Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mendoza: de wijnhoofdstad van Argentinië en nog veel meer

Mendoza – de wijnhoofdstad van Argentinië en nog veel meer

Mendoza: de wijnhoofdstad van Argentinië en nog veel meer

Mendoza – de wijnhoofdstad van Argentinië en nog veel meer

Inhoudsopgave

Mendoza staat bekend als de wijnregio van Argentinië. Hier moest ik natuurlijk ook een bezoek aan brengen! Voor iedereen die geen wijnliefhebber is: het is absoluut niet waar dat je vooral voor de wijn naar Mendoza moet, er is nog veel meer te doen.

In een park bij Mendoza
In een park bij Mendoza

Aconcagua

Om te beginnen is Mendoza omringd door veel mooie natuur en bergen. De hoogste berg van Zuid-Amerika (Aconcagua) bevindt zich in deze regio. Met mijn ondertussen ontwikkelde liefde voor bergen moest ik hier natuurlijk een kijkje gaan nemen. Ik had helaas geen tijd meer om deze berg te beklimmen.

De berg in het midden daar achter is de Aconcagua, hoogste berg Zuid-Amerika
De berg in het midden daar achter is de Aconcagua, hoogste berg Zuid-Amerika

Tour

Ik ben met een tour naar de berg gegaan, simpelweg omdat dit de makkelijkste en goedkoopste optie was. Ik had me echter van tevoren moeten bedenken dat ik geen fan ben van tours. Toen we eindelijk bij een uitzichtpunt van de berg aankwamen, konden we nog een stuk wandelen onder aan de berg.

Helaas hadden niet alle deelnemers van de tour de gedachte dat een beetje doorstappen ervoor zou zorgen dat we dichterbij/verderop de berg kwamen, dus heb ik de berg alleen maar van een afstandje gezien. Dit neemt niet weg dat de omgeving ontzettend mooi is en ik erg heb genoten van heerlijk door de bergen wandelen!

 Wijnvaten bij een wijnboerderij in Argentinië
 Wijnvaten bij een wijnboerderij

Wijnproeverijen

Je leest het goed, wijnproeverijen in meervoud. In de wijnregio van Argentinië (en als groot wijnliefhebber) kan ik natuurlijk niet maar één wijnproeverij meepikken. Met de fiets heb ik over een hele dag verspreid drie wijnproeverijen bezocht.

Wijngaarden

De dag begon bij een organische wijngaard. Uiteindelijk bleken alle wijngaarden die ik deze dag heb bezocht organisch te zijn, maar de eerste die ik bezocht gaf daadwerkelijk een uitgebreide uitleg over hoe dat in zijn werk gaat.

Voorbeelden zijn bijvoorbeeld dat in de wijngaard ook fruit- en olijfbomen worden geplaatst, zodat de grond vruchtbaar blijft en de vogels op afstand blijven (omdat deze bomen hoger zijn).

Wijn proeven

Na een rondleiding over de wijngaarden volgden uiteraard een aantal verschillende wijnen om te proeven. Tot mijn geluk heb ik over de hele dag maar één witte wijn geproefd en verder allemaal rode (ik ben een roodliefhebber).

Alle wijnglazen die klaarstaan voor de proeverij
Alle wijnglazen die klaarstaan voor de proeverij

Fietsen

Vanaf de eerste wijngaard ging ik met een groepje verder richting de tweede. Een leuke internationale groep, maar dat internationale karakter zorgde er helaas wel voor dat niet iedereen even comfortabel op een fiets was.

Familiebedrijven

Gelukkig zijn we na een paar keer abrupt remmen en bijna in de sloot fietsen heelhuids aangekomen bij de tweede wijngaard. Waar bij de eerste wijngaard meer uitleg werd gegeven over de organische productie, werd bij de tweede wijngaard meer uitleg gegeven over het zijn en ontstaan van een familiebedrijf. Naar mijn weten behoren de meeste wijngaarden in de regio allemaal tot een familie.

Empañadas

Voor ik verder ging naar de derde wijngaard, leek het onderweg wel een goed idee om even te stoppen voor een biertje met empañadas. Een empañada is een typisch Argentijns gerecht. Het leek me op zo’n dag met typische regionale wijnproeverijen ook wel toepasselijk om een lekker Argentijns gerechtje mee te pikken! Hierna ben ik naar de derde wijngaard gegaan. Hier heb ik nog een aantal wijnen geproefd, waarna de dag van wijnproeven en fietsen tot zijn einde kwam.

Ook een wijnproeverij doen in Mendoza? Bekijk de mogelijkheden

De stad Mendoza

Mendoza is ook een droge regio waar veel aardbevingen plaatsvinden. Doordat er zoveel aardbevingen zijn, zijn er niet veel hoge gebouwen in de stad te vinden. Ook zijn alle straten breed gemaakt, zodat in het geval van een aardbeving het midden van de straat een veiliger punt vormt.

Woestijnregio

De droogte komt omdat Mendoza in een woestijnregio ligt. Toch is Mendoza een groene stad. Dit komt doordat er door de stad heen heel veel bomen staan, die door middel van waterstromingen langs de bomen blijven leven. Van wat ik heb begrepen was een reden voor het plaatsen van de bomen de schaduw. Ik ben er ondertussen achter gekomen dat Argentijnen geen fan zijn van warm weer en elke mogelijke schaduwplek opzoeken.

Wet 7722

Een ander leuk feitje gaat over een Argentijnse wet, 7722. Deze wet zegt namelijk dat het water uit de regio niet mag worden gebruikt in de mijnen, waardoor het schoon blijft en als drinkwater kan worden gebruikt. De bevolking is erg trots op het schone water, op veel plekken is “7722” op de muur gezet.

Wet 7722
Wet 7722 op de muur

Malbec

Tot slot werd er natuurlijk ook informatie over wijn gegeven. In Mendoza wordt veel Malbec geproduceerd. In het Frans betekent Malbec slechte smaak, omdat deze wijn in Frankrijk blijkbaar niet tot een goede smaak kwam. In Argentinië lukte dit ineens wel en daarom behoort Malbec ook tot een van de bekendste Argentijnse wijnen.

Wijnfestival

In het hoogseizoen van de wijnproductie vindt er een wijnfestival plaats. Tijdens dit festival is de McDonalds in Mendoza (een van) de enige van de wereld die wijn bij het menu aanbiedt! Mocht ik ooit nog eens teruggaan naar Mendoza dan kunnen jullie denk ik wel raden wanneer…

Verder is het ook nog mogelijk om in Mendoza te gaan paardrijden of bijvoorbeeld raften. Genoeg activiteiten en bezienswaardigheden om een week vol te maken!

Deze leuke gastblog over Mendoza is geschreven door Reni

Plan je reis door Argentinië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog

Beste reisorganisaties van dit moment

Plan je reis door Argentinië