Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tinos, onze grootste verrassing tijdens het eilandhoppen in Griekenland

Griekse eiland Tinos

Tinos, onze grootste verrassing tijdens het eilandhoppen in Griekenland

Griekse eiland Tinos

Inhoudsopgave

Griekse eiland Tinos ontdekken – Onze eilandhop trip door Griekenland bestond uit een bezoek aan het bruisende Athene en de Griekse eilanden Amorgos, Naxos en Tinos. Het idyllische eiland Amorgos en het wat toeristischer eiland Naxos beviel ons al erg goed, waardoor we erg nieuwsgierig werden naar Tinos. Het was tijd om (helaas) ons laatste Griekse eiland Tinos te gaan ontdekken. Reis je mee?

Eilandhop planning

Tijdens onze eilandtrip planning, wat we een paar maanden van te voren hadden gedaan, beseften wij dat we een eiland moesten kiezen wat goed aansluit bij Amorgos en Naxos en wat op de route ligt. Al snel viel ons oog op Tinos, een eiland van 194,5 km² en waar rond de 9000 Grieken wonen. Tinos staat o.a. bekend om zijn marmer, de bekende Agía Panagía-kerk en om de rotsen van Volax. Tinos is een eiland waar je nog vrij weinig over hoort, dat vonden wij een groot voordeel, leuk om over te bloggen dus.

Uitzicht na een stukje wandelen
Uitzicht na een stukje wandelen vanaf ons verblijf

Ferry van Naxos naar Tinos

De boottocht van Naxos naar Tinos duurde ongeveer 2 uurtjes, dit was prima te doen. Tijdens onze tocht naar Tinos maakten wij ook nog een stop bij Mykonos, een zeer populair Grieks eiland. Tijdens de stop merkten wij hoe populair dit eiland is en waren wij stiekem wel blij dat we voor een minder toeristisch eiland zijn gegaan. Vooral voor de laatste dagen van onze vakantie was dit een goed besluit, aangezien we onze vakantie relaxt wilden afsluiten.

Parathyro Sto Aigaio 2

Wij hadden met de eigenaar van ons verblijf op Tinos afgesproken dat zijn zoon klaar zou staan bij de haven. Eenmaal aangekomen in de haven van Tinos stond inderdaad zijn zoon Nik klaar met een bordje met onze naam erop. Wij werden zeer vriendelijk verwelkomt en Nik bracht ons netjes bij de accommodatie. Wij verbleven in Parathyro Sto Aigaio 2 – Small suites, een mooie accommodatie wat net buiten Tinos-stad ligt.

Parathyro sto Aigaio 2 - Small Suites
Parathyro sto Aigaio 2 – Small Suites
Ontbijtje - Parathyro sto Aigaio 2 - Small Suites
Ontbijtje met zeezicht – Parathyro sto Aigaio 2 – Small Suites

Bij het arriveren werden wij warm verwelkomt door de oma van Nik die net als haar kleinzoon ons beter wilde leren kennen. Binnen in onze suite vertelden beiden leuke feitjes over het Griekse eiland Tinos en wat de leukste bezienswaardigheden zijn. Nik raadde ons aan om een auto of scooter te huren en het eiland te gaan ontdekken. Lees hier meer over ons verblijf Parathyro Sto Aigaio 2.

Tinos stad verkennen

De eerste dag besloten we om lopend naar Tinos stad te gaan, dit is overigens maar 10 minuten lopen. De stad oogt een stuk kleiner dan Naxos-stad, maar ook deze Griekse stad heeft veel sfeer. Lekker rondwandelen, net zoals we op Amorgos en Naxos deden en ons laten verrassen.

Gezellige winkelstraten in Tinos stad
Gezellige winkelstraten in Tinos stad

Tinos stad heeft verschillende leuke plekjes. Zo zijn er bij de haven weer veel leuke restaurantjes, waar je goed en betaalbaar kunt eten. In het centrum zelf heb je weer veel smalle straatjes, vol met tafeltjes waarbij je lekker knus kunt dineren en kunt genieten van die fantastische Griekse keuken. Ik heb al veel verschillende Griekse maaltijden gegeten in mijn leven, maar in Tinos maakte ik voor het eerst kennis met Kleftiko, een oud, traditioneel gerecht uit Griekenland. Het leuke aan dit gerecht is dat het wordt geserveerd in bakpapier. Kleftiko werd oorspronkelijk met lamsvlees bereid, maar het kan ook met kip, varkensvlees of rundvlees gemaakt worden. Dit gerecht kan ik je zeker aanraden! Lees hier meer over het Griekse gerecht Kleftiko!

Leuke sfeervolle straatjes vol met restaurants
Leuke sfeervolle straatjes vol met restaurants

Agía Panagía-kerk

Tinos is door de eeuwen heen enorm beïnvloed op het gebied van religie. Op het eiland is hierdoor het Orthodoxe geloof naast het Katholicisme ontstaan. Door deze beïnvloeding zijn er vandaag de dag naast Orthodoxe kerken heel veel Katholieke kerken te zien. Op het eiland Tinos wonen dan ook ongeveer 2500 katholieken.

Als je met je rug naar het water staat en dan naar rechts langs de haven loopt kom je uiteindelijk bij een rotonde uit. Vanaf deze rotonde loopt een brede weg (Megalochari) heuvelopwaarts naar de grote Panagia kerk die een paar honderd meter verderop ligt. Een prachtige kerk wat zowel overdag als in de avond geweldig is om te bekijken. Deze kerk is ook echt een symbool geworden voor het eiland Tinos. De drukste winkelstraat van Tinos-stad ligt overigens parallel aan deze straat. In de Evangelistria-straat vind je bijna alleen maar winkeltjes die kerkelijke voorwerpen verkopen, zoals kaarsen, kruisen en icoontjes met de Heilige Moeder en Christus.

Als je richting de Panagia kerk loopt, sta dan niet versteld als je mensen op de knieën vanaf de haven tot aan de kerk ziet kruipen, dat is namelijk een dagelijks tafereel. Voor dit tafereel is op de Megalochari-weg speciaal een smal rood tapijt geplaatst wat helemaal vanaf de haven tot aan de kerk bovenaan loopt. Een heel bijzonder moment om dit mee te maken!

Kerk op Tinos: echte bezienswaardigheid
Agía Panagía-kerk op Tinos: echte bezienswaardigheid

Auto huren op Tinos

De dag erna besloten wij om een auto te gaan huren. Tijd om het hele eiland te gaan ontdekken. In de straat langs de haven zaten verschillende autohuur bedrijven. Bij een bezoek aan het tweede autohuur bedrijf schoten wij meteen raak en zijn wij gevallen voor een nieuwe Fiat 500. Heerlijk rondtoeren met een open dakkie, ideaal tijdens die Griekse temperaturen. Met een tas vol met water, een goede plattegrond en onze Google Maps routeplanner op de telefoon kon ons Tinos avontuur beginnen. Van onze gastheer Nik van ons verblijf hadden wij al een paar goede tips gekregen, die hadden we dan ook omcirkeld op de plattegrond om te gaan bezoeken.

Tijdens onze rit kwamen we vaak mooie vergezichten tegen, kijkend op de zee en het ruige landschap van Tinos. Genoeg reden om regelmatig even te stoppen en een fotomomentje te hebben.

Prachtige vergezichten tijdens onze roadtrip op Tinos
Prachtige vergezichten tijdens onze roadtrip op Tinos (fotomomentje)

Tijdens onze toer hebben wij verschillende stops gemaakt. Zo reden wij naar verschillende leuke plaatsjes zoals Pyrgos, Kaloni, Agapi en Skalados en maakten wij een korte stop bij Volax wat bekend staat om de honderden grote rotsen die om het dorp heen liggen. Een bijzondere plek om te zien.

Prachtig straatje
Prachtig straatje
Prachtige kerk op Tinos
Prachtige kerk in Pyrgos op Tinos

Tinos Kolibithra Beach

Het mooie aan Tinos is vooral het feit dat het nog niet heel toeristisch is. Wij waren er in september en dan is het helemaal lekker rustig. Dat wil niet zeggen dat je in Tinos stad de enige bent die zit te eten bij een restaurantje, maar dat het er op andere plekken op het eiland wel heerlijk rustig kan zijn. Wij kwamen tijdens onze toer met de auto bij een heel idyllisch plekje uit, namelijk bij Kolibithra Beach. Een oud volkswagen busje op het strand (omgetoverd tot bar), mini stoeltjes in het zand, overal surfplanken, wat een heerlijke plek om te zijn. Je waant je even helemaal in de hippie tijd en dat in 2017. Ik mis alleen nog die bloem in mijn haar, hihi.

Hip strandtentje op Tinos - Tinos Kolibithra Beach
Hip strandtentje op Tinos – Kolibithra Beach

Het mooie aan ons bezoek was, dat wij echt de enige toeristen waren. Alsof wij op een onbewoond eiland waren. Gelukkig was het personeel van deze beach bar wel aanwezig, zodat wij een lekker koud drankje konden bestellen. Hier blijven we nog wel even hangen, dachten we direct. Deze plek op Tinos staat ook bekend om het surfen, er is dan ook een tentje aanwezig waar je surfboards kunt huren. Het is overigens niet de beste surfspot van Tinos, daarvoor moet je echt naar Kolympithra West gaan.

Jesper voor de bus
Jesper voor de VW busje bij Kolibithra Beach

Zoals je op de foto ook ziet, de zee is er tamelijk rustig en ook op het strand ligt op dat moment echt niemand. Nog een leuke tip: op het dak van het tentje wat surfboards verhuurd staat een oude groene fauteuil, waarmee je een geweldig uitzicht hebt en te gekke foto’s kunt maken. Hilarisch ook om te zien! 🙂

Prachtig uitzicht op de surfspot van Tinos
Prachtig uitzicht op Kolibithra Beach

Bezoek aan oud Monasteria

Naast het bezoeken van te gekke beach spots hadden wij ook besloten om een oud klooster (monasteria) te gaan bezoeken. Als je op Tinos bent moet je toch zeker een klooster hebben bezocht, vonden wij. In het oude klooster kregen wij een spontane rondleiding van een Griekse meisje van ongeveer 14 jaar die ons de kerk en alle zalen van het klooster liet zien. Indrukwekkend om te zien. Wij kregen in ieder geval een goede indruk over hoe er vroeger is geleefd.

Bezoek aan oud klooster op Tinos
Bezoek aan oud klooster op Tinos

Laatste avond op Tinos

Onze laatste avond was helaas aangebroken op Tinos. Na 2 volle weken eilandhoppen in Griekenland, was nu echt het einde in zicht. Heel jammer, het was zo fijn in Griekenland. De laatste avond sloten wij af met een ouzo bij de haven van Tinos. Op een terrasje genoten wij van de eilandbewoners die de laatste dingetjes aan het regelen waren voordat de zon onderging. Net als op het Griekse eiland Amorgos was de zonsondergang op Tinos er ook zo eentje die je niet snel vergeet. Ondertussen honderd foto’s en weer een mooie reisherinnering verder, begonnen we alweer trek te krijgen. Tijd om het laatste restaurantje te gaan zoeken in het centrum.

Relaxte sfeer bij de haven van Tinos
Relaxte sfeer bij de haven van Tinos
Prachtige zonsondergang bij de haven van Tinos
Prachtige zonsondergang bij de haven van Tinos

Onvergetelijke diner plek bij Symposion

Onze laatste avond op Tinos was er eentje om nooit meer te vergeten. Na wat rond te hebben rondgestruind door het sfeervolle centrum van Tinos-stad belandden we voor ons laatste diner bij een te gek restaurant. Het restaurant zelf was niet eens heel bijzonder, zag er wel chique en sfeervol uit dat wel, maar de plek waar wij uiteindelijk dineerden was echt fenomenaal.

We zaten namelijk op het enige balkon van het restaurant uitkijkend op de gezellige winkelstraat van Tinos. Wat een geweldige plek om deze fantastische Griekse eilandhop trip te kunnen afsluiten. Mocht je ook ooit op Tinos zijn, ga dan naar restaurant Symposion en vraag naar dit bijzondere plekje.

Eten met een geweldig uitzicht
Eten met een geweldig uitzicht bij restaurant Symposion
Restaurant Symposion, Tinos - Daar zaten wij
Restaurant Symposion, Tinos – Daar zaten wij (zie pijl)

Wij hebben echt een top tijd gehad op het Griekse eiland Tinos en raden het iedereen ook aan om te bezoeken tijdens een eilandhop trip. Als je richting Tinos gaat, blijf dan minimaal 4 dagen en huur ook een auto zodat je het hele eiland kunt zien. Wij komen nog eens terug, tot snel Tinos!

5 x doen op het Griekse eiland Tinos

Ga jij ook richting het mooie Griekse Tinos, vergeet dan niet om:

  • een auto te huren en het eiland op je eigen tempo te gaan ontdekken
  • de idyllische strandbarretjes te gaan bezoeken
  • de Agía Panagía-kerk te bewonderen
  • een bezoek te brengen aan een monasteria (oud klooster)
  • uniek te dineren bij Symposion in Tinos stad

Video over het Griekse eiland Tinos

YouTube video

Tinos bezoeken?

Vliegtickets

In Athene kun je op de ferry stappen richting het Griekse eiland Tinos. Bekijk hier de voordeligste vliegtickets

Accommodaties

Overnacht op een mooie plek op Tinos. De leukste en betaalbaarste hotels op Tinos vind je hier

Tours

Ontdek de leukste bezienswaardigheden op Tinos met een tour. Boek je tour in op Tinos nu

Plan je reis door Griekenland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Griekenland