York - de oudste binnenlandse stad van West-Australië

York, de oudste binnenlandse stad van West-Australië

Gepubliceerd: 08 mrt 2022 | Foto: York - de oudste binnenlandse stad van West-Australië

York is de oudste stad in het binnenland van West-Australië en is gelegen aan de Avon River, 97 kilometer ten oosten van Perth in de Wheatbelt regio. York is de meest historisch rijke stad van West-Australië en wordt ieder jaar bezocht door veel toeristen van over de hele wereld. De mooie Victoriaanse gebouwen sieren het centrum van York en maken deze plek uniek. Wij combineerden een bezoek aan York met een bezoek aan Wave Rock tijdens onze roadtrip door West-Australië.

Hoofdstraat van York met Victoriaanse gebouwen
Hoofdstraat van York met Victoriaanse gebouwen
Een rustige hoofdstraat van York
Een rustige hoofdstraat van York

Terwijl normaal gesproken het centrum van York goed gevuld is met toeristen is het bij ons erg rustig. Je merkt dat de grenzen met het buitenland nog steeds dicht zitten en dat je niet vanuit elke staat in Australië kan afreizen naar West-Australië.

Het eerste wat ik ontdek is dat York nóg kleiner is dan ik had voorgesteld. Het zijn eigenlijk maar een paar straten waarvan 1 de hoofdstraat is waar de meeste winkels, restaurants en accommodaties zitten. Dat het klein is maakt natuurlijk niks uit. De Victoriaanse gebouwen zijn in ieder geval prachtig om te fotograferen en de winkeltjes die er zitten zijn erg leuk om te bezoeken.

Post office

Een opvallend pand is het oude postkantoor: een groot, oranje gekleurd gebouw schittert in het zonnetje. Een deel van dit pand dient nog steeds als het postkantoor, terwijl de bovenruimtes worden gebruikt als sfeervolle appartementen.

Postkantoor in York
Postkantoor
Postkantoor gevestigd in een mooi oud pand
Postkantoor gevestigd in een mooi oud pand

Flour Mill Emporium

Een van de meest opvallende panden in York is Flour Mill Emporium. Vanaf de buitenkant deed het mij denken aan een oude loods, maar het is een oude meelfabriek. Terwijl in veel steden in en buiten Australië zulke bijzondere panden worden gevuld met brouwerijen, foodcourts of hippe pubs, hebben ze in York ervoor gekozen om het te gebruiken als shop waar allerlei creatievelingen hun kunst en andere souvenirs verkopen. Ook kun je er koffie met wat lekkers krijgen in de coffeeshop tijdens openingstijden.

Lokale kunstenaars stellen hier hun juwelen, houtwerk en andere kunstwerken ten toon, maar volgens ons kunnen ze dit prachtige pand wellicht nog wel uitbreiden met een lokale brouwerij. Het mooie buitenterras is er al.

Flour Mill Emporium
Flour Mill Emporium
Flour Mill Emporium
Flour Mill Emporium

Town Hall

Een ander imposant gebouw waar je niet omheen kunt is Town Hall, het monumentale stadhuis van York wat in 1911 is gebouwd. Dit schitterende gele gebouw met een prachtige klok toont heel mooi in de zon tijdens ons bezoek en is hét visitekaartje van York.

Town Hall
Town Hall

Het is zeker leuk om even een kijkje binnen te nemen: om de jarrah vloeren, de balustrades en de geperste tinnen plafonds te kunnen bewonderen. Op de begane grond vind je ook het toerisme bureau, waardoor Town Hall een goede startplek is voor je wandeling door het historische York.

Town Hall in York
Town Hall

The Imperial Homestead

Tip: tegenover Town Hall vind je The Imperial Homestead. Een historisch hotel met een sfeervolle pub beneden, waar je goed kunt dineren. Wij hebben hier de laatste avond heel lekker gegeten en vonden het ook een heel gezellig restaurant die ook bij de locals erg in trek is.

Town Hall met daartegenover The Imperial Homestead
Town Hall met daartegenover The Imperial Homestead
The Imperial Homestead
The Imperial Homestead

Onze ervaringen

Voordat wij naar York gingen had ik al wat voorwerk gedaan en wat foto’s online bekeken. Het zag er uit als een lief, authentiek en idyllisch stadje, en dat is het ook zeker. Toch was ik een klein beetje teleurgesteld, omdat het een stuk kleiner bleek te zijn dan ik van te voren dacht en ik stiekem (ik zeg dit niet vaak) de toeristen mistte. Die geven net even iets meer sfeer aan zo’n plaatsje.

Castle Liquor Store
Castle Liquor Store
St Patrick's Church in York
St Patrick’s Church
Winkels, restaurants en hotels
Een steegje in het centrum
Een steegje in het centrum
En nog een kerkje in York
En nog een kerkje

York bezoeken

Voor een bezoek aan York zou ik een halve dag tot een dag rekenen. Je kunt York op 2 manieren bezoeken. Zo kun je vanuit Perth een tour doen waarbij je een bezoek aan York combineert met een bezoek aan Wave Rock. Ook is het mogelijk om York te bezoeken tijdens een eigen roadtrip met een huurauto.

Voor meer tips over West-Australië, kijk op de website van WesternAustralia.com of neem een kijkje op onze eigen speciale Australië-pagina

Reisblogger Jesper

Met liefde geschreven door:

Hi, ik ben Jesper, woonachtig in Sydney(Australië). De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook erg groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, leuke steden ontdekken, ik doe het allemaal graag. Ik ben vaak op pad met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag op Liefdevoorreizen.nl met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy