Tolantongo – enkel een toeristische trekpleister of meer dan dat?

Gepubliceerd: 23 sep 2019 | Foto: Wellnessbaden | Tolantongo in Mexico

Wellnessbaden | Tolantongo in Mexico
Reisblog Liefde voor Reizen

Tolantongo in Mexico- Na een aantal weken in Mexico te hebben besteed, zonder erg veel van het land te zien, besloot ik toch maar eens een tripje te maken. Tolantongo stond hoog op mijn bucketlist. Ik heb daar veel verhalen over gehoord (eenmaal in Mexico: wie niet), dus het leek mij zeker de moeite waard om te gaan bekijken.

5 uur rijden vanaf Puebla

Het was vanaf Puebla een prima af te leggen afstand: een uurtje of 5 met de bus. 5 uur rijden is voor Mexicaanse begrippen en prima afstand! De rit was redelijk goed te doen. Er zijn namelijk ook plaatsen in Mexico die met de bus/auto alleen te bereiken zijn door urenlange ritten door de bergen af te leggen (no stress: binnenlandse vluchten bieden vaak een goed alternatief). Tolantongo is gelukkig niet zo.

Welnessbaden en watervallen

Tot je bent aangekomen. Dan begint het, de ritten door de bergen. Tolantongo is een soort paradijs van natuurlijke “welnessbaden”, watervallen, tunnels en grotten. Maar de grote bus waar ik mee aankwam, was uiteraard niet gemaakt om deze kleinere bergwegen af te leggen, dus ik stapte over op een kleinere bus. Ik ben er nog steeds niet over uit of ik hier nu blij mee was. De bus paste beter bij de bergwegen, maar of ik de rit veiliger vond… In de kleine bus begonnen de bergwegen met om de paar meter een bocht. De chauffeurs reden naar beneden met een snelheid dat het iedere bocht weer leek alsof het de laatste bocht was. Maar goed, een spannend ritje zo nu en dan hoort erbij. 

Tolantongo is makkelijk onder te verdelen in twee delen. In de ochtend beginnen bij de “wellnessbaden”, vervolgens door naar het andere deel. Natuurlijk kan je het ook andersom doen, maar persoonlijk zou ik het andere deel (waar ik zo meer over zal vertellen) veel leuker.

Bij Tolantongo ben je zeker niet de enige
Bij Tolantongo ben je zeker niet de enige

Ontspannen

Het eerste deel is ontzettend ontspannend. Er zijn een heleboel baden gevuld met warm water dat van bovenaf komt gelopen, van watervallen. Na een poosje wachten en goed opletten of er een plekje vrijkomt aan de rand van het bad waar ik me in bevond, kon ik ook écht gaan genieten van het uitzicht. Hangend tegen de rand van de baden kijk je uit over erg mooi gebergte. Een soort infinity pool idee, maar dan lopen de baden over in gebergte. Toen ik bij de baden arriveerde moest ik mijn best doen om door de mensen heen te kijken.

Toeristische plek

Het was natuurlijk te verwachten dat er veel mensen zouden zijn, maar het was echt vreselijk druk. Normaal houd ik er niet zo van, als een plek heel erg toeristisch is. Als ergens vooral veel mensen zijn heb ik meestal al zoiets van, laat maar, ik ga liever iets anders doen. Hier heb ik toch een uitzondering voor gemaakt, waar ik aan het einde van de dag, vooral door het andere deel, zeker blij mee was.

Watervallen, tunnels en grotten

Het deel met de baden was zeker leuk om even te zien, maar voor mij begon Tolantongo pas bij de watervallen, tunnels en grotten. Wat ik achteraf gezien grappig vond, aangezien ik van tevoren niet eens doorhad dat Tolantongo meer dan de baden was.

Waterval bij Tolantongo in Mexico
Waterval bij Tolantongo in Mexico

Met een busje ging ik naar het andere deel. Nog steeds waren hier veel te veel mensen, maar de omgeving is zó mooi, dat ik daar bijna niet meer op kon letten.

De tunnel

Ik begon met de tunnel. Lang wachten voor ik eindelijk de tunnel in kon. Vervolgens liep ik door een waterstroom heen de tunnel in. Deze waterstroom kwam van bovenaf van een waterval, bijna al het water daar is warm dus ik had verwacht dat deze waterstroom ook warm zou zijn. Dus niet. IJskoud water voor ik de tunnel inliep en nadat ik de tunnel uitliep. En van de tunnel kan ik nog niet helemaal zeggen dat ik ’t het waard vond.

Door de tunnel heen lopen vond ik wel echt gaaf, maar zodra ik het punt had bereikt waar je om moest draaien, moest ik meteen weer doorlopen. Ik vond zelf dat je niet kon genieten van het lopen door de tunnel onder de watervallen, van het rondkijken of van het chillen in het water. Wat dat betreft was de tunnel echt een typische toeristische attractie.

Bezoek aan de grot

Na de tunnel ging ik met een groepje naar de grot. Op het eerste gezicht lijkt de grot ook vooral een toeristische attractie, omdat je bijna meer mensen ziet dan water.

Bezoek aan de grot - Tolantongo in Mexico
Bezoek aan de grot | Tolantongo in Mexico

Maar rechts achterin de grot kan je nog naar een ander deel van de grot gaan. Dit deel van de grot is donker, omdat het licht van de ingang deze ruimte niet meer bereikt. Een aantal mensen hadden zaklampen bij en dan zag je overal vleermuizen in de grotten zitten. Hierdoor gingen ook al vrij snel de meeste mensen weer terug, wat betekende dat het redelijk rustig was (eindelijk).

Achter in de grot
Achter in de grot | Tolantongo in Mexico

Wat ik ook een pluspunt aan de grot vind, is dat je niet wordt opgejaagd dat je door moet lopen. Je kunt net zolang in de grot blijven kijken/chillen als je wilt.

La Gloria

Na de grot ben ik naar La Gloria gegaan. Hiervoor moet je 100-150 peso extra betalen. Zeker de moeite waard. Niet alleen kan je ein-de-lijk van de natuur genieten zonder dat er al te veel mensen om je heen zijn. Ook is de natuur hier nog veel mooier om te zien dan de rest van Tolantongo. Heb wel een beetje geduld tot je boven bij de waterval bent aangekomen, want sommige ongeduldigen mensen (zoals ik) dachten halverwege bij een aantal wellness baden: “Is dit het nou?”. Nee. Dat was het zeker niet.

Mini waterval

Als je bij La Gloria helemaal doorloopt tot achter/omhoog, kom je uit bij een mini waterval in een super mooie omgeving. Je kan hier ook (met behulp van een touw) de mini waterval een stukje opklimmen, om er vervolgens af te springen. Net iets voor mij, ik vind zo’n soort dingen vaak op het moment zelf best wel eng. Maar tóch moet ik het altijd gedaan hebben.

Prachtige omgeving bij La Gloria
Prachtige omgeving bij La Gloria

Nu was ik vandaag een Amerikaans meisje tegengekomen die net als ik er wel van houdt om de grenzen op te zoeken. Zij kwam met het super goede idee om bovenaan de waterval, waar een hekje staat met “don’t pass”, te gaan klimmen. Dus zo stond ik een aantal minuten later aan de verkeerde kant van dat hekje te kijken. Zeker leuk om de adrenaline even op te zoeken, maar er is niet veel extra’s te zien. En dan moet je nog naar beneden. Niet over nagedacht, met stromend water dat naar beneden valt. Gelukkig is dat allemaal gelukt, maar hier besefte ik me toch wel dat het zeker handig is om waterschoentjes mee te nemen naar Tolantongo.

Overigens niet alleen bij La Gloria zijn waterschoenen handig, de gehele regio is makkelijker te bewandelen met waterschoenen. Waterschoenen zijn ook op Tolantongo zelf te verkrijgen.

Zitten bij de rivier

Tot slot gingen we nog een kijkje nemen bij de rivier. Zeker lekker om even een plekje te zoeken en te gaan zitten, maar vergeleken met La Gloria en de grot werd ik van de rivier niet super enthousiast. Ik zag vooral veel mensen en de rivier is (té) duidelijk meer werk van mens dan van natuur. Toch is het wel een lekker plekje om even rustig te gaan zitten! 

Conclusie Tolantongo

Naar mijn mening is Tolantongo zeker een toeristische trekpleister, met veel man-made dingen. Maar dat neemt niet weg dat de natuur, ook vanuit zichzelf, ontzettend mooi is! Zeker de moeite waard om een dagje een kijkje te gaan nemen.

Tolantongo is toeristisch maar zeker de moeite waard
Tolantongo is toeristisch maar zeker de moeite waard

Er zijn ook plaatsen waar je kunt kamperen. Dit is voor de ervaring leuk, maar ik denk dat het prima mogelijk is om alle activiteiten / bezienswaardigheden in Tolantongo in een dag te bezoeken! Lees meer over Tolantongo in Mexico

Deze leuke gastblog over Tolantongo in Mexico is geschreven door Reni van den Hurk.

Mexico bezoeken?

Heeft deze reisblog over Tolantongo je enthousiast gemaakt? Maak ook zelf een rondreis door Mexico en ontdek ook zelf hoe mooi dit land is. Bekijk hier de mogelijkheden.

Meer reistips over Mexico

Vive Mexico – het leven tussen de locals in Cholula

Mexico-Stad: een mooie metropool met veel Mexicaanse schoonheden

Baja California Sur in Mexico: paradijs was nog nooit zo dichtbij

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Misschien vind je deze blogs over Mexico ook leuk:

6x bijzondere plekken in Mexico
Mexico

6x bijzondere plekken in Mexico

Mexico is een waanzinnig groot land, ruim 47 keer zo groot als Nederland, en heeft daardoor veel te bieden voor de avontuurlijke reiziger. Van de spectaculaire Copper Canyon in het noorden van Mexico tot aan koloniale steden in centraal Mexico, Maya-ruïnes en de azuurblauwe zee met witte stranden en wuivende palmbomen. Natuur, cultuur en avontuur… 6x bijzondere plekken in Mexico

Mexico: Día de Muertos in Oaxaca
Mexico

Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Toen ik het weekend voor de dag van de doden in Mexico-stad was, was er al veel te doen rondom deze feestdag. De Mexicanen vieren de daadwerkelijke dag van origine op 2 november, maar eigenlijk is het de hele week ervoor en zelfs op sommige plekken een aantal dagen erna al feest. Zo wordt het Mexico: Día de Muertos in Oaxaca

Wat te doen in Yucatán in Mexico
Mexico

Yucatán in Mexico: regio met veel badplaatsen en de nodige cultuur!

Yucatán is een toeristische regio in het oosten van Mexico. In Yucatan bevinden zich veel bekende badplaatsen, zoals Cancun, Playa del Carmen en Tulum. Het hele toeristische Cancun trekt mij niet zo, dus bij aankomst in Cancun ben ik meteen met de bus door naar Tulum gegaan. Tussen Tulum en Cancun bevindt zich ook nog Yucatán in Mexico: regio met veel badplaatsen en de nodige cultuur!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy