Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Fremantle: tips voor een dagtrip vanuit Perth

Wat te doen in Fremantle - tips voor een dagtrip vanuit Perth

Wat te doen in Fremantle: tips voor een dagtrip vanuit Perth

Wat te doen in Fremantle - tips voor een dagtrip vanuit Perth

Inhoudsopgave

Bijna elke West-Australiër die we spraken in Perth raadde ons Fremantle (in de volksmond ook wel Freo genoemd) aan om te bezoeken, een havenstad op 16 kilometer afstand van Perth. Hoewel wij de liefde aan Perth al hadden verklaard, waren wij ook zeer nieuwsgierig geworden naar Fremantle. Een plek waarbij Victoriaanse architectuur, maritieme geschiedenis en overblijfselen uit de tijd dat Australië nog een Britse strafkolonie was een grote rol speelt. Op vrijdag 12 november stapten wij vanuit het centrum van Perth op de trein(de ‘Fremantle Line’) om het sfeervolle Fremantle te ontdekken. Lees nu onze ervaringen en tips om het maximale uit jouw bezoek aan Fremantle te halen.

Video over Fremantle

YouTube video

Dagtrip vanuit Perth

In een klein half uurtje ben je met de auto of het openbaar vervoer vanuit het centrum van Perth in Fremantle. Aangezien wij die dag geen huurauto hadden en het ook een keer leuk vonden om de trein te nemen, stapten wij vroeg in de ochtend op de trein vanaf het Centraal Station op Wellington Street. Omdat wij buiten de spits reisden was het lekker rustig op het station en in de trein, genoeg plek dus om te zitten.

Aankomst in Fremantle
Street art
Street art

Een ding staat echt centraal in West-Australië, en dat is de (gast)vriendelijkheid van de mensen. Wanneer we het perron aflopen komt er meteen een vriendelijke dame van toerisme op ons aflopen met een plattegrond in haar handen. ‘Welcome to Fremantle’, zegt ze, waarna ze meteen vol enthousiasme over de havenstad begint te vertellen. Wanneer ze merkt dat wij uit Nederland komen, vertelt ze ons dat haar man ook uit Nederland komt en dat er in Fremantle veel Nederlandse geschiedenis te vinden is. Een bezoek aan het WA Shipwrecks Museum mogen we daarom niet missen. En ondanks dat er veel te zien en te beleven is in Fremantle, is alles prima lopend te bereiken als je goed te been bent.

Victoriaanse stijl

In welke straat van Fremantle je ook bent je vindt er altijd wel een mooi pand gebouwd in Victoriaanse stijl. Van barretjes, kerken tot aan huizen, mensen die van deze stijl houden kunnen hier hun hart ophalen. Ik vind het zelf een hele mooie stijl dat veel sfeer uitstraalt en wat deze havenstad een idyllisch karakter geeft.

Gebouwen in het centrum in Victoriaanse stijl
Gebouwen in het centrum in Victoriaanse stijl
In Fremantle vind je veel mooie gebouwen
In Fremantle vind je veel mooie gebouwen
Huis vol met klimop
Huis vol met klimop

Wanneer je in Fremantle bent hoef je niet bang te zijn dat je geen leuk restaurant of cafeetje kunt vinden. De stad doet niet onder aan Perth en heeft een groot aanbod aan restaurants en leuke barretjes met verschillende keukens. Aangezien het bij ons stralend weer was (zo’n 20 graden) besloten wij om een lekkere ijskoffie te drinken bij Tonic & Ginger, een restaurant / bar wat gevestigd is in een oude synagoge gebouwd in 1902. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht op de Scots Presbyterian Church en een van de hoofdstraten van Fremantle.

Een ijskoffie drinken bij Tonic & Ginger
Een ijskoffie drinken bij Tonic & Ginger
Scots Presbyterian Church

Kerken

Dat de Scots Presbyterian Church niet de enige kerk is in Fremantle blijkt al snel. Op verschillende plekken in de havenstad vind je prachtige kerken, die een voor een de moeite waard zijn om te fotograferen.

Een kerkje
Een kerkje
Een mooie kerk in het centrum van Fremantle
Een mooie kerk in het centrum van Fremantle

Fremantle Markets

Een van de leukste bezienswaardigheden van Fremantle is zonder twijfel de Fremantle Markets. In een mooi pand, gebouwd in 1897, vind je honderden marktkraampjes. Het aanbod is zeer groot en divers en de kwaliteit van de producten is zeer hoog. Marktliefhebbers struinen hier uren rond en genieten van alle culinaire lekkernijen die Fremantle Markets te bieden heeft. Ons oog viel op een Duits kraampje dat currywurst verkocht, mijn favoriete gerecht uit Duitsland. Buiten de markthal vind je diverse tafeltjes en stoelen waar je even kunt zitten om je gerecht te nuttigen. Een heel fijn sfeertje! De Fremantle Markets kun je bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag. In vakantieperiodes zijn ze ook open op maandag.

Fremantle markets
Rondstruinen door de Fremantle markets
Fremantle markets
Fremantle markets
Smal straatje bij de Fremantle Markets
Smal straatje bij de Fremantle Markets

Fremantle Prison

Het zijn niet alleen de markets in Fremantle die toeristen trekken. Een bezoek aan Fremantle Prison staat ook bij menig bezoeker op zijn lijstje. De gevangenis soms ook wel Fremantle Gaol of Fremantle Jail genoemd, is een voormalige Australische gevangenis en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De weg naar Fremantle Prison
De weg naar Fremantle Prison

Door middel van een informatieve tour (met een snufje humor) loop je door de 6 hectare grote gevangenis en hoor je verhalen over wat zich er heeft afgespeeld en over de geschiedenis van de gevangenis. Bij het bezoek loop je langs de cellenblokken, het poortgebouw en kun je zelfs tijdens een speciale tour in de tunnels komen.

Fremantle Prison

Fremantle Prison opende haar deuren in 1850 en is in gebruik geweest tot 1991. Vandaag de dag is het een populaire bezienswaardigheid voor toeristen. De entree bedraagt 22 dollar per persoon voor de standaard tour. Daarnaast zijn er nog speciale tours te boeken voor wie geïnteresseerd is.

In de Fremantle Prison
In de Fremantle Prison

WA Shipwrecks Museum

Mensen met een liefde voor historie zitten in Fremantle helemaal goed. De stad kent verschillende musea waarvan het WA Shipwrecks Museum een van de bekendste is en wat mij betreft echt een visitekaartje voor de stad is. In een prachtig oud pand in Cliff Street ademt het verleden en komen de geschiedenisverhalen je tegemoet.

Onderweg naar WA shipwrecks Museum
Onderweg naar WA shipwrecks Museum

Het WA shipwrecks Museum kent een groot aanbod aan historische objecten uit de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie) tijd waarbij Nederland een grote rol speelde. Van miniatuur schepen, oude wapens tot aan een deel van oude Batavia, het vlaggenschip van de compagnie dat werd gebouwd in Amsterdam in 1628. Ik vond het heel bijzonder om een deel van de Batavia aan de andere kant van de wereld te kunnen bewonderen.

Oud Nederlands schip in miniatuur
Oud Nederlands schip in miniatuur
Alles over de Verenigde Oostindische Compagnie
Alles over de Verenigde Oostindische Compagnie
Een deel van de oude Batavia
Een deel van de oude Batavia

Het museum is overigens gratis te bezoeken, wat tegenwoordig uniek is. Er staat een donatie-apparaat in de eerste zaal bij de receptie waarbij bezoekers zelf een bedrag kunnen doneren op basis van wat ze het museum waard vinden. Wij vinden het een prachtig museum en raden het iedereen dan ook aan om te bezoeken. En helemaal wanneer je roots in Nederland liggen is het een interessante plek om gezien te hebben.

Fishing Boat Harbour

Het centrum van Fremantle kent veel gezellige plekken. Een van mijn favoriete plekken en ook populair onder toeristen en locals is Fishing Boat Harbour. De ontspannen sfeer die hier hangt en het grote aanbod aan restaurants en barretjes maken dit gebied aantrekkelijk.

Fishing Boat Harbour
Een visser bij de haven

Het maakt niet uit welk restaurant je kiest, je hebt altijd een mooi uitzicht op de haven met de dobberende boten. Wie graag een visje eet mag de Fishing Boat Harbour helemaal niet missen, de omgeving staat bekend om restaurants van wereldklasse waar vis en zeevruchten vaak hoofdingrediënten zijn.

Fishing Boat Harbour

Little Creatures (The Brew House)

En als je toch in de buurt bent van de Fishing Boat Harbour mag een bezoek aan Little Creatures niet ontbreken. In een groot pand aan de haven vind je The Brew House waar onder andere het Little Creatures bier wordt gebrouwen.

The Brew House
The Brew House
Little Creatures

Een gezellige plek om te borrelen met vrienden, een hapje te eten en om natuurlijk een bierproeverij te doen. Dat laatste deden wij. Het was midden op de dag, maar het was mooi weer, we hadden vakantie en waren met de trein, dus prima omstandigheden voor een bierproeverij. 😉

Binnen in de brouwerij
Binnen in het eetgedeelte van de brouwerij

Op het terras voor de brouwerij genoten wij van 10 verschillende biertjes, uiteenlopend van soort en smaak. Dit waren negen verschillende Little Creatures bieren en een Little Creatures Cider. Bij Little Creatures kun je ook een tour doen waarbij je door de brouwerij wandelt en meer te weten komt over de verschillende fases van het brouwproces en een stukje geschiedenis hoort over de reis die Little Creatures heeft afgelegd, van het oprichten tot aan het veroveren van de wereld.

Het terras van Little Creatures met uitzicht op het reuzenrad
Het terras van Little Creatures met uitzicht op het reuzenrad
Bierproeverij van Little Creatures
Het terras achter Little Creatures

Darling Darling

Dat Fremantle een hele gezellige plek is werd helemaal bevestigd wanneer we Darling Darling binnenstapten. Darling Darling is één van de meest bijzondere café’s die ik in Australië heb bezocht. Wanneer je in Henry Street loopt valt het pand direct op. Een prachtig ‘vintage’ pand met RC SADLIER & Co op de gevel, de naam van een Australisch familiebedrijf en tevens ook het op één na oudste familiebedrijf van Australië.

Entree van Darling Darling
Entree van Darling Darling

Wanneer je naar binnen gaat loop je eerst door dikke gordijnen waarna het zonlicht snel verdwijnt en je opeens in een totaal andere wereld terechtkomt. De bar is helemaal in piratenstijl: donker hout en touwen en roeren van schepen hangen aan de muren. Alsof je even in een attractie van Pirates of the Caribbean bent.

Darling Darling is helemaal ingericht in piratenstijl
Darling Darling is helemaal ingericht in piratenstijl

In de bar kun je bier, wijn en sterke dranken zoals whiskey en rum krijgen. Wij genieten van een Jameson whiskey, op de tafel staat een mandje met pel pinda’s, waarvan je de schil op de grond mag gooien. Wat een fijn sfeertje! En wat een leuke ervaring!

Gezellige sfeer in het cafe
Gezellige sfeer in het cafe

Bathers Beach

Naast dat Fremantle een echte havenstad is, heeft het ook een bruisende kustlijn met prachtige stranden en restaurants en bars, waar je helemaal het ultieme vakantiegevoel kunt beleven. Een van de bekendste stranden is Bathers Beach, waar je ook veel gezellige strandtenten in de buurt vindt. Na een mooie wandeling langs de kust hebben wij geluncht bij Bathers Beach House, waar een goed sfeertje hing.

Bathers beach house

Toevallig werd er ook een bruiloft voorbereid. De stoeltjes, de rode loper en de lampjes waren er al. Het was alleen nog wachten op de gasten en de bruid en bruidegom. Wat een prachtige locatie om te trouwen, vind je ook niet?

Voorbereiding van een bruiloft
In de buurt van Bathers beach
In de buurt van Bathers beach

Wij kwamen helemaal tot rust bij Bathers Beach. Het klotsende zeewater, de vogels, het prachtige uitzicht. Ik snap heel goed dat locals en toeristen hier graag komen. En zeker tijdens de zomer. Wanneer mensen genieten van zon, zee en gezelligheid!

Uitzicht op Bathers beach en de haven
Gezellige strandtentjes waar je goed kunt eten
Gezellige strandtentjes waar je goed kunt eten

The Fremantle War Memorial

Het Fremantle War Memorial is een oorlogsmonument gelegen op Monument Hill, een 11 hectare groot openbaar reservaat. Het monument bestaat uit een grote obelisk en is omringd door 8 kleinere gedenktekens.

Beeld bij The Fremantle War Memorial
The Fremantle War Memorial
The Fremantle War Memorial

Naast het feit dat het een bijzondere plek is om te bezoeken is het ook de moeite waard omdat je een mooi uitzicht hebt op een deel van de kust van Fremantle. Het oorlogsmonument ligt namelijk een stuk hoger, waardoor je een goed uitzicht hebt.

The Fremantle War Memorial

Tourist Wheel Fremantle

Wie dan nog tijd over heeft kan zich wagen aan een rondje in de Tourist Wheel. Dit reuzenrad staat sinds april 2013 in Fremantle en biedt een ongekend uitzicht op de stad en de havens van Fremantle. Een ritje is $12 voor volwassen en $10 voor kinderen.

Tourist Wheel Fremantle
Omgeving van Tourist Wheel Fremantle
Tourist Wheel Fremantle

Meer bezienswaardigheden in Fremantle

Ben je langer dan een dag in Fremantle dan is het natuurlijk leuk om meer van de omgeving te zien. De volgende bezienswaardigheden zijn ook de moeite waard:

Fremantle Arts Centre

Het Fremantle Arts Centre is een organisatie voor diverse kunstvormen, gevestigd in een historisch gebouwencomplex aan Ord Street.

The Roundhouse

The Round House was het eerste permanente gebouw in de Swan River Colony. Het werd eind 1830 gebouwd en in 1831 in gebruik genomen en is daarmee het oudste gebouw dat in West-Australië nog overeind staat.

WA Maritime Museum

Het WA Maritime Museum, gelegen aan de kust van de Indische Oceaan, staat symbool voor het verleden, het heden en de toekomst van Fremantle als kuststad en haven.

Esplanade Park

Esplanade Park is een openbaar reservaat en ligt aan Marine Terrace en tegenover het Esplanade Hotel. Het reservaat telt ongeveer 100 volwassen Norfolk Island dennen en je vindt er het Explorers’ Monument.

Rottnest Island

Ook vanuit Fremantle is het mogelijk om Rottnest Island te bezoeken. Het eiland van de quokkas en idyllische stranden. Meer informatie

the Arbor
The Arbor, bier- en wijnbar
Postkantoor van Fremantle
Postkantoor
Bulldogs, Australian Football
Bulldogs, Australian Football

Het idyllischere broertje van Perth

Niet vaak schreef ik een blog met zulke sterke heimwee gevoelens. Was het eerst Perth die mijn hart sneller liet kloppen, doet Fremantle daar nog eens een schepje bovenop. Fremantle, de stad met maar 28,893 inwoners heeft mij op alle vlakken enthousiast gemaakt. Voor mij is Fremantle het idyllischere broertje van Perth, wat je niet mag missen als je in West-Australië bent.

Overnachten in Fremantle?

Blijf je liever langer dan 1 dag in Fremantle en zoek je een leuke en betaalbare overnachting? Bekijk hier de mogelijkheden

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië