Zoek
Sluit dit zoekvak.

Valerie: ‘reizen is voor mij een synoniem van ultieme vrijheid’.

Interview met gastblogger Valerie - Liefde voor Reizen

Valerie: ‘reizen is voor mij een synoniem van ultieme vrijheid’.

Interview met gastblogger Valerie - Liefde voor Reizen

Inhoudsopgave

Al een aantal maanden is de Belgische Valerie bezig met het delen van haar reisinspiratie op Liefde voor Reizen. Wij zijn erg blij dat ze in ons vaste gastbloggersteam zit en onze volgers elke maand inspireert.

Vandaag is het tijd om Valerie beter te leren kennen. Wanneer is haar liefde voor reizen begonnen? Hoe ziet haar ultieme reis eruit? En welke tips heeft ze voor jou om deze moeilijke tijd door te komen? Veel leesplezier!

Even voorstellen, wie is Valerie?

Altijd lastig, jezelf voorstellen! Het ‘hokje’ waar ik het best in pas, is dat van frequent traveller. Verder passen begrippen als talen, winter, schrijven, fotograferen, decoreren, de slappe lach hebben en het luidere gitaarwerk ook goed bij mij.

Ik ben 31 jaar en probeer samen met mijn partner in travel crime, mijn man, zo veel en zo vaak mogelijk te reizen. Haast elke vakantie die we hebben, brengen we door in het buitenland.

In het dagelijks leven werk ik in Brussel als vertaler-tolk en ook als freelancer in dezelfde sector. Ik ben met veel plezier vaste gastblogger voor Liefde voor Reizen en heb ook mijn eigen reisblog onder de naam Valerie voyage. Want daar komt eigenlijk alles op neer.

Wanneer is jouw liefde voor reizen begonnen?

Mijn liefde voor reizen begon al in mijn kindertijd toen mijn grootouders, grootoom en -tante me jaarlijks meenamen op vakantie. Ik had het geluk om samen met hen mooie landschappen, wandel- en fietsroutes en heerlijke restaurantjes te ontdekken. Ik kreeg oog voor de natuur en landschappen, die ik dan ook probeerde te tekenen of schilderen.

Ook oude gebouwen en architectuur ontgingen mij nooit. De liefde voor talen kreeg ik mee van mijn grootmoeder die zelf graag talen had willen studeren. Allicht heeft die combinatie van reizen en talen voor een kortsluiting gezorgd in mijn hoofd 😉 en ben ik daardoor zelf veel beginnen reizen. De rest is geschiedenis 🙂

Wat betekent reizen voor jou?

Reizen is voor mij een synoniem van ultieme vrijheid. Niemand zegt je wat je moet doen, waar je naartoe moet … In deze donkere tijden besef ik nog veel harder wat die vrijheid voor me betekent! Op reis kan ik ook ten volle mezelf zijn en ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Reizen betekent ook onverwachte dingen meemaken, en dat zijn meestal de leukste momenten die je voor altijd zullen bijblijven. Ik vind ook de anonimiteit op reis zo fijn. Niemand weet wie je bent, wat je doet, waar je vandaan komt … en ook niet hoeveel talen je spreekt ;). Dat kan soms voor grappige situaties zorgen.

Je bent vaste gastblogger bij ons, wat vind jij het leukste aan bloggen?

Gastbloggen voor Liefde voor Reizen vind ik enorm fijn omdat ik voel dat we op dezelfde golflengte zitten. Iedereen is hier welkom: er is plaats voor alle reistypes en alle bestemmingen. Dat vind ik belangrijk.

En het is fijn om in contact te staan met mensen aan de andere kant van de wereld. En zoals ik het hier al op mijn introductiepagina vertelde: ik schrijf en inspireer graag! Ik vind het superfijn als mensen me aanspreken over een artikel of foto op de blog en nog leuker is het als ze dankzij mij dezelfde ervaring willen beleven. En achteraf zeggen: ‘het was geweldig, bedankt voor de tip!’ Op mijn eigen blog kan ik ook mijn creativiteit wat kwijt, iets wat minder lukt in mijn dagdagelijkse bezigheden.

Wat neem je absoluut mee in je koffer als je op reis gaat?

Op veel van mijn reisfoto’s zie je me met mijn vintagehoed van Helene Berman. Dat is geen toeval, want naast het feit dat ik hem heel bijzonder vind, beschermt hij me ook tegen de zon. Onmisbaar als je zonneallergie hebt.

Het is daarom altijd een grote uitdaging om te reizen, zeker naar zonnige bestemmingen. Ik moet me zo veel mogelijk bedekken en de schaduw opzoeken. Maar die allergie houdt me zeker niet tegen om voluit te reizen, naar welke bestemming ook. Al moeten we soms héél creatief zijn :). En oh ja: natuurlijk neem ik ook mijn absoluut onmisbare camera mee, zonder zou ik echt verloren zijn!

Wat is het mooiste reismoment tot nu toe geweest?

Wat een lastige vraag! Ik heb hier een tijdje over moeten nadenken. Natuurlijk zijn het huwelijksaanzoek in Parijs en de perfecte huwelijksreis in Madeira mooie en onvergetelijke momenten.

Maar ik kies toch nog een ander moment: ons bezoek aan Zion National Park in de VS. We hadden er al een lange dag hiken opzitten en besloten verder te rijden naar onze volgende bestemming.

 Zion National Park
Zion National Park

Onderweg kwamen we plots langs een heel mooi ander landschap van het park dat we tijdens onze hikes niet gezien hadden. We keken naar elkaar en dachten duidelijk hetzelfde: stoppen en toch nog gaan kijken. Het leek alsof we het hele park voor ons alleen hadden. En maakten een memorabel ‘golden hour’ mee.

Je ziet het misschien niet goed op de foto, maar de rots was best hoog. Ook daar ben ik trots op, want hoogtes zijn niet zo mijn ding! We konden maar niet genoeg krijgen van dit rooskleurige landschap en vertrokken uiteindelijk pas véél later dan gepland. Ik zei het al, de onverwachte dingen 🙂

Op welke reisfoto ben je het meest trots?

Ongetwijfeld op deze foto die genomen is op de zoutvlaktes in Death Valley, California. Death Valley was een logische stop op onze trip van Yosemite National Park naar Las Vegas, maar allerminst een gemakkelijke omwille van de temperaturen die er bij de hoogste ter wereld horen.

Death Valley - California
Death Valley, California

De hike naar de zoutvlaktes zou een ‘korte’ hike zijn en met de nodige beschermende kledij moest het wel haalbaar zijn. Uiteindelijk duurde het, door de brandende zon natuurlijk, veel langer dan verwacht.

Ik heb voor het eerst ervaren hoe het voelt om in een brandende oven te staan :), zonder ook maar één streepje schaduw. Elke volgende stap die je zette, voelde zwaarder. En we beseften dat fata morgana’s écht bestaan: we zagen in de verte steeds een weg die de onze zou kruisen (maar die was er helemaal niet …), en we waren niet de enigen. Je kan dus wel stellen dat ik best trots ben op dit plaatje, als je weet hoeveel bloed, zweet en tranen eraan zijn voorafgegaan.

Over welk(e) land(en) zou je graag een blog willen schrijven?

Brazilië! Ik droom ervan om de Cristo Rei eens in levenden lijve te zien. En om naar São Paulo en Rio te gaan. Het Braziliaans Portugees eens écht te horen :). Hoewel ik stranden vaak links laat liggen op reis, wil ik toch eens een keer op Ipanema gestaan hebben met het bekende deuntje in m’n hoofd.

Long story short: we proberen al jaren om naar Brazilië te gaan, maar telkens worden onze plannen gedwarsboomd. Van Olympische Spelen tot crisissen en familiale redenen. Voorlopig moet ik het dus nog stellen met de Cristo Rei van Lissabon :), die overigens ook meer dan de moeite waard is!

Welke reizen staan er op de planning?

Er staat heel wat op stapel, maar voorlopig beslist het c-woord daar heel anders over. Eind april zouden we het noorden en de mooie westkust van Frankrijk gaan opzoeken. We wilden er wat gaan uitwaaien na een moeilijke privéperiode en natuurlijk ook mooie beelden maken (en blogs schrijven!). Of de crisis tegen dan al helemaal bezworen zal zijn, is nog een andere vraag.

In augustus staat er nog een heuse trip naar Las Vegas op het programma, voor de tweede keer. Deze keer zal ik er ook een aantal dagen alleen doorbrengen. Spannend! De overige dagen gaan we een aantal natuurparken bezoeken in Utah en gaan we ook naar Hoover Dam. Dat was ons de vorige keer nét niet gelukt.

Las Vegas
Las Vegas

En de volgende trip volgt al in september, maar destination nog unknown. Omdat we begin september onze huwelijksverjaardag vieren, zoeken we elk jaar naar een nieuwe geschikte bestemming voor de gelegenheid en dat gaat niet over een nacht ijs ;). Traditiegetrouw gaan we ook elk jaar naar Parijs en Düsseldorf in het najaar. En tot slot staat er dit jaar ook nog een korte trip naar Lissabon op het programma. Ook alweer een tijdje geleden!

Hoe ziet jouw ultieme reis eruit?

Mijn ultieme reis is een roadtrip met een combinatie van grote (wereld)steden met prachtige gebouwen en veel cultuur met natuur(parken). Ik zoek graag contrasten op. Zo proberen we de laatste jaren ook telkens te reizen.

San Francisco
San Francisco

Ik vind het enorm fijn om van bestemming naar bestemming te reizen (ook al is dat vermoeiend). Dan krijg ik het gevoel écht iets van het land te hebben gezien. Onderweg kom je ook langs de niet-toeristische gebieden en daar heb je de kans om met de locals te praten en van het echte leven in dat land te proeven. Een kolfje naar mijn hand en enorm boeiend! Twee weken all-in in hetzelfde hotel is dus zeker niet aan mij besteed!

Wat is je favoriete stad in België?

Zonder enige twijfel: Antwerpen! Ik heb er 5 fantastische studentenjaren beleefd in de mooie Sint-Andrieswijk (op een steenworp van ’t Zuid) en bleef er nadien ook nog een tijdlang wonen. Ik woonde er in de bruisende Zurenborg- en diamantwijk en heb nog steeds heimwee naar die mooie tijd daar. Er is geen enkele stad waar ik me zó thuis voel. Stiekem droom ik ervan om er ooit weer te gaan wonen!

Mijn studentenjaren zijn lang niet de enige reden waarom ik zo enthousiast word over Antwerpen. Antwerpen heeft … alles. Het is niet alleen maar een studentenstad: je hebt de haven, de mode, de cultuur, de gastronomie en de prachtige monumenten. De anonimiteit. Het is een stad die voortdurend evolueert en waar zich heel wat prachtige zaken gevestigd hebben. Telkens als ik er kom, zie ik iets nieuws en dat prikkelt me steeds weer om naar Antwerpen te gaan.

En buiten België?

Dat is dan weer een gemakkelijke vraag :)! Sowieso Parijs. Het kan eigenlijk helemaal niet, want ik heb er nog nooit gewoond, maar ik voel me er écht thuis. De stad heeft zo’n vreemde aantrekkingskracht. Ik heb er zelfs mijn favoriete metrolijn, haha!

In parijs
In Parijs

Ik ken Parijs intussen heel goed, maar toch blijven er telkens nieuwe dingen te ontdekken. Je kán je er gewoon niet vervelen. ‘A bad day in Paris is still better than a good day anywhere else’, wordt niet voor niets gezegd ;). Ik kom er dan ook jaarlijks en heb er mijn vaste adresjes. Kan niet wachten tot ik er weer naartoe kan!

In Los Angeles
In Los Angeles

Heb je nog een goede (reis)tip voor onze volgers?

Lees een boek over je volgende bestemming! Het is zo fijn om tijdens je reisvoorbereidingen al weg te dromen naar je volgende trip én om er meer over te weten te komen. Ik vind het altijd fijn als ik daardoor een land of een bestemming beter kan begrijpen ter plaatse. En mijn tip voor nu: massaal thuisblijven om daarna weer volop te kunnen reizen. Hoe contradictorisch dat ook mag klinken…

Neem ook eens een kijkje op haar reisblog Valerie Voyage

Plan je nieuwe reis
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je nieuwe reis