Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Griekse eiland Naxos: gezellig, culinair & idyllisch

Griekse eiland Naxos

Griekse eiland Naxos: gezellig, culinair & idyllisch

Griekse eiland Naxos

Inhoudsopgave

Ontdek het mooie Naxos en de mooiste bezienswaardigheden van dit Griekse eiland. Afscheid nemen van een plek waar je mooie tijden hebt beleefd is altijd lastig. Onze mooie tijd op Amorgos zat er alweer op, maar gelukkig stond het tweede Griekse eiland Naxos alweer te wachten, waar we natuurlijk ook erg naar uitkeken. Vanaf de haven van Katapola op Amorgos pakten wij de ferry richting Naxos. Dit was een wat kleinere ferry dan de ferry van Athene naar Amorgos, maar de reis was net zo ontspannen. Toen we buiten op het dek zaten in het zonnetje kwam er plotseling zelfs een dolfijn langszij zwemmen en springen! Een erg leuke verrassing tijdens de overtocht naar Naxos.

Onderweg naar het Griekse eiland Naxos
Onderweg naar het Griekse eiland Naxos

Dolfijn gespot vanaf de ferry

Naxos is een stuk bekender onder reizigers dan de eilanden Amorgos en Tinos. Het eiland is ook een stuk groter en toeristischer, wat voor ons in eerste instantie na het bezoeken van het rustige Amorgos wel even wennen is. Toch heeft een levendiger Grieks eiland ook zijn charmes.

Pier richting de 2500 jaar oude tempelpoort
Pier richting de 2500 jaar oude tempelpoort
De 2500 jaar oude tempelpoort
De 2500 jaar oude tempelpoort

Wat leuke feitjes over Naxos

 • Naxos ligt in de Egeïsche Zee
 • Heeft een oppervlakte van 448 km²
 • Is het grootste eiland van de Cycladen
 • Heeft 25.000 inwoners
 • Heeft een 2500 jaar oude tempelpoort
 • Het is van oudsher beroemd vanwege zijn marmer
 • Een bekende delicatesse van het eiland is de likeur Kitron
Naxos-stad vanaf de ferry!
Naxos-stad vanaf de ferry!

Onze eerste indruk

Net als op het eiland Amorgos merken wij bij het inchecken van onze studio van Vasilikos Studios al meteen dat de Grieken op Naxos ook zeer vriendelijk zijn. De eigenaresse laat ons op een zeer spontane manier onze studio zien en geeft ons stukjes kaas en wijn afkomstig van Naxos. Een beter en warmer welkom kunnen we ons niet wensen. Onze accommodatie ligt erg centraal: 2 minuten lopen naar het strand en 5 minuten lopen naar het centrum van Naxos-stad.

Naxos Labyrinth / old market

Nadat wij onze bagage hebben gedropt op onze kamer, gaan wij richting het centrum van Naxos-stad. Het centrum is behoorlijk groot en heeft verschillende gebieden. Zo is er een groot labyrinth (ook wel the Old Market genoemd) met smalle steegjes vol met winkeltjes en restaurantjes.

Leuke straatjes in Naxos-stad
Leuke straatjes in Naxos-stad

De steegjes zijn zo smal, dat als je gaat dineren je letterlijk de gesprekken van je buurman kunt horen. Normaal ben ik zelf heel erg van de privacy, vooral tijdens het eten, maar in deze omgeving vind ik het niet erg, het voelt namelijk allemaal erg gezellig en romantisch aan.

Sfeervol eten in Naxos-stad
Sfeervol eten in Naxos-stad

Eiland verkennen met de auto

Wie wat van het eiland wil zien kan het beste een auto huren, of als je ermee overweg kunt een Quad. Met de auto kun je het grootste deel van het eiland verkennen, het eiland heeft namelijk een oppervlakte van 448 km². Wij hebben in het centrum van Naxos-stad een autoverhuur bedrijf opgezocht en zijn met deze huurauto 1 dag gaan toeren.

Onze huurauto op Naxos
Onze huurauto op Naxos – Aangekomen in Halki

Halki

De eerste plaats die wij bezochten tijdens onze autorit was Halki, de oude hoofdstad van Naxos. Tegenwoordig is Naxos-stad (Chora) de hoofdstad van het eiland en zijn hier de meeste toeristen te vinden. Halki is een leuke plaats om te bekijken, er hangt een fijne sfeer. Als je door het centrum loopt kom je leuke pleintjes tegen met terrasjes.

Ook zijn er diverse originele winkeltjes en is in het centrum de Kitron brouwerij gevestigd. Kitron is een citroen drankje dat zijn oorsprong op Naxos kent. Bij de brouwerij kun je zien hoe het drankje gemaakt wordt en kun je ook de verschillende varianten proeven. Natuurlijk is er ook een brouwerijwinkel, waar je een origineel Naxos souvenir kunt halen.

Brouwerij van Kitron in Halki
Brouwerij van Kitron in Halki
Brouwerij van Kitron in Halki
Brouwerij van Kitron in Halki

De combinatie van de natuur, mooie betegelde straatjes en gezellige winkeltjes maakt Halki een ‘must visit spot’ op Naxos. Na ongeveer 2 uurtjes hadden wij Halki wel gezien en vervolgden wij onze reis.

Frappe drinken in Halki op Naxos
Frappé drinken in Halki op Naxos

Idyllisch lunchen

Het huren van de auto was een heel goed idee, we kwamen op deze manier op hele idyllische plekken en gebieden waar we géén tot nauwelijks toeristen tegen kwamen. Het mooiste aan onze autotrip was de weg naar Kourounochori, een prachtige rit die ons naar een zeer speciale plek bracht.

Eten met een adembenemend uitzicht
Eten met een adembenemend uitzicht

Na het beklimmen van een steile straat kwamen wij terecht bij een typische Griekse taverna. Voor de deur zaten oude Griekse mannetjes met elkaar koffie te drinken en de dag door te nemen. Zo nu en dan werd er gezwaaid naar bekenden uit het dorp, echt heel leuk om mee te maken. Voor ons was het ondertussen alweer lunchtijd. Een betere plek voor een Griekse lunch hadden we niet kunnen bedenken. Daar zaten we dan als enige toeristen aan onze Griekse fetakaas en salade. Wat kan het leven toch mooi zijn!

Genieten van het uitzicht
Genieten van het uitzicht

Aliko / Alykó Beach

Naast de hele idyllische bergdorpjes heeft Naxos ook vele mooie stranden. Zo is er een ruime keuze en voor ieder wat wils. Bij Naxos-stad heb je bijvoorbeeld veel stranden die erg geliefd zijn onder de toeristen met heerlijke ligbedden en parasols. Wie het wat rustiger wil hebben, kan beter net als ons een auto huren en op zoek gaan naar andere stranden. Zo heb je bijvoorbeeld helemaal zuidelijk het Aliko Beach (ook wel Alykó Beach genoemd). Hier is het een stuk rustiger en kun je heerlijk genieten van het felblauwe water en de mooiste zandstranden.

Net voor de economische crisis besloten de Grieken om bij Aliko een groot hotel (resort) neer te zetten. Helaas door de crisis is dit nooit afgerond en kun je vandaag de dag de bouwgeraamtes aanschouwen waar door de graffiti spuiters een aantal schitterende muurschilderingen zijn gemaakt. Dit geeft een beetje een ghosttown gevoel, maar het is wel een mooie plek om te fotograferen en gezien te hebben.

Aliko (Alykó) Beach, Naxos
Aliko (Alykó) Beach, Naxos – Bouwgeraamtes van het hotel
Mooie muurbeschildering, Aliko (Alykó) Beach, Naxos
Mooie muurbeschildering, Aliko (Alykó) Beach, Naxos

Zeilen langs de Cycladen eilanden

Op onze laatste dag op Naxos stond een mooie zeiltocht langs de Cycladen eilanden op het programma. Deze activiteit hadden wij geregeld via Riksja Travel. Vanaf de haven van Naxos-stad begon onze zeiltocht, die in totaal 10 uur duurde.

Onze zeilboot
Onze zeilboot

Tijdens deze zeiltocht hadden wij verschillende momenten waarop wij van het warme azuurblauwe water konden genieten. Dat water is daar echt zo mooi blauw en helder, het nodigt je iedere keer weer uit om een duik te nemen. Ook de temperatuur is heerlijk, je wilt er niet meer uit als je eenmaal aan het zwemmen bent.

Azuurblauw water tijdens onze zeiltocht langs de Cycladen eilanden
Azuurblauw water tijdens onze zeiltocht langs de Cycladen eilanden

Snorkelen

Tijdens de verschillende stops hebben wij ook gesnorkeld. Terwijl we op de boot vol verwachting en erg nieuwsgierig waren naar het onderwaterleven, viel dat eigenlijk best tegen. Er waren wel wat visjes te zien, maar het mag niet echt een naam hebben. Ik had hier zelf meer van verwacht, aangezien het water zo extreem mooi blauw is. We kregen te horen, dat er wel mooie vissen waren, maar dat die op plekken zitten waar niet zoveel mensen komen. Wel kwam er nog een keer een dolfijn voorbij gezwommen tijdens deze zeiltocht. Dat was weer een magisch mooi momentje!

Indrukwekkende grot tijdens onze zeiltocht langs de Cycladen eilanden
Indrukwekkende grot tijdens onze zeiltocht langs de Cycladen eilanden

Tijdens de zeiltocht is er een Griekse lunch aan boord en kun je genieten van verschillende drankjes. De zeiltocht heeft ons een goed beeld gegeven van de Cycladen eilanden. Ik wist van te voren dat het water helder blauw zou zijn, maar dat het zooo mooi blauw is wist ik niet.

Ben je ook enthousiast geworden? Hierbij wat tips uit eigen ervaring: 

 • Neem voldoende zonnebrand mee en smeer je goed in
 • Pas op bij het zwemmen voor zee-egels, die zitten voornamelijk bij de rotsen
 • Houdt er rekening mee dat je 10 uur lang gaat zeilen (het is géén korte activiteit)
 • Neem een onderwatercamera mee (leuk voor de herinneringen)

Meer informatie over deze mooie zeiltocht? Neem dan een kijkje op de website van Zomerzin!

Zonsondergang tijdens de zeiltocht
Zonsondergang tijdens de zeiltocht

Naxos: gezellig, lekker en idyllisch

Als wij terugkijken op onze tijd op Naxos, kunnen we concluderen dat het een erg fijn eiland is om op vakantie te zijn. Naxos is ideaal voor een actieve vakantie met hier en daar een stranddag tussendoor. Daarnaast staat Naxos ook bekend om zijn heerlijke eten en je kunt hier dan ook echt culinair genieten.

Culinair genieten op Naxos
Culinair genieten op Naxos

Voor ons was Naxos een fijne afwisseling na het rustigere en kleinere Amorgos. Wij waren hier 4 dagen, maar ook voor een langere vakantie is Naxos een aanrader. Het is groot genoeg om je 2 weken te kunnen vermaken en wanneer je een strandmens bent is Naxos echt perfect. Toch zou ik aanraden om Naxos te combineren met een van de andere mooie Cycladen eilanden. Zo kun je ook eilanden ontdekken die wat minder toeristisch zijn en waar je je sneller onderdompelt in het authentieke Griekenland.

Sfeervideo over Naxos

YouTube video

Ook een keer naar het mooie Griekse Naxos? Bekijk hier leuke opties!

Plan je reis door Griekenland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Griekenland