Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Glass House Mountains: hiken op een prachtige locatie vlakbij Brisbane

Glass House Mountains

Glass House Mountains: hiken op een prachtige locatie vlakbij Brisbane

Glass House Mountains

Inhoudsopgave

Op een uur rijden van het bruisende Brisbane vind je Glass House Mountains National Park, een schitterend natuurgebied waar wandelliefhebbers hun hart op kunnen halen. Deze groene omgeving staat bekend om haar mooie hoge heuvels, zoals de Mount Beerwah en Mount Tibrogargan, die je al van veraf kunt zien schitteren in de zon. Dit bijzondere gebied vlakbij Brisbane leent zich perfect voor een korte of lange hike en laat je even de drukte van de stad doen vergeten. Martin en ik bezochten de Glass House Mountains tijdens onze Brisbane stedentrip. Lees nu onze ervaringen en tips.

Over Glass House Mountains

De Glass House Mountains is een gebied van 73.1 km², waarin een cluster van dertien heuvels oprijzen. De hoogste heuvel is Mount Beerwah, 556 meter boven de zeespiegel. De bekendste heuvel is Mount Tibrogargan, die vanuit verschillende hoeken lijkt op een gezicht dat in oostelijke richting naar de oceaan kijkt. In het gebied zijn verschillende trails te vinden, die elk variëren in afstand en moeilijkheidsgraad.

Hoe kom je er?

Je kunt op 2 manieren er naartoe reizen. Zo kun je een huurauto regelen en vanuit Brisbane in een klein uurtje ernaar toe rijden. Maar het is ook vrij eenvoudig om met het openbaar vervoer te gaan. Stap net als wij op de trein bij Central Station richting Nambour Station en stap uit bij Beerburrum Station of een station verder bij Glasshouse Mountains. Wij stapten uit bij Beerburrum en deze rit duurt iets langer dan een uur, waarbij je onderweg al veel van de omgeving kunt zien. Vanaf Beerburrum Station is het 10 minuten lopen richting het startpunt van de trails.

Beerburrum Station
Beerburrum Station
Onderweg naar Glass House National Park
Onderweg naar Glass House Mountains National Park

Sit & Chill Bakery Cafe

Tijdens ons verblijf in Queensland hadden we te maken met wisselvallig weer. Dit betekende zon en af en toe een buitje. De temperatuur was heerlijk, zo’n 22 graden. Prima wandelweer! Hoewel het in eerste instantie droog leek te zijn, werden we plotseling toch verrast door een hoosbui bij het verlaten van het station. Gelukkig was er een leuk cafeetje (bakkerij) in de buurt waar wij konden schuilen. Onder het genot van een lekkere koffie met gebak genoten wij van de gastvrijheid in Queensland en zagen wij dat het buiten even goed los ging tijdens die hoosbui. Maar, na regen komt zonneschijn. Want na 10 minuten kwam de zon alweer door en konden we aan ons avontuur beginnen.

Sit & Chill Bakery Cafe
Sit & Chill Bakery Cafe
Beerburrum Trailhead
Beerburrum Trailhead

Trails

Er zijn verschillende trails te vinden in Glass House Mountains National Park. Wij begonnen aan track nummer 5 en hebben later ook track 1 en 2 bewandeld (zie afbeelding beneden). Wij hebben in totaal (heen en terug) zo’n 18 km gelopen. Je kunt net als wij een normale hike doen, maar het is ook mogelijk om echt op avontuur te gaan en een van de heuvels te beklimmen. Hierbij moet je rekening houden met hele steile, en bij regen glibberige paden. Het is verstandig om dit alleen te doen met droog weer en als je goed ter been bent. Lees meer over de trails

Walking Trails. Photo: Parks.des.qld.gov.au

Track nummer 5 is een ‘shared trail’. Dat wil zeggen dat wandelaars, fietsers en hardlopers samen gebruik maken van het pad. Wanneer je track 5 aanhoudt kun je net als wij de Soldier Settlers trail doen, waarbij je een smaller pad krijgt waarbij je nog meer door de natuur loopt.

Helemaal een met de natuur
Helemaal een met de natuur
Hiken door het groen van Glass House Mountains national park
Hiken door het groen van Glass House Mountains national park

De natuur is veelzijdig, zo zie je allerlei verschillende bomen en planten en staan er ook wat planten in bloei. Vogels waren er ook, we hoorden ze hoog in de bomen fluiten. Echt dichtbij kwamen ze helaas niet, misschien was het niet het juiste moment van de dag.

Bloemen
Bloemen
Deze plant zie je veel tijdens de tocht
Deze plant zie je veel tijdens de tocht

Op verschillende uithoeken heb je mooie uitkijkpunten (lookouts) waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de heuvels. Ons doel was dan ook om een paar van deze lookouts te bezoeken.

Je passeert verschillende natuur
Je passeert verschillende natuur
Planten met mooie gele bloemen
Planten met mooie gele bloemen

Terwijl wij al kilometers erop hadden zitten, kwamen er ook toeristen aangelopen die de auto dichterbij de uitkijkpunten hadden geparkeerd. Voor ons was het eerste uitkijkpunt bij Mountain View lookout, waar we een adembenemend uitzicht op Mount Beerwah & Mount Coonowrin hadden.Ook konden we hier meteen even bijkomen van onze wandeling. Doordat het licht bewolkt was deze dag oogde het landschap nog magischer.

Mount Beerwah
Mount Beerwah (556 meter hoog)
Mount Coonowrin
Mount Coonowrin (377 meter hoog)
Mount Beerwah & Mount Coonowrin
Mount Beerwah & Mount Coonowrin
Mount Beerwah
Mount Beerwah

Na de Mountain View lookout lopen wij weer terug, nu met een andere route zodat wij niet exact hetzelfde pad weer nemen. Tijdens de wandeling worden we ook weer verrast door een mooie Kookaburra die ons vanuit een boom in de gaten houdt.

Kookaburra
Kookaburra
Even kijken welke route we nu gaan nemen
Even kijken welke route we nu gaan nemen
De lucht wordt steeds blauwer
De lucht wordt steeds blauwer

De laatste kilometers leidt ons langs de prachtige Mount Tibrogargan, die we vanuit verschillende perspectieven kunnen bewonderen. Wat een mooie omgeving!

Mooie sparren sieren het landschap
Mooie sparren sieren het landschap
Mount Tibrogargan
Mount Tibrogargan

Na zo’n 18 kilometer gelopen te hebben konden we dat ook wel voelen in onze voeten inmiddels. Gelukkig was het maar een klein stukje lopen richting het station van Beerburrum, waar we met een zeer voldaan gevoel naartoe liepen.

Liefde voor Glass House Mountains

En wéér heb ik een stukje Australië leren kennen waar ik een beetje verliefd op ben geworden. De Glass House Mountains is een schitterend natuurgebied wat voor wandelaars en mountainbikers veel moois te bieden heeft. En dat allemaal op maar een uurtje rijden van het gezellige Brisbane. Echt een aanrader!!

Video

YouTube video
Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Australië