Zoek
Sluit dit zoekvak.

Parijs na de lockdown: leuke bezienswaardigheden om te bezoeken

Parijs na de lockdown -leuke bezienswaardigheden om te bezoeken

Parijs na de lockdown: leuke bezienswaardigheden om te bezoeken

Parijs na de lockdown -leuke bezienswaardigheden om te bezoeken

Inhoudsopgave

Parijs na de lockdown, want het is nog te vroeg om van een postcorona-Parijs te spreken. We besloten om het er voorzichtig op te wagen en voor een vierdaagse naar Parijs te gaan.

Bezienswaardigheden Parijs na de lockdown

Gewapend met voorzichtigheid, mondmaskers en handgel trokken we voor het eerst dit jaar – halleluja – richting buitenland. Het waren geen vier lukraak gekozen dagen, maar wel een weloverwogen keuze: de Fransen vieren hun nationale feestdag op 14 juli.

Parijs in coronatijden - Leuke bezienswaardigheden Parijs
Parijs in coronatijden

Dat gaat gepaard met heel wat feestelijkheden, met het wereldberoemde vuurwerk vanop de Eiffeltoren als absoluut hoogtepunt. Aangezien le quatorze juillet dit jaar op een dinsdag viel, maakte Frankrijk de brug op maandag en wisten we dat ook het weekend een zeer rustige periode in Parijs zou zijn.

Een programma voor een vierdaagse in Parijs

Zomer in Parijs: dat betekent volop terrasjes, leuke buitenactiviteiten en rooftops à volonté. Toch was dat allemaal even anders nu. Je kunt nog steeds terrasjes en rooftops doen, met de nodige afstand én met mondmasker tot je zit, maar de buitenactiviteiten zijn wel beperkt.

Ook de restaurants en terrasjes draaien op verminderde capaciteit en werken met een beperktere kaart. Voor musea moet je nu verplicht reserveren en binnen een créneau horaire (tijdslot) blijven.

Wat ons betreft niet veel verandering, aangezien we altijd reserveren om niet te hoeven aanschuiven ter plaatse, maar toch voelde het strikter en strenger deze keer. Bovendien zijn er nu bovenop de normale veiligheidsmaatregelen in de Franse hoofdstad ook gezondheidsmaatregelen.

Dag 1

#1: Les Catacombes de Paris

Wat doe je op een snikhete dag in Parijs? Juist ja: onder de grond kruipen :). Het stond al jarenlang op ons to-dolijstje om eens metersdiep af te dalen naar de duistere Catacombes de Paris. Een gigantisch knekelhuis op submetroniveau waarnaar stoffelijke resten van Parijzenaars werden verhuisd toen er plaatsgebrek kwam op de kerkhoven.

Les Catacombes
Les Catacombes – Parijs na de lockdown
Gangen in les Catacombes
Gangen in les Catacombes

Een indrukwekkend bezoek, de gangen met netjes opeengestapelde beenderen en schedels lijken eindeloos door te lopen. Hier en daar staan ook borden met info en toepasselijke quotes om over na te denken.

Eindeloze gangen in les Catacombes - Parijs na de lockdown
Eindeloze gangen in les Catacombes

Opgelet: je moet heel wat trappen doen zowel naar beneden als naar boven. De temperatuur beneden schommelt rond de 14°C. Vanwege de temperatuur en de vochtigheid is dit bezoek geen aanrader in de winter.

Quotes in les Catacombes - Parijs na de lockdown
Quotes in les Catacombes
Opeengestapelde beenderen en schedels in les Catacombes
Opeengestapelde beenderen en schedels in les Catacombes

Coronaproof? Je moet je handen ontsmetten en een masker dragen tijdens het hele bezoek, maar je kruist nooit andere mensen door het eenrichtingsverkeer.

#2: Jardin des plantes en Grande Mosquée de Paris

Al jarenlang ons favoriet groen stukje Parijs: le Jardin des Plantes. Van alle mooie parken die Parijs telt, staat deze jardin echt wel helemaal bovenaan. Je vindt er diverse (en exotische!) bloem-, plant- en boomsoorten in een mooi aangelegd park, met veel schaduwrijke stukken. Ideaal om verkoeling te zoeken bij warm zomerweer.

Hoofdgebouw in Jardin des Plantes - Parijs na de lockdown
Hoofdgebouw in Jardin des Plantes – Parijs na de lockdown
Prachtige natuur in de Jardin des Plantes
Prachtige natuur in de Jardin des Plantes
Bloemenpracht in le Jardin des Plantes
Bloemenpracht in le Jardin des Plantes
Kleurrijke bloemen in le Jardin des Plantes
Kleurrijke bloemen in le Jardin des Plantes
Exotische planten in Jardin des Plantes
Exotische planten in Jardin des Plantes

In elk seizoen valt er wel wat te beleven, maar in de lente is de Jardin des Plantes op z’n mooist. Als je helemaal door de tuin bent gewandeld, ben je vlakbij de Grande Mosquée de Paris en de bijhorende tearoom waar je allerlei lekkere oosterse gebakjes kunt proeven. Het prachtige terras is helemaal in de sfeer van de Mosquée ingericht (denk mozaïekjes, blauwtinten, arcades …), een must do!

Terras tearoom van la Grande Mosquée de Paris - Parijs na de lockdown
Terras tearoom van la Grande Mosquée de Paris
Oosterse gebakjes in la Grande Mosquée de Paris
Oosterse gebakjes in la Grande Mosquée de Paris

Coronaproof? De Jardin des Plantes is zeer groot en de bankjes staan er ver uit elkaar. Een masker mag, maar hoeft niet. In de tearoom van de Mosquée is een masker verplicht tot je aan de tafel zit.

#3 Dineren bij Café des Deux Moulins en avondwandeling door Montmartre

De meest charmante bistrot van Montmartre met een verhaal. Café des Deux Moulins heeft geen introductie nodig bij diegenen die het kennen van de film Le fabuleux destin d’Amélie Poulain.

Restaurant Café des deux moulins
Restaurant Café des deux moulins

Het interieur ziet er nog steeds hetzelfde uit, op het tabakswinkeltje na. Ze hebben een goede reputatie in de wijk en maken die ook elke keer weer waar. Het eten, nu helaas een beperktere kaart, én de bediening zijn er altijd van zeer goede kwaliteit, ook de locals komen hier graag.

Coronaproof? Op het moment van ons bezoek waren wij de enige klanten … De meeste tafeltjes binnen zijn weggehaald om de afstand te kunnen bewaren.

Dag 2

#1: Marin Montagut

Fonkelnieuw in de rue Madame, op een steenworp van de Jardin de Luxembourg, die andere groene parel, vind je de souvenirwinkel van Marin Montagut. De Franse kunstenaar die bekend werd door zijn illustraties opende in juni zijn eerste fysieke winkel.

Alles wat je daar aantreft, is in zijn kleine atelier in Montmartre door hem vervaardigd en gedecoreerd. Als je weet dat hij ook een corner heeft in Le Bon Marché, een van de grands magasins, weet je dat zijn objecten zeer de moeite waard zijn.

De bijzondere souvenirwinkel Marin Montagut - Parijs na de lockdown
De bijzondere souvenirwinkel Marin Montagut

Bovendien ook 100% made in France, zelfs in Parijs. Lokaler shoppen in Parijs kan haast niet. Handgeblazen en handbeschilderde glazen, porselein, livres secrets, geurkaarsen, wanddecoratie … Alles is uniek of slechts in zeer beperkte oplage verkrijgbaar. Wij tikten er alvast een aantal mooie items op de kop!

Coronaproof? De winkel van Marin Montagut is kleinschalig en laat niet veel mensen tegelijk toe in de winkelruimte. Masker verplicht.

#2: Jardin du Luxembourg

Na een gezellige pauze in de rue Madame, bij het gelijknamige café Madame en Marin Montagut, kun je een wandeling maken door de door de locals aanbeden Jardin du Luxembourg. Je kunt de grote wandelpaden volgen of afwijken naar de kleinere zijpaadjes. Daar vind je vaak verborgen monumenten zoals een van de replica’s van het vrijheidsbeeld.

De typische groene stoeltjes in Jardin du Luxembourg
De typische groene stoeltjes in Jardin du Luxembourg

Als je de hoofdpaden volgt, kom je op het centrale gedeelte met de beelden, de fontein en het chateau. Daar is het echt heerlijk vertoeven op de bekende groene stoeltjes. Ook in deze jardin vind je veel schaduw. Aangenaam wandelen in de zomer dus!

De charmante Jardin du Luxembourg
De charmante Jardin du Luxembourg

Coronaproof? Absoluut! Ook de Jardin du Luxembourg ligt in een uitgestrekt gebied waar je nooit het gevoel hebt te dicht bij andere mensen te komen.

#3: Drankje bij la Rotonde, dineren bij La Coupole

De buurt rond de Jardin du Luxembourg is bezaaid met leuke winkeltjes, boetiekjes, papeteries en de gezelligste terrasjes en restaurantjes. La Rotonde, bekend van de rode gevel, en La Coupole, een waar instituut voor de gastronomie steken er met kop en schouders bovenuit.

Het bekende La Rotonde
Het bekende La Rotonde – Parijs na de lockdown
Art-deco-interieur van La Coupole
Art-deco-interieur van La Coupole

In La Coupole is het feest voor alle zintuigen: zowel het art-decodecor als de heerlijke geuren en verfijnde smaken zorgen daarvoor. Ook hier zorgde corona ervoor dat we bijna het hele etablissement voor ons alleen hadden en heerlijk konden genieten van de meest verfijnde gerechten. Een aanrader!

Restaurant La Coupole
Restaurant La Coupole – Parijs na de lockdown

Coronaproof? La Coupole heeft een gigantische eetzaal en een zeer ruim terras. Er zaten amper mensen binnen en bovendien draagt het personeel er ook maskers.

Dag 3

#1 Musée du quai Branly

Op de nationale feestdag moesten we noodgedwongen in de buurt blijven van ons hotel aan de Eiffeltoren. De buurt errond werd namelijk al vanaf 14 uur (ook de metro!) hermetisch afgesloten door de federale politie, om massabijeenkomsten te vermijden. Dat betekende dat er meerdere veiligheidsperimeters waren waar je telkens moest verantwoorden waar je naartoe ging en waar je verbleef.

Tuin van het Musée du quai Branly
Tuin van het Musée du quai Branly

In de voormiddag trokken we daarom voor de eerste keer naar het Musée du quai Branly, vlakbij ons hotel. Het museum heeft een schitterende vaste collectie gebruiksvoorwerpen uit alle hoeken van de wereld. Je kunt de collectie per continent bezoeken en bovendien zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Ook als de kunst niet je ding is, lonen de binnenkant van het gebouw, de tuin en de groene met planten bedekte voorgevel al de moeite om te bezoeken.

Coronaproof? Ook hier moesten we reserveren en door een aantal gezondheids- en veiligheidscontroles

#2 Lunchen in Frame Brasserie.

Onze vaste (eet)stek in Parijs heeft tot eind deze zomer een pop-uprooftop, op de tiende verdieping van het gebouw. Je hebt er frontaal zicht op de Eiffeltoren, zowel op het terras als binnen door het beglaasde dak. Daarna keert de brasserie weer terug naar het veel grotere restaurant op het gelijkvloers, waar je overigens ook zicht hebt op de Eiffeltoren.

Uitzicht op de Eiffeltoren in Frame Brasserie

Door corona en de nationale feestdag was de kaart er beperkt en naar goede gewoonte moet je er ook geduld hebben om bediend te worden. Het mooie uitzicht en prachtige kader maken wel veel goed. Soms kan je er ook genieten van een fashion show of een tijdelijke expo van een lokale kunstenaar. Opgelet: reserveren is aangeraden, want de plaatsen zijn beperkt. Lees meer over Frame Brasserie

Coronaproof? Net zoals de menukaart is de capaciteit van het restaurant fel teruggeschroefd. De tafels staan ver uit elkaar.

#3 Wandeling langs de Seine naar Île des Cygnes

Omdat we in de buurt moesten blijven van ons hotel besloten we een wandeling te maken langs de Seine richting Île des Cygnes. Het is een minder bekend stukje Parijs waar je ook veel minder toeristen ziet. Eerst kom je langs de prachtige art-decobrug Bir Hakeim en vervolgens zet je de wandeling voort langs de Seine. Op het Île des Cygnes kun je naar een gigantische replica gaan kijken van het vrijheidsbeeld.

Replica van het Vrijheidsbeeld op île des Cygnes
Replica van het Vrijheidsbeeld op île des Cygnes

Coronaproof? Een wandeling is een van de veiligste dingen die je kunt doen in Parijs. We hebben nergens een grote drukte ervaren.

#4 Feestelijkheden 14 juillet

Traditioneel wordt het spectaculaire vuurwerk vanop de Eiffeltoren voorafgegaan door een klassiek concert dat door duizenden toeschouwers wordt gevolgd op de Champ de Mars. Dit jaar stak corona daar een stokje voor: het concert ging wel door, maar zonder publiek. Gelukkig kon je het allemaal live volgen op tv.

De Eiffeltoren wordt voorbereid voor het vuurwerk
De Eiffeltoren wordt voorbereid voor het vuurwerk

We konden live zien op tv wat de helikopter filmde die we voortdurend zagen voorbijvliegen ;). Om kwart over elf was het dan zover: het startschot van het halfuur durende wereldberoemde vuurwerk (met geluidseffecten ;)). Onvergetelijk en du jamais vu!

Vuurwerk op de Franse nationale feestdag
Vuurwerk op de Franse nationale feestdag

Coronaproof? We konden het spektakel gelukkig veilig vanop ons eigen balkon volgen, in onze bubbel van twee :).

Dag 4

#1 Shoppen

Je kunt Parijs toch moeilijk verlaten zonder een beetje shopping, nietwaar? 😉 Wij begonnen aan de Madeleine in de rue Royale en de rue Saint-Honoré die uiteindelijk leidt naar de bekende Place Vendôme. In de rue Royale kun je bij La Durée de enige échte Franse macarons vinden. Zij zijn dan ook de uitvinders van deze Franse lekkernij. Je kunt ze ter plekke in je mond laten smelten in hun tearoom of ze in een leuke verpakking meenemen.

Macarons van La Durée
Macarons van La Durée

In dezelfde straat kun je ook rechtstreeks de Village Royal binnenstappen waar je allerlei exclusieve winkels vindt. De Village Royal is mooi om te zien en altijd mooi gedecoreerd. Regelmatig vinden zelfs kunstenaars met hun kunstinstallaties de weg naar dit openluchtwinkelcentrum. De ideale plek voor wat lèche-vitrine (window shopping) ;).

Village Royal met the Umbrella project
Village Royal met the Umbrella project

Coronaproof? Winkeliers kijken er streng op toe dat je je handen ontsmet voor je de winkel betreedt en dat je een masker draagt. Er wordt ook gemonitord hoeveel klanten zich tegelijk binnen bevinden.

#2 Palais Garnier

In Palais Garnier, waar zich ook de opera Garnier bevindt, kun je niet alleen een voorstelling bijwonen, maar ook het gebouw op zich bezoeken. Je kunt dat met een gids doen in groep of met een audiogids op je eentje.

Trappenhal Palais Garnier
Trappenhal Palais Garnier
Palais Garnier
Palais Garnier

Wij kozen voor dat laatste. We waren wel teleurgesteld aangezien het bezoek veel meer tijd in beslag neemt dan het aangegeven uurtje en we dan ook letterlijk het gebouw moesten verlaten omdat er een voorstelling ging beginnen.

Opéra Garnier
Opéra Garnier – Parijs na de lockdown
Mooi gedecoreerd plafond in Palais Garnier - Parijs na de lockdown
Mooi gedecoreerd plafond in Palais Garnier
De bijzondere vloer in Palais Garnier
De bijzondere vloer in Palais Garnier
Interieur Palais Garnier
Interieur Palais Garnier – Parijs na de lockdown

Wij raden aan om – zoals wij in 2018 al deden – er naar een opera te komen kijken zodat je alle tijd hebt om de ruimte goed in je op te nemen, te voelen hoe het is om in de met rood fluweel omhulde stoeltjes plaats te nemen en te genieten van de prachtige akoestiek. Tijdens de pauzes tussen de bedrijven heb je dan ook de kans om door de gangen te wandelen en de majestueuze trappenhal te bewonderen.

Orkest in het Palais Garnier - Parijs na de lockdown
Orkest in het Palais Garnier

Coronaproof? Van alle activiteiten in Parijs was de toegangscontrole hier de strengste: je moest je handen meermaals ontsmetten, een masker dragen en ook je temperatuur werd gemeten.

#3 Lafayette

Om deze shopdag te eindigen zoals hij begon, maakten we nog een tussenstop bij een van de mooiste grands magasins in Parijs in art-decostijl: Galeries Lafayette.

Gastblogger Valerie in Lafayette
Gastblogger Valerie in Lafayette

Als je niet per se komt om te shoppen, zijn de gigantische koepel, de art-decoversieringen en dito liften een waardig alternatief. Een goed bewaard geheim in Lafayette is dat er op de hoogste verdieping een zelfbedieningsrestaurant is met uitzicht op de opéra. Bovendien is er sinds dit jaar ook een vernieuwde rooftop waar je echt een adembenemend mooi uitzicht hebt over Parijs.

Uitzicht op de Opéra vanuit La Fayette
Uitzicht op de Opéra vanuit Lafayette

Coronaproof? Ook hier waren er amper bezoekers, heel bevreemdend als je weet dat het er normaal over de koppen lopen is. Op de roltrappen werd gevraagd om drie tredes afstand te houden en in het zelfbedieningsrestaurant stonden er veel minder tafels.

#4 Dineren bij Autour du Yangtse

In de buurt van de grands magasins tref je in een ietwat verlaten zijstraatje dit Chinees restaurant aan.

Restaurant Autour du Yangtse
Restaurant Autour du Yangtse

Het interieur of de ligging doet het niet vermoeden, maar hier eet je werkelijk de beste Chinese cuisine zoals bouchées à la vapeur (dim sum) en rijstspecialiteiten met eend en varkensvlees. Op traditionele wijze en mét stokjes ;). De kok komt je met plezier een infobord tonen over hoe je zijn creaties precies moet degusteren :).

Coronaproof? Net zoals in alle andere restaurants ontsmet je je handen en draag je je masker tot je aan tafel zit.

Parijs na de lockdown

Wat met de veiligheid?

Je zou het misschien niet verwachten, maar we voelden ons echt heel veilig in de wereldstad die Parijs is. Doordat de Europese buitengrenzen nog dicht zijn, is het aantal toeristen in Parijs drastisch lager. Tel daar nog het verlengde weekend rond de nationale feestdag bij – de Fransen trekken dan zelf uit de stad of richting zuiden – en je weet dat Parijs er heel rustig moet bijliggen.

Zelfs in de metro konden we vrij een plaatsje kiezen. Bovendien worden de regels er strikt toegepast: zonder masker kom je er niet in en je hebt overal de gelegenheid om je handen te ontsmetten. In winkels wordt waar mogelijk ook een parcours uitgetekend en heb je een aparte in- en uitgang. Onze conclusie is dan ook dat het soms zelfs veiliger aanvoelde in buiten- dan in binnenland. Al blijft het belangrijk om altijd en overal de regels te volgen, waar je ook bent.

Gastblogger Valerie aan de Parijse metro
Gastblogger Valerie aan de Parijse metro – Parijs na de lockdown

Au revoir, Valerie

Foto’s: Valerie voyage

Stedentrip Parijs?

Zin gekregen in een stedentrip Parijs? Bekijk nu de mogelijkheden!

Plan je reis door Frankrijk
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Frankrijk