Zoek
Sluit dit zoekvak.

Litchfield National Park: een Australisch pareltje!

Litchfield National Park in Australie

Litchfield National Park: een Australisch pareltje!

Litchfield National Park in Australie

Inhoudsopgave

Tijdens onze laatste vakantie in Australië, wat tevens een praktische vakantie was, aangezien wij er dit jaar naar toe gaan emigreren, hebben wij voornamelijk een bezoek gebracht aan Darwin. Een sfeervolle stad, gelegen in de tropen, met veel leuke bezienswaardigheden en evenementen. Darwin is daarnaast ook het perfecte startpunt om je reis te beginnen langs schitterende nationale parken in Northern Territory zoals het Kakadu National Park en Litchfield National Park. Over die laatste wil ik graag meer vertellen.

Litchfield National Park

Het Nationaal Park Litchfield ligt op 1,5 uur rijden vanaf het centrum van Darwin, is 1.461 km² groot en is een nationaal park sinds 1986. Het park is vernoemd naar Fredrick Henry Litchfield, lid van de eerste Europese expeditie naar het gebied.

Onderweg naar het Litchfield National Park
Onderweg naar het Litchfield National Park

Het Nationaal park is erg groot en er zijn verschillende mooie plekken te spotten, plan daarom van te voren alvast een route die je in het park wilt afleggen.

Greenant Creek

Wij begonnen ons avontuur bij Greenant Creek. Onze huurauto parkeerden wij voor het begin van de trail. Aangezien het nog het natte seizoen was, zagen wij weinig tot geen toeristen. Bij Greenant Creek waren wij in ieder geval de enige bezoekers.

Greenant Creek & Tjaetaba Falls

Veel mensen vinden het te warm en vochtig om aan zo’n wandeling te beginnen. Wij vonden het ook erg warm, maar lieten ons er niet van weerhouden. Als je goed blijft drinken, je goed insmeert, een pet en zonnebril draagt is er niets aan de hand.

Dwars door het regenwoud (Greenant Creek trail)
Dwars door het regenwoud (Greenant Creek trail)

De tocht door de jungle was echt zo gaaf. Door de stilte konden wij volop genieten van de geluiden om ons heen. Verschillende tropische vogels gaven een gratis concert, op de grond hoorden wij verschillende reptielen wegschieten en om ons hoofd vlogen tientallen vlinders en libellen.

Smalle paadjes dwars door de jungle (regenwoud)
Smalle paadjes dwars door de jungle (regenwoud)
Libelle gespot tijdens onze wandeling
Libelle gespot tijdens onze wandeling

Als fotograaf is dit ook echt de place to be. Ik probeer dan ook regelmatig even te stoppen om gekleurde torren en libellen erop te zetten. En om af en toe een slok water te nemen natuurlijk.

De 2,7 kilometer tocht dwars door het regenwoud brengt ons uiteindelijk bij de Tjaetaba Falls plunge pool.

Stromend water @ Tjaetaba Falls plunge pool

Een schitterende plek waarbij je aan de linkerkant vanaf een heuvel het water ziet stromen en aan de rechterkant een schitterend uitzicht hebt over een deel van het regenwoud. Het was een pittige tocht, maar zeker de moeite waard. Vooral in het droge seizoen is het helemaal goed te doen. Dan is het ook toegestaan om te zwemmen in de Tjaetaba Falls plunge pool.

Tjaetaba Falls plunge pool
Uitzicht vanaf de Tjaetaba Falls plunge pool

Tijdens onze wandeling terug naar de auto hebben wij ook nog een wallaby gespot in het wild. Dit is overigens vrij zeldzaam in het park en zul je niet snel meemaken, we waren dan ook blij verrast toen wij er eentje zagen springen in de verte. Lees meer over de wandelroutes in het park.

Wangi Falls

De volgende stop voor ons was bij de Wangi Falls. Deze watervallen liggen op een kleine 10 km van Greenant Creek en zijn zeker de moeite waard. Echt prachtig om het geweld van het water en de swimming pool te spotten, waar je in het droge seizoen heerlijk kunt zwemmen.

Wangi Falls
Wangi Falls

Of het de mooiste watervallen van Litchfield National Park durf ik niet te zeggen, elke plek heeft wel weer wat. Maar ik raad wel aan om er even langs te gaan, je bent tenslotte toch in de buurt.

Selfie voor de Wangi Falls
Selfie voor de Wangi Falls

Florence Falls

We vervolgenden one weg richting de Florence Falls. Ook hier staan maar enkele auto’s geparkeerd, heerlijk rustig dus. Een kilometers lang pad leidt ons naar beneden richting de Florence Falls. Onderweg kunnen wij alvast genieten van een prachtig uitzicht over de watervallen en hebben we een schitterend vergezicht over het regenwoud.

Florence Falls vanaf boven
Florence Falls vanaf boven

Tijdens de tocht naar beneden lopen we over verschillende trapjes en paden, wat allemaal goed is aangelegd. In Australië is veiligheid een belangrijk thema en dat zie je in het Litchfield National Park dan ook terug.

Het mooie aan de Florence Falls is dat het in het natte seizoen wel mogelijk is om een duik te nemen en onder de watervallen te zwemmen (mits het water niet te ruig is).

Zwemmen bij de Florence Falls - Litchfield National Park
Zwemmen bij de Florence Falls

Ook hier treffen wij maar een handjevol aan mensen aan. Het water is heerlijk op temperatuur, goed opgewarmd door het tropische zonnetje. De Florence Falls is een magische plek, en zeker als je even een duik neemt in de swimming pool. Je voelt je helemaal een met de natuur en het is een heerlijke verfrissing.

Martin neemt een duik in de pool
Martin neemt een duik in de pool

Magnetic Termite Mounds

Na Creenant Creek, Wangi Falls en Florence Falls was het tijd om richting Magnetic Termite Mounds te gaan. Deze plek staat bekend om zijn enorme termietenheuvels. Tijdens onze tocht naar ons startpunt in het Litchfield National Park zagen we er al een paar langs de weg, soms zo hoog als een mens.

Termietenheuvel zo groot als een mens! Litchfield National Park
Termietenheuvel zo groot als een mens!

Bij Magnetic Termite Mounds kun je veel termietenheuvels bij elkaar spotten en is het makkelijker om ze goed op de foto te krijgen. Heel indrukwekkend om te zien en vooral ook knap om te zien hoe die kleine beesten dit voor elkaar krijgen. Als je een termietenheuvel ziet met een groot gat erin, dan is de kans groot dat er een Echidna (een mierenegel) in verscholen zit.

Termietenheuvels - Litchfield National Park, Australie
Termietenheuvels @ Litchfield National Park

Terwijl we voor de termietenheuvels komen, zien we ook nog een kleine varaan door de bosjes kruipen.

Varaan gespot in het Litchfield National Park
Varaan gespot in de bosjes

Helaas komt er aan alle leuke dingen een eind, zo ook aan deze avontuurlijke dag in het Litchfield National park. Wij hebben lang niet alles gezien, maar door het feit dat wij er binnenkort in de buurt wonen, komen wij hier snel nog een keertje terug.

Het Nationaal Park Litchfield is echt een aanrader. Een heerlijke plek voor natuurliefhebbers, avonturiers en mensen die van wandelen en zwemmen houden. Wij komen snel terug!

Sfeervideo

YouTube video

Ook het Noorden van Australië ontdekken?

Zeker doen, het is echt een aanrader! Bekijk hier goedkope vliegtickets richting Darwin. Betaalbaar overnachten in Darwin? Bekijk het aanbod!

Meer Darwin reistips:

Doen in Darwin en omgeving: ontdek Northern Territory

Airbnb Darwin: thuisvoelen in een tropical elevated house

Cullen Bay Resort in Darwin: onze ervaring en tips voor de omgeving!

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië