een mooi avontuur toe!

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Australië