Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Townsville in Australië

Wat te doen in Townsville - Australië

Wat te doen in Townsville in Australië

Wat te doen in Townsville - Australië

Inhoudsopgave

Wie in Noord-Queensland is mag een bezoek aan Townsville niet missen. Deze tropische stad stond ook in ons reisprogramma en daar waren we achteraf heel blij om. Na een bezoek aan de mooie Wallaman Falls vonden we het namelijk heerlijk om het bruisende stadsleven weer op te kunnen zoeken. Met een stad vol met leuke restaurants en barretjes en ook diverse natuur in en rondom de stad was het voor ons heel goed toeven. Maak nu kennis met Townsville en lees onze ervaringen en tips.

Onze route door Noord-Queensland

Over Townsville

Townsville ligt op ongeveer 1.300 km ten noorden van Brisbane en heeft rond de 165.500 inwoners. Het toerisme in Townsville wordt steeds belangrijker. Veel toeristen bezoeken de stad en combineren ook een bezoek aan het Great Barrier Reef. Snorkelen of duiken bij de Great Barrier Reef is namelijk een ervaring voor het leven.

Uitzicht op een heuvel vol met bijzondere huizen
Uitzicht op een heuvel vol met bijzondere huizen

Townsville heeft een industriehaven, jachthaven en zelfs een eigen luchthaven. Het gezellige stadscentrum, het indrukwekkende Castle Hill en het tropische klimaat maken deze stad in Queensland zeer aantrekkelijk voor toeristen.

Dit is leuk om te doen in Townsville

  • Breng een bezoek aan The Strand en geniet van de mooie kustlijn.
  • Beklim Castle Hill en geniet van het adembenemende uitzicht op de stad.
  • Bezoek Billabong Sanctuary: Australian Native Wildlife Park.
  • Doe de Street Art Walking Trail en bewonder alle street art in de stad.
  • Pak de ferry richting Magnetic Island.
  • Bezoek Reef Headquarters Aquarium.

Oaks Townsville Gateway Suites

Wij hadden 3 nachten geboekt bij Oaks Townsville Gateway Suites wat in het centrum ligt. De centrale ligging en de prijs spraken ons aan. Bij het inchecken werden wij vriendelijk verwelkomd en konden wij snel genieten van onze kamer met uitzicht op Flinder St., de rivier en het zwembad.

Oaks Townsville Gateway Suites
Oaks Townsville Gateway Suites
Heuvel met mooie huizen
Heuvel met mooie huizen (Flinder St.)

Een van de grote voordelen van Oaks Townsville Gateway Suites is de zeer centrale ligging. Zo heb je in de straat waar het hotel staat veel goede restaurants en leuke pubs zitten, maar ben je ook zo in Flinders Street, waar veel populaire café’s en restaurants zitten. Ook de afstand naar de haven waar de ferry naar Magnetic Island vertrekt is niet groot. Lees meer over Oaks Townsville Gateway Suites

Uitzicht op Oaks Townsville Gateway Suites
Uitzicht op Oaks Townsville Gateway Suites

De stad kenmerkt zich door de enorme berg die vanuit verschillende delen in de stad te bewonderen is. Hoewel er geen kasteel op de berg te vinden is, hebben ze deze berg wel de naam Castle Hill gegeven. Meer informatie over deze populaire attractie in Townsville lees je later in deze blog.

Spoorbrug over het water met Castle Hill op de achtergrond
Spoorbrug over het water met Castle Hill op de achtergrond

Wij vinden het altijd leuk om op eigen houtje de stad te gaan verkennen. Aangezien we centraal overnachtten, konden we snel alle kanten op om de mooiste plekken van de stad te gaan bezoeken. Zo zagen we ook deze spoorlijn over het water, wat tevens ook een populaire plek is voor vogels.

Vogels genieten in het zonnetje
Vogels genieten in het zonnetje

The Strand

Als Nederlander moet je toch even lachen om de naam ‘The Strand’, een grappige combinatie van Engels en Nederlands. The Strand is een mooie kuststrook wat is gelegen in de buitenwijk North Ward. Vanaf The Strand heb je uitzicht op de haven van Townsville en op Magnetic Island. In de omgeving kun je leuke restaurants en café’s bezoeken en zijn er parken en zwembaden om te ontspannen.

Bord met richting The Strand
Bord met richting The Strand
De jachthaven
De jachthaven
Prachtige gebouwen in Townsville
Prachtige gebouwen in Townsville
Treinstation van Townsville
Treinstation van Townsville
Rotonde in het centrum van Townsville
Rotonde in het centrum van Townsville
Queensland Country Bank Stadium
Queensland Country Bank Stadium

Restaurants & Bars

Voor foodlovers en pubgangers is Townsville echt the place to be. Er zijn zoveel verschillende restaurants te vinden. Zo hebben wij genoten van de Braziliaanse, Indiase en Australische keuken. Maar wie liever een Japanse, Thaise of Koreaanse maaltijd wil hebben, zit in Townsville ook helemaal goed.

Flinders St - straat met leuke barretjes en restaurants
Flinders St.: straat met leuke barretjes en restaurants

Daarnaast vind je in de stad tal van leuke café’s en pubs, waar je tot in de late uurtjes kunt genieten van bier, wijn, sterke dranken en cocktails. Zo is Heritage Exchange een ervaring op zich. Deze chique en mooi ingerichte bar is vanwege alle details al een bezoek waard. Met een whiskey bar, rum garden en een keuken waarbij ze o.a. tapas, burgers en pizza serveren, weet je zeker dat je smaakzintuigen worden verwend.

Heritage Exchange
Heritage Exchange
Flinders Street
Flinders Street

Een andere bar war wij ons uitermate hebben vermaakt was 237 Flinders Street. Deze tent, bestaande uit 3 verdiepingen, is zeer populair onder de locals en staat vooral bekend om de rooftopbar waarbij je een schitterend uitzicht hebt over de haven en Flinders Street.

Uitzicht vanaf 237 Flinders Street - Townsville
Uitzicht vanaf 237 Flinders Street
Uitzicht vanaf 237 Flinders Street - Townsville
Uitzicht vanaf 237 Flinders Street

Gezien de situatie in de wereld met de pandemie prijsden wij ons zeer gelukkig tijdens het nuttigen van een biertje en diner. En zeker met zo’n prachtig uitzicht over de stad.

Genieten bij de rooftop bar van 237 Flinders Street - Townsville
Genieten bij de rooftop bar van 237 Flinders Street

The Brewery

Wanneer je Flinders St. verder uitloopt richting het centrum van Townsville, kom je een kruispunt tegen waarbij je op de hoek een brouwerij vindt. The Brewery schittert al vanaf een afstandje in de zon en valt ook op vanwege de klok die in de avond mooi verlicht is.

Gezellige sfeer in the Brewery
Gezellige sfeer in the Brewery

De brouwerij is net zo interessant van binnen als van buiten, er hangt een zeer fijn sfeertje. Wij besloten hier natuurlijk om een van de biertjes van de tap te proeven en aangezien het bijna etenstijd was en we trek hadden besloten we ook om een Cob Loaf (tip!!!) te bestellen.

Een Cob Loaf is een traditioneel Australisch gerecht. Het is een uitgehold brood dat is gevuld met een dipsaus. Vaak is een Cob Loaf met kaas, maar er zijn ook allerlei andere soorten ingrediënten. Een ding is zeker: het is erg verslavend!!

Cob Loaf

Kerst in Townsville

Wij zijn vaak in december aan het reizen in Australië en dat betekent in Noord-Queensland het regenseizoen. Maar december betekent ook de maand van de kerstversiering.

Townsville in the spotlights
Townsville in the spotlights

In Townsville houden ze in ieder geval van kerst. Zo zie je door de hele stad kleurrijke kerstlampjes en hier en daar een kerstboom. In de avond geeft dit altijd net wat extra sfeer en zeker ook voor de foto’s.

Overal verlichte bomen
Overal verlichte bomen
De brug van ons hotel naar het centrum
De brug van ons hotel naar het centrum

Vlakbij ons hotel ligt een brug waarop ze goed hun best hebben gedaan qua versiering. Zo staat er op het begin van de brug een mooie kerstboom en zijn alle zijkanten versierd met kleine kerstlampjes.

Onderweg naar ons hotel
Onderweg naar ons hotel
Mooi versierde kerstboom
Mooi versierde kerstboom

Street Art

Veel steden in Australië hebben ontdekt dat je met street art lelijke gebouwen in no time kunt omtoveren tot kleurrijke hotspots. Ook Townsville heeft de smaak te pakken.

Kleurrijke street art in de stad
Kleurrijke street art in de stad
Een prachtige geschilderde hagedis
Een prachtige geschilderde hagedis

Verspreid door de hele stad vind je de mooiste kunstwerken die zeker een foto waard zijn. Wij hebben ze lang niet allemaal gespot, want er zijn er nog veel meer.

Een eekhoorn op een pand - Townsville
Een eekhoorn op een pand
Een bijzondere street art in Townsville
Een bijzondere street art in Townsville

Wie in Townsville is en van street art houdt kan de speciale Street Art Walking Trail lopen, waarbij je langs alle kunstwerken in de stad wandelt. Bij sommige street art wordt ook zelfs gebruik gemaakt van Augmented Reality.

3 kookaburra's op een tak
3 kookaburra’s op een tak
Street art in de buurt van Castle Hill
Street art in de buurt van Castle Hill

Reef Headquarters Aquarium

Van te voren hadden wij niet gepland om naar het Reef Headquarters Aquarium te gaan. Maar toen wij langsliepen weerhield onze nieuwsgierigheid het niet langer en besloten wij toch om voor 28 dollar entreetickets te kopen. Geen spijt van gehad achteraf! Het was een genot om al die tropische vissen, die ook in het Great Barrier Reef leven, te zien zwemmen.

Reef Headquarters Aquarium
Reef Headquarters Aquarium
Martin geniet van alle mooie vissen in het aquarium - Townsville
Martin geniet van alle mooie vissen in het aquarium

Hoewel Reef Headquarters Aquarium niet de spannendste attractie is in Townsville is het wel leuk om gezien te hebben. De aquariums zijn namelijk goed gevuld met tropische vissen en vooral de verschillende grote haaien maken indruk. Reef Headquarters Aquarium is wat mij betreft de ideale attractie voor gezinnen. Leuk voor jong en oud!

Mooie tropische vissen zwemmen rond
Mooie tropische vissen zwemmen rond
Een mega garnaal
Een mega garnaal

Castle Hill

Een van de actiefste activiteiten in Townsville was voor ons het beklimmen van Castle Hill. Hoewel wij niet vies zijn van een flinke wandeling of pittige hike, was het beklimmen van Castle Hill wel even andere koek. Voornamelijk door de hoge luchtvochtigheid en de warmte was het een flinke opgave.

Kerk in de buurt van Castle Hill
Kerk in de buurt van Castle Hill

Maar wij maakten het onszelf ook niet makkelijk, door eerst nog verkeerd te lopen, waardoor we 1.5 km extra liepen.

Onderweg naar Castle Hill - Townsville
Onderweg naar Castle Hill

Toen we eenmaal het juiste pad hadden gevonden konden we beginnen aan het avontuur. Het startpunt van de wandeling was al mooi. Een straat vol met Queenslanders (authentieke huizen in Queensland) verwelkomde ons. Hier en daar was een Australiër zijn tuin aan het doen. Wij gingen in ieder geval niet onopgemerkt de buurt door, want hijgend gingen wij de heuvels op om te beginnen aan de trail. Je zal hier maar wonen met die stijle straten…dat is dan elke dag een goede workout. 😉

De start van de klim op Castle Hill
De start van de klim op Castle Hill

Er zijn verschillende tracks die je kunt volgen op Castle Hill. Wij hebben de meest populaire gekozen, waarbij je voornamelijk traptreden hebt die je naar de top leiden. Bekijk hier alle walking tracks

Uitzicht op het stadium vanaf Castle Hill
Uitzicht op het stadion vanaf Castle Hill
Every step counts!
Every step counts!
Uitzicht op gebouwen in de stad waaronder ook ons hotel
Uitzicht op gebouwen in de stad waaronder ook ons hotel
Prachtig uitzicht op de stad en de kust
Prachtig uitzicht op de stad en de kust

Na het eerste stuk klimmen was mijn t-shirt al drijfnat. Het is echt een pittige klim. Hoewel we in de ochtend zijn gegaan, voelt het al zeer warm en zeer vochtig aan. Onderschat het niet!

Klimmen klimmen klimmen
Klimmen, klimmen, klimmen
Zoveel treden... je raakt de tel kwijt - Townsville
Zoveel treden… je raakt de tel kwijt

Hoe verder we naar boven klommen, hoe zwaarder het werd. Gelukkig was er af en toe een bankje, waar we even op konden uitrusten. En dat was absoluut geen straf, het uitzicht was echt fenomenaal.

Even een rustpauze - geen straf met dit geweldige uitzicht!
Even een rustpauze: geen straf met dit geweldige uitzicht!

Hoewel ons doel natuurlijk het bereiken van de top van Castle Hill was, moesten wij halverwege onze klim toegeven dat dit helaas niet haalbaar is. Soms moet je realistisch zijn en gewoon naar je lichaam luisteren. Dat deden wij dus ook. Gelukkig is het uitzicht op 2/3 van de klim ook fantastisch! Daar hebben wij onwijs van genoten.

Uitzicht vanaf Castle Hill
Uitzicht vanaf Castle Hill
Close up van het uitzicht vanaf Castle Hill
Close up van het uitzicht vanaf Castle Hill

Terwijl wij besloten hadden om terug te keren, passeren veel sportieve Australiërs ons om zich te wagen tot aan de top. Castle Hill is een geliefde plek voor joggers en mensen die een sportieve wandeling willen maken.

Omgeven door schitterende natuur - Townsville
Omgeven door schitterende natuur
De top van Castle Hill
De top van Castle Hill

Ik had deze plek niet willen missen, ik kijk dan ook nog vaak terug naar deze schitterende foto’s. Naast The Strand is Castle Hill een van de mooiste plekjes van Townsville.

Uitzicht op de top van Castle Hill
Uitzicht op de top van Castle Hill
Weer afdalen naar beneden
Weer afdalen naar beneden
Het laatste stukje van de afdaling - Townsville
Het laatste stukje van de afdaling

Ondanks dat het zwaar was heb ik toch ontzettend genoten van Castle Hill. Wanneer ik de kans krijg en in het droge seizoen in Townsville ben, ga ik weer die heuvel beklimmen en dan ga ik voor de top!

Townsville is een geweldige stad om te bezoeken en nog leuker dan ik van te voren verwacht had. Het heuvelachtige landschap met de huisjes, de gezellige barretjes, de mooie street art, de betoverende kustlijn en natuurlijk Castle Hill maken Townsville een zeer bijzondere plek. Tot de volgende keer!

Wil je een leuke activiteit doen vanuit Townsville? Bekijk hier de mogelijkheden

Video over Townsville

YouTube video
Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië