5 dingen waar je op moet letten voor je gaat rondreizen met een camper

Gepubliceerd: 27 jun 2018 | Foto: 5 dingen waar je op moet letten voordat je gaat rondreizen met een camper

5 dingen waar je op moet letten voordat je gaat rondreizen met een camper
Reisblog Liefde voor Reizen

Toen wij eind 2017 besloten om te gaan rondreizen in een camper, hadden we er zelf nog geen een. Sterker nog, we hadden zelfs nog nooit een nacht doorgebracht in een camper, laat staan ermee gereisd. Toch wisten we zeker dat we onze reis door Europa met een camper wilden doen en niet met een caravan bijvoorbeeld.

Veel mensen waarschuwden ons dat reizen met een camper een hoop nadelen had ten opzichte van reizen met een caravan. Als je rondreist met een caravan bijvoorbeeld, dan heb je een auto tot je beschikking en met een camper moet je je hele huis meenemen als je een gemotoriseerd voertuig nodig hebt. We hebben een hoop horror scenario’s voorbij horen komen uit de monden van bezorgde vrienden. En toch hielden we vast aan het idee dat een camper voor ons de beste optie was. Vol vertrouwen stortten we onszelf in ons avontuur. De zoektocht naar een geschikte camper ging van start.

Wonen in een camper

Omdat we langere tijd op reis zouden gaan met onze toekomstige camper, was een goede voorbereiding extra belangrijk. Onze camper zou onze woning zijn voor de periode van tenminste een half jaar en misschien nog wel veel langer.

In de maanden voorafgaand aan onze reis dachten we na over de indeling van de camper, de spullen die we zouden meenemen en de landen die we wilden bezoeken. We bepaalden een bijpassend budget en gingen aan de slag.

We hebben honderden campers bekeken op het internet en kwamen er al snel achter dat heel veel campers qua indeling niet pasten bij onze wensen en er stonden nogal wat wensen op ons lijstje. Uiteindelijk vonden we onze ideale camper en hebben nagenoeg precies datgene bij ons wat we nodig hebben. We zijn inmiddels een paar maanden onderweg en hebben alle weersomstandigheden al meegemaakt. Het enige dat we tot nu toe hebben gemist is een stel kaplaarzen. Verder hadden we zoveel handige spullen bij ons, dat een vriend van ons zich afvroeg of we wellicht een soort magische tas hadden.

Genieten tijdens onze camperreis
Genieten tijdens één van onze camperreizen

De voorbereidingen van onze rondreis waren intensief en daarom delen we graag onze top 5 van dingen waar je absoluut even goed over na moet denken voor je met een camper op reis gaat. Hier komt ie!

1. De indeling van je camper

Of je nu een camper huurt of koopt: denk na over de indeling. De indeling van je camper en de handigheid ervan hangt samen met een aantal factoren:

– Hoe lang ga je op reis?
– Hoeveel mensen gaan er mee?
– Gaan er kinderen mee en zo ja, in welke leeftijdscategorie?
– Naar welke landen ga je?
– Welke temperaturen kun je verwachten op je reis?

Onze camper is een Knaus 685 uit 1997 met, in onze ogen, de perfecte indeling. We hebben 2 vaste bedden: een bed van 160 bij 200 cm in de alkoof en een bed van 140 bij 200 cm achterin. We hebben veel kastruimte en een hoge garage onder het bed achter. De treinzit is om te bouwen tot een extra 2-persoonsbed, voor het geval we bezoek krijgen. De keuken is langwerpig en heeft extra afzetruimte voor de afwas (handig bij koud weer). Verder zit er een ruime badcel in met toilet, douche, wastafel en wederom veel kastruimte.

We hebben zonnepanelen op het dak, die ervoor zorgen dat we ook zonder stroomaansluiting voldoende elektriciteit hebben.

2. Check je gas

Je gasverbruik is afhankelijk van de temperatuur op je plaats(en) van bestemming. De eerste week dat wij in onze camper woonden stonden wij nog op de oprit van ons toenmalige huis. Het was die week gemiddeld -5 graden en dat betekende dat we krap een week met een gasfles deden. Nu we in warmere oorden verblijven, doen we er een stuk langer mee. De reden dat dit zo belangrijk is, is omdat er niet overal gas verkrijgbaar is. Het is dan wel handig dat je weet hoe lang je ermee kunt doen en dat je weet waar je het kunt halen, als je er toch meer van nodig hebt.

3. Plan je boodschappen

Als wij onderweg zijn naar een nieuwe standplaats, dan zoeken we altijd een grote supermarkt op voor de grotere en zware boodschappen. Ook kijken we van te voren of er ergens in de buurt de mogelijkheid is om boodschappen te doen en of dat met de fiets te bereiken is. Als we meer achteraf willen staan, dan zorg ik voor boodschappen die weinig ruimte innemen en waar we lang van kunnen eten. Hebben we winkels en/of markten in de buurt dan willen we natuurlijk genieten van de lokale ingrediënten en gaan we wat vaker op de fiets.

Met de camper op pad
Met de camper op pad

4. Neem niet teveel mee

Toen ik de camper aan het indelen was, vroeg ik me af of dat goed ging komen met onze kleding (winter en zomer). Nu we al een tijdje onderweg zijn, realiseer ik me dat we nog met de helft minder kunnen doen. Neem dus niet teveel kleding mee, maar zorg liever voor items die je goed met elkaar kunt combineren.

Ook met servies kun je minimaliseren. Het leuke is dat als je mensen ontmoet, dan zijn het vaak mensen die zelf ook reizen met een camper of een caravan en die mensen hebben zelf ook bestek, borden, kopjes en glazen. Je kunt gerust meenemen wat je zelf nodig hebt. Als mensen wat komen eten of drinken, kunnen ze hun eigen servies meenemen. Ook voor je eigen gebruik heb je niet meer nodig dan 1 voor iedere reiziger.

5. Budgetteer

Een camper verbruikt gemiddeld een stuk meer brandstof dan een auto en de tarieven voor de tol die je in verschillende landen moet betalen, zijn ook aanzienlijk hoger. Als je niet voor verrassingen wilt komen te staan, neem die dingen dan mee in je berekeningen.

Het leuke van een camper is, dat je altijd je bed bij je hebt en dat je in veel landen vrij mag staan. Als de kosten te hoog worden, kun je ervoor kiezen om langzamer te reizen.

Houd in je budget ook altijd rekening met de kosten van een eventuele huurauto of openbaar vervoer. Je bent dan een stuk flexibeler.

In de maanden dat wij nu op reis zijn, is dit de ideale mix gebleken. Met een beetje plannen en budgetteren, is alles geregeld en genieten we van onze vrijheid. Ons huis op wielen is groot genoeg en we hebben alles bij ons wat we nodig hebben. Wij gunnen iedereen het plezier en het gevoel van vrijheid dat je krijgt van reizen in een camper.

Auteur: Linda de Pagter
www.wijdoenhetanders.com

Meer leuke blogs over camperreizen

De meest campervriendelijke landen ter wereld

Camper huren in Australië? Dit moet je weten!

Met de camper naar The Rockies in West-Canada

Redactie van Liefde voor Reizen

Geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs

Wat te doen in Sydney
Reistips

Wat te doen in Sydney en omgeving: tips van een local!

Als je aan Sydney in Australië denkt, denk je al snel aan de iconische gebouwen zoals het Opera House en de Harbour Bridge of aan het zeer populaire Bondi Beach. Maar deze bruisende stad in Nieuw-Zuid-Wales is zoveel meer. In deze blog reis je met mij mee door deze mooie Australische stad en deel ik Wat te doen in Sydney en omgeving: tips van een local!

Nelson Lakes National Park
Reistips

Nelson Lakes National Park: bezienswaardigheden en tips!

Nadat wij het mooie Arthurs Pass hadden bezocht reden we door richting Nelson Lakes National Park. Dit adembenemende natuurgebied ligt aan de noordwestelijke kant van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn ongerepte schoonheid. Het nationale park bestaat voor een deel uit de Southern Alps en bevat ook 2 bekende meren: Lake Rotoiti Nelson Lakes National Park: bezienswaardigheden en tips!

Landschap Noorwegen
Reistips

Camper huren in Noorwegen: tips en mooie plekken!

Een van de mooiste landen van Europa is zonder twijfel Noorwegen. Een reis door dit prachtige Scandinavische land betekent ontelbare Fjorden, indrukwekkende landschappen, mooie natuur, heel veel ruimte en de mooiste plekken om te kamperen. Een van de leukste manieren om Noorwegen te ontdekken is met de camper. Die vrijheid die je hebt om de Camper huren in Noorwegen: tips en mooie plekken!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2024

Dit zijn de reisbestemmingen die wij aanraden om te bezoeken:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië | IJsland | Zweden | Spanje | Griekenland

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy