Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Noorwegen, mooie natuur zo dichtbij

Reisverslag Noorwegen, mooie natuur zo dichtbij

Inhoudsopgave

Noorwegen, mooie natuur zo dichtbij! Vroeger was ik er wel eens geweest, maar het werd tijd om weer te gaan. Zin in de fjorden, de schone lucht en de prachtnatuur ging ik op pad naar het Noorden. Voor deze tocht hebben we veelal de reisgids van Lannoo’s gebruikt. Hierin staan mooie wegen beschreven die je in drie weken naar de Noordkaap leiden. We hebben ook een aantal keer wild gekampeerd, erg bijzonder en mooi om te doen! Wakker worden aan een fjord, wat wil je nog meer? Noorwegen, een reis met enorm mooie omgevingen

Reisverslag Noorwegen – De overtocht

De overtocht ging vanaf Frederikshaven naar Oslo. Deze tocht is 8 uur, op een gegeven moment verveel je jezelf wel een beetje. Op de boot heb ik me vermaakt met de spelmachines op de boot en de taxfree shopping.

Reporter Marloes in Noorwegen
Reporter Marloes in Noorwegen

Aankomst Oslo

Aangekomen in Oslo werden we verwelkomt met een stortbui, regen, tja… als je naar Scandinavie gaat kan je veel regen verwachten. Het eerste wat we hebben gedaan is snel Oslo uit, een grote stad en erg druk… Snel weg van de drukte en op naar de rust. Eenmaal uit de stad moesten we een slaapplaats zoeken, wild kamperen dat is wat we wilden, helaas onderin Noorwegen is dit nog erg lastig en we hebben uiteindelijk een camping opgezocht en gevonden.

Hieronder volgen enkele tips om te bezichtigen in Noorwegen:

Bergen in Oslo
Bergen in Oslo

Oslo – Bergen

Van Oslo af rijden we richting Bergen, Bergen zelf hebben we overgeslagen, maar wanneer je van steden houdt zou ik er zeker even stoppen. We rijden veelal over de RV wegen, deze wegen zijn rustig en brengen je door de prachtige puurheid van Noorwegen. Onderweg komen we het  staafkerkje van Roldal tegen, een staafkerk is typisch Noors dus het kijken waard. Deze kerkjes zijn geheel van hout gemaakt en idyllisch om te zien.

Staafkerkje
Staafkerkje

Onderweg komen we bij een van de bekendste watervallen, de Latefoss, deze heeft een breedte van 400 meter en een valhoogte van 165 meter! Mooi om dit even te bekijken.

Latefoss watervallen
Latefoss watervallen

Dan is het tijd voor ons eerste pontje, van Kinsarvik naar Kvanndal. Ja de plaatsnamen zijn apart en ik kan ze ook niet feilloos uitspreken. Eerste tocht door de mooie fjorden van Noorwegen, hierna zullen er nog meer pontjes volgen.

Overtocht - Kinsarvik naar Kvanndal
Overtocht – Kinsarvik naar Kvanndal

Wanneer je naar Noorwegen gaat, dan moet je er rekening mee houden dat je veel geld kwijt zal zijn aan de pontjes!

Hardangervidda

Tijdens de route kan je niet anders dan ook langs de Hardangervidda te gaan, een mooi natuurgebied waar veel uitdaging is voor de avonturier. Wandelpaden, fietspaden en langlaufbanen zijn goed gemarkeerd en lopen door de prachtige natuur. Dit is een gebied die, wanneer je van wandelen houdt, zeker een paar dagen blijven waard is. De ongerepte natuur, de sneeuw, het water, alles is hier aanwezig! Prachtig landschap, een van de hoogtepunten van de rondreis!

Hardangervidda
Hardangervidda
hardangervidda
hardangervidda
hardangervidda
hardangervidda

Nigardsbreen

Een van de best bereikbare en mooie gletsjers van Noorwegen. Hier kan je ook tochten doen met een gids over de gletsjer. Ook kun je, net als wij hebben gedaan, de weg te voet naar de gletsjer afleggen. Deze weg is goed te volgen en wordt door veel mensen bewandeld (goed begaanbaar, maar ik zou geen hakken aandoen…)

Wandelen naar de Nigardsbree
Wandelen naar de Nigardsbreen
Nigardsbreen
Nigardsbreen

Sognefjell-pas

Een enorm mooie pas die je zeker niet over mag slaan! Hier kan je soms nog door metershoge sneeuwwanden rijden. Helaas was dit bij ons niet het geval door de slechte winter die er was geweest. Erg mooie natuur, bergen met sneeuw en groen fabelachtige omgeving.

sognefjell pas
sognefjell pas
sognefjell pas
sognefjell pas
sognefjell pas
Sognefjell pas

IMG_0437

Jotunheimen

De Jotunheimen wordt ook wel ‘het huis van de reuzen genoemd’ met een oppervlakte van 1145 km2. Dit is het meest bezochte wandelgebied van Noorwegen. Hier komen ook de elanden voor, al zijn deze wel zeldzaam. Ook hier kan nog een hoop sneeuw liggen, evenals de Sognefjell-pas. Erg mooi natuurgebied en niet te missen in je reis naar Noorwegen!

Jotunheimen
Jotunheimen
Wandeling Jotunheimen
Wandeling Jotunheimen
Wandeling Jotunheimen
Wandeling Jotunheimen
Wandeling Jotunheimen
Wandeling Jotunheimen

Overtocht naar Hellesylt – Geirangerfjord

De wereldberoemde Geiranger fjord met de cruiseschepen, is erg populair! Het is er druk van de toerisme. We hebben hier niet de toeristische pont genomen, dit is zonde en voor ons wat te druk, je kan namelijk met de gewone pont mee en dan kom je ook langs de ‘high lights’ van de Geirangerfjord. De beoremde Bruidsluier waterval en de ‘Zeven Zusters’ kunt u dan ook van dichtbij bewoneren!

Geirangerfjord
Geirangerfjord
De Zeven Zusters
De Zeven Zusters
Geirangerfjord
Geirangerfjord

Trollstigen

De Trollstigen (825 meter hoog) kom je tegen op de weg van Selje naar Andalnes. Deze weg loopt met flinke haarspeldbochten naar beneden. De Trollstigen is goed te bekijken vanaf een uitzichtplaats waar je naar toe kunt lopen. Ook dit is een toeristische trekpleister, maar ook het bekijken en voor het berijden waard! En pas op voor de trollen!

Trollstigen
Trollstigen
De weg in Noorwegen is heerlijk rustig!
De weg in Noorwegen is heerlijk rustig!

Trondheim

Trondheim is een plaats waar oude pakhuizen staan. Deze stad bezit nog een oude stadsbrug, die vroeger als enige de ingang was van Nivelda. In dit plaatjes kun je terecht voor kunst en gezelligheid. Er zijn kleine koffierestaurantjes en barretjes. De dag dat wij er waren, was er een gezellige markt.

Trondheim
Trondheim

Nordland, van Heilhornet naar Bronnoysund

Prachtig stuk om te rijden! Overtochten met pontjes door de meest prachtige gebieden van Noorwegen. Je ‘hopt’ eigenlijk van het ene eilandje naar het ander, alsof het niks is! Ik vond het geweldig mooi, ook even gestopt om de hengel uit te werpen, want wat is dat genieten als je kan vissen in alle rust en in zo’n prachtomgeving!

Hoppen van het ene naar het andere 'eilandje'
Hoppen van het ene naar het andere ‘eilandje’
Onderweg
Onderweg
Vissen onderweg
Vissen onderweg
Noorwegen in de avond
Noorwegen in de avond
Nog even bij het vuur voor het slapengaan
Nog even bij het vuur voor het slapengaan
Onderweg
Onderweg
En ook de dag erna weer met het pondje mee
En ook de dag erna weer met het pontje mee

De Lofoten

Lofoten
Lofoten

Ook zijn wij naar de Lofoten afgereisd met de nachtpont. Het is handig, wanneer je in drukke periodes reist, om even te bellen of er voldoende plek is voor je op de boot. Van de overtocht van ongeveer 6 uur hebben wij helaas niet veel meegekregen (vooral geslapen). Eenmaal aangekomen voel en ruik je de vissersdorpjes sfeer. Het is koud, en wat een karakteristiek heeft de omgeving. Nostalgisch is misschien niet het juiste woord, maar je wordt betoverd door de sfeer, visserij dorpen, mensen lijken echt nog te leven van de vis en de inkomster daarvan. Overal kleine vissershuisjes van hout en veel stokken voor de stokvis! Enkele koppen hangen er nog, gedroogd en wel in de wind.

De Lofoten
Lofoten

Hier hebben we in het plaatsje ‘A’ kunst gekocht, erg mooi atelier. En we hebben daar in de buurt ook een excursie gedaan, die worden op veel plekken aangeboden. We zijn op zoek gegaan met een powerboat naar de zeearenden. En jawel gezien ook! Prachtig, evenals de jan van genten en de andere mooie vogels die in de zeeën en eilanden van Noorwegen rondvliegen en zwemmen.

Walvissentocht

Enkele jaren geleden heb ik Noorwegen wel eens walvissen en ook nog eens orka’s gespot (niet op dezelfde plek natuurlijk, omdat ze vijanden zijn). Dit was een prachtig avontuur. Dit jaar besloten om het niet te doen, in Andelsnes worden de tochten wel aangeboden, maar voor ons was dit teveel gestuurd door radars en de sonor, dan duurt de rit misschien 2 a 3 uur en hoeft er niet gezocht te worden. Het mooie aan de tocht toen vond ik dat alles heel puur was en de medewerkers echt de masten in moesten om de walvissen te zoeken. Mocht je ondanks de technologie nog steeds walvissen willen spotten, dan kan dit heel goed in Andelsnes. Het zijn in ieder geval prachtdieren! Lees meer over Walvissen spotten in Noorwegen

Terugweg

Wij zijn met de terugweg via Fins Lapland en Zweden gegaan. Mooi en heel anders dan Noorwegen, een leuke manier wanneer je nog een paar dagen te vertoeven hebt, je komt hier ook meer de rendieren tegen! Hierna hebben wij nog een dagje Göteborg gedaan.

Wildkamperen is goed te doen in Scandinavie
Wildkamperen is goed te doen in Scandinavie

Göteborg

Göteborg is een leuke stad om te bezoeken, het leeft en het sprankelt. Leuke outdoor winkels (met ook nog eens leuke kleding voor de dames). Je kunt er lekker je laatste dagje vertoeven voordat de boot je roept om terug naar huis te gaan. Hier liggen ook mooie schepen in de haven. De stad is het makkelijkste te bezichtigen met het openbaar vervoer. In de kiosken kan je voor een paar euro een dagkaartje halen. Meer lezen over Göteborg? Lees ook onze reisblog over Göteborg!

Wij hebben erg genoten van onze reis in Noorwegen. Het is teveel om allemaal te typen en ik heb daarom ook nog een filmpje en foto’s toegevoegd. Soms zegt dat meer dan de woorden.

Bekijk de sfeervideo over Noorwegen: 

YouTube video

Enthousiast geworden over Noorwegen?

Maak ook zo’n mooie rondreis door Noorwegen. Bekijk de mogelijkheden! Of ga je liever voor een vakantiehuis Noorwegen?

Meer leuke reisblogs over Noorwegen

Rondreis door Zuid-Noorwegen: de mooiste plekken!

Svalbard (Spitsbergen): het einde van de wereld

De Lofoten; Noord-Noorwegen

Wintersporten in Trysil: het sneeuwparadijs in Noorwegen

Plan je reis door Noorwegen
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Noorwegen