Proef de industriecultuur in het Duitse Ruhrgebied in 2019: Hipper dan ooit!

Gepubliceerd: 18 mrt 2019 | Foto: Ontdek het Ruhrgebied in Duitsland

Net over de Duitse grens, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen vind je het Ruhrgebied. Een gebied dat vroeger vooral bekend stond om de vele industrie, maar wat tegenwoordig een groot cultureel gebied is, waar verschillende culturele bezienswaardigheden samenkomen. In 2019 zullen diverse bijzondere evenementen georganiseerd gaan worden in het Ruhrgebied, waarmee het een zeer interessante bestemming is voor een korte vakantie in 2019. In deze blog leg ik je uit waarom. Reis je met mij mee?

Klein stukje geschiedenis

Het Ruhrgebied groeide tijdens de industriële revolutie uit tot een van de grootste industriegebieden van Europa. Veel belangrijke steden zoals Essen, Duisburg, Dortmund en Hamm liggen in dit gebied en groeiden tijdens deze periode steeds meer naar elkaar toe. Het gebied werd voornamelijk gedomineerd door steenkoolmijnen en staalindustrie.

Oude fabrieken vormen het decor in het ontwikkelde Ruhrgebied
Oude fabrieken vormen het decor in het ontwikkelde Ruhrgebied

Later kwamen hier ook machinebouw en elektronica bij. Het gebied heeft jarenlang een negatief imago gehad, maar nu veel van de fabrieken zijn gesloten zorgt dit voor een positieve ontwikkeling. Het gebied wordt steeds hipper namelijk en de industriële cultuur zorgt voor een unieke uitstraling.

Industriecultuur in het Ruhrgebied

Voormalige industriële gebouwen zoals Zeche Zollverein, Gasometer en Henrichshütte Hattingen hebben de afgelopen tijd een complete metamorfose ondergaan en zijn hipper dan ooit. Theatervoorstellingen, diverse tentoonstellingen, musea en uitgaansmogelijkheden zijn hier te vinden. Het leent zich vandaag de dag als een creatieve en inspirerende omgeving voor creatievelingen en liefhebbers van kunst.

Bezoek bijvoorbeeld URBANATIX in de Jahrhunderthalle Bochum.
Bezoek bijvoorbeeld URBANATIX in de Jahrhunderthalle Bochum.

CreativQuartier Fürst Leopold

Waar ooit kolen werden opgehaald en getransporteerd, vind je nu een hip gebied waar cultuur, literatuur, gastronomie en markten samenkomen. Het CreativQuartier Fürst Leopold is een inspirerend gebied voor kunstenaars, die hier regelmatig hun werk tentoonstellen. Ook worden er regelmatig evenementen gehouden.

Quartier Fürst Leopold
CreativQuartier Fürst Leopold

Naast de verschillende tentoonstellingen van inspirerende kunstenaars en diverse leuke evenementen kun je hier ook op culinair gebied genieten. Zo is er een prachtige binnentuin waar je heerlijk kunt dineren bij een van de restaurants. Woon ook een leuk festival bij of leg fietsend de Route der Industriekultur af. Het bezoeken van dit industriële erfgoed is het meer dan waard. Het CreativQuartier Fürst Leopold is gelegen in Dorsten, wat net boven Bottrop ligt. Lees meer over deze industriecultuur.

Street Food Festival
Street Food Festival

Zwemmen, mountainbiken, klimmen en segwayen

Voor de sportievelingen is er ook genoeg te doen in het Ruhrgebied. Zo is er een mooi openluchtzwembad (geopend tijdens de Duitse zomervakantie) te vinden bij de cokesfabriek van het UNESCO-Werelderfgoed Zeche Zollverein en kunnen avonturiers gave mountainbike trails afleggen bij de Slakkenbergen, de kunstmatig aangelegde ´bergen´ van restanten uit de mijnbouw. Deze bergen zijn tot wel 150 meter hoog. Voor de avonturiers: in het Landschaftspark in Duisburg-Nord kan er geklommen worden.

Ook kunnen bezoekers genieten van een segway tocht en de omgeving per segway ontdekken. Deze tour start in Herten en gaat over de Halde Hoheward, een berg van 152 meter hoog. Bovenop kun je genieten van een prachtig uitzicht. Meer informatie over deze segway-tour kun je vinden op de website Hoheward.rvr.ruhr.

Met een segway de omgeving verkennen
Met een segway de omgeving verkennen

Klinkt dat niet tof? Neem dus sowieso je sportieve kleding mee als je richting het Ruhrgebied gaat, want er zijn genoeg sportieve activiteiten.

Tiger & Turtle Magic Mountain

Voor wie het allemaal niet gek genoeg is, is er ook nog een heel bijzondere attractie te vinden in Duisburg. Maak kennis met de Tiger & Turtle Magic Mountain, een indrukwekkende attractie (lijkend op een achtbaan) voor voetgangers. Voor de snelheid hoef je het niet te doen, maar spectaculair is het wel. Lijkt jou dit ook te gek?

Tiger & Turtle Magic Mountain
Tiger & Turtle Magic Mountain

Evenementen in 2019

Wie dit jaar een bezoek brengt aan het Ruhrgebied kan o.a. genieten van de volgende evenementen:

  • In het Landschaftspark Duisburg-Nord wordt een streetfoodfestival georganiseerd, met natuurlijk heerlijk eten en drinken en goede muziek;
  • In Bochum wordt de show URBANATIX opgevoerd. Een hedendaagse voorstelling met licht, geluid en video-effecten;
  • De laatste zaterdag van Juni vindt ´ExtraSchicht – De Nacht van de Industriële Cultuur´ plaats in 24 steden in het Ruhrgebied. Meer dan 2000 artiesten verzorgen deze nacht o.a. concerten, voorstellingen en kunsttentoonstellingen. Dit evenement wordt jaarlijks door meer dan 200.000 mensen bezocht en de kaart voorverkoop is al begonnen.

RUHR.TOPCARD

Enthousiastelingen die dit ontwikkelde Duitse gebied willen bezoeken voor een (korte) vakantie, kunnen de RUHR.TOPCARD aanschaffen en van flinke kortingen en zelfs gratis toegang tot attracties profiteren. Zo heb je met een RUHR.TOPCARD bijvoorbeeld gratis toegang tot Chemiepark Marl, Zentrum für Internationale Lichtkunst in Unna, Landschaftspark Duisburg-Nord en vele andere industriële bezienswaardigheden.

Genoeg te beleven in het Ruhrgebied!
Genoeg te beleven in het Ruhrgebied!

De kaart is beschikbaar voor volwassenen voor €54 en voor €34 voor kinderen en is geldig voor 1 kalenderjaar. Meer informatie over de RURH.TOPCARD.

Bereikbaarheid vanuit Nederland

Enthousiast geworden? Ervaar het ook zelf. Vanuit Nederland ben je zo in het Ruhrgebied. Vanuit Arnhem is het maar een uurtje rijden en met de trein vanuit Amsterdam zit je al in een kleine 3 uur in Dortmund.

Reisblogger Jesper

Auteur:

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Bert, Jesper, Marloes & Martin

Wij zijn Liefde voor Reizen, één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan gaat direct ons reishart sneller kloppen en stroomt de liefde voor reizen door onze aderen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons heel gelukkig. Volg ons en ontdek mee!

Reis mee via onze socials

AD


Meer inspirerende blogs

5 x doen in en rondom Port Douglas

Wij denken nog vaak terug aan het mooie Port Douglas in Queensland. Een sfeervolle plek met door de fijne ligging...

Emigreren naar Chili: prachtig land met gemoedelijke cultuur

Emigreren naar Chili is fantastisch, want het is een zeer divers land, met ongerepte natuur op de meest afgelegen plekken...

5 leuke vakantietips voor het najaar zonder het vliegtuig te pakken

Een vakantie in het najaar is soms nog leuker dan tijdens de grote vakantie. Nog even lekker weg en helemaal...

Window of the Wetlands: watervogels spotten vanaf Beatrice Hill

Op een klein uurtje rijden van Darwin vind je Window of the Wetlands, het startpunt voor jouw avontuur door de...

7 tips om duurzamer op reis te gaan

Het klimaat wordt steeds belangrijker en klimaatverandering lijkt steeds meer realiteit te worden. Amy van het groene reisplatform Homemade Adventures...

De leukste fietssteden in Spanje (top 5)

Wil jij graag fietsend een leuke Spaanse stad ontdekken? Wij zeggen: doen! Je leert een stad pas echt goed kennen...

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad gaan stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Reis mee via onze socials
Jouw reisblog op Liefde voor Reizen?

Ben jij een avonturier, staat jouw hele leven in het teken van reizen en wil je graag jouw reisverhalen delen? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen. Deel je reisverhalen, reiservaringen en tips met duizenden reisliefhebbers en inspireer. Contact ons nu!


© 2014 - 2022 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy