De ultieme Ierland roadtrip: interview met Cathelijne

Gepubliceerd: 20 jul 2020 | Foto: Interview met Cathelijne de Wit – Peijs

Interview met Cathelijne de Wit – Peijs
Reisblog Liefde voor Reizen

Vanwege haar liefde voor Ierland is Cathelijne de Wit – Peijs in 2015 van Noord-Brabant verhuisd naar het prachtige Ierland. Als stadsgids neemt ze wekelijks reizigers mee door het bruisende Dublin en laat ze de mooiste en leukste plekjes zien. De afgelopen maanden heeft ze ook niet stilgezeten en heeft ze het inspirerende boek ‘Ierland – De Ultieme Roadtrip’ geschreven. Maak kennis met Cathelijne en haar nieuwe boek.

Even voorstellen, wie is Cathelijne? 

Ik ben Cathelijne, 37 jaar en kom oorspronkelijk uit Etten-Leur in Noord-Brabant. Ik woon in Ierland en wil mijn liefde voor dit geweldige land met zo veel mogelijk mensen delen. Daarom werk ik als gids in Dublin en Wicklow. Dit jaar is mijn eerste boek over Ierland uitgekomen: Ierland – De Ultieme Roadtrip.

Je woont al jaren in Dublin, wanneer is jouw liefde voor Ierland begonnen?

Technisch gezien woon ik in Wicklow, maar dat ligt vlak bij Dublin. In 2002 kwam ik voor het eerst in Ierland. Toen de vakantie erop zat, had ik meteen heimwee. De prachtige natuur, de rijke historie en de gezelligheid pubs zorgden ervoor dat ik steeds weer terugkwam. Uiteindelijk werd die liefde zo groot, dat ik geëmigreerd ben.

In 2015 ben je samen met je man naar Ierland verhuisd. Hoe is het om in Ierland te wonen?

Heel fijn. Ik woon in de Wicklow Mountains, midden in de natuur. De mensen zijn super vriendelijk en er is altijd wel een gezellige pub in de buurt.

Wat maakt Ierland zo bijzonder?

Het is een combinatie van de schoonheid van het landschap en de bijzondere verhalen. Ierland kent een heftige geschiedenis en daar zijn ontzettend veel verhalen over te vertellen. Ieren kunnen dat als geen ander, ze zijn geweldige verhalenvertellers. En als ze even niet precies weten hoe het verhaal ging, of de werkelijkheid is wat saai, dan verzinnen ze er zelf wat bijzondere details bij. Zo zijn door de eeuwen heen heel wat legendes ontstaan.

Nu je al een tijdje in Ierland woont: wat zijn de grote verschillen tussen Nederland en Ierland?

Het is hier veel rustiger. Letterlijk, omdat er in Ierland een stuk minder mensen wonen dan in Nederland, maar ook omdat het levenstempo hier een stuk lager ligt. Ieren hebben nooit haast en stoppen altijd om een praatje te maken.

Met je bedrijf Witty Walks laat je als gids de mooiste plekken van Dublin en Wicklow zien. Wat zijn jouw favorieten plekken?

In Dublin is dat het Powerscourt Townhouse. In dit historische pand is een ontzettend mooi winkelcentrum gevestigd. De binnenplaats is een groot, overdekt, terras waar je lekker kunt eten en drinken. Ook als het slecht weer is.

Cathelijne laat je als stadgids de mooiste plekken van Dublin zien - Ultieme Ierland Roadtrip
Cathelijne laat je als stadgids de mooiste plekken van Dublin zien

In Wicklow heb ik ontzettend veel favoriete plekjes. Ik wandel graag door de Wicklow Mountains, maar ik vind het ook heerlijk om naar de kust te gaan. Ik woon vlak bij Avondale Forest Park, daar wandel ik graag met de hond. Het is een schitterend bos met veel verschillende routes.

Hoe ziet voor jou een dag als gids in Dublin eruit?

Vanuit Wicklow rijd ik naar de rand van de Dublin. Daar stap ik in de tram, die mij in 20 minuten naar het centrum van de stad brengt. Ik verzorg alleen privétours, dus iedere stadswandeling is anders, omdat ik deze aanpas aan de interesses van de klant. Maar bij iedere tour komt de geschiedenis van de stad uitgebreid aan bod en natuurlijk laat ik mijn klanten de leukste, mooiste of bijzonderste plekken van de stad zien.

Een stadswandeling duurt ruim twee uur en kan aangevuld worden met een whiskeyproeverij of pubquiz. Ook kan ik een volledig dagprogramma op maat samenstellen. Daar zit dan ook vaak een museumbezoek aan gekoppeld. Ik vind het erg leuk om mijn klanten mee te nemen naar mijn favoriete museum van Dublin: EPIC Ireland.

Je hebt je eigen boek ‘Ierland – De Ultieme Roadtrip’ geschreven, wanneer kwam je op het idee om dit boek te schrijven?

Tijdens mijn tours door Dublin en Wicklow krijg ik ook vaak vragen over de rest van Ierland. Vragen die vaak voorbij komen zijn: wat is de mooiste plek van Ierland? En wat mag je absoluut niet missen als je een rondreis door Ierland maakt? Daar is geen simpel antwoord op, want er zijn ontzettend veel mooie plekken in Ierland. Daarom grapte ik weleens: daar zou ik een heel boek over kunnen schrijven. Dat heb ik uiteindelijk dus ook maar gedaan.

Boek: Ierland - De Ultieme Ierland Roadtrip
Boek: Ierland – De Ultieme Roadtrip

Voor wie is dit boek een absolute must-read?

Voor mensen die Ierland op eigen gelegenheid willen ontdekken en op zoek zijn naar tips en reisinspiratie. Met dit boek kom je zowel langs de bekende hoogtepunten als de minder bekende pareltjes. Ik geef ook veel tips over bijzondere plekken, vanaf welk punt je het mooiste uitzicht hebt, of hoe je de drukte kunt ontwijken. Daarnaast staat er in het boek veel achtergrondinformatie over gebeurtenissen uit de Ierse geschiedenis.

Hoe ziet jouw ultieme roadtrip door Ierland eruit?

Mijn ultieme roadtrip is een combinatie van natuur, cultuur en interessante geschiedenis. De roadtrip die ik in het boek beschrijf is daar een goed voorbeeld van. Ik trek er in mijn vrije tijd zo vaak mogelijk op uit om te roadtrippen. Ik heb sinds kort een daktent (een tent op het dak van mijn auto) en maak er een sport van om op zo mooi mogelijke plekjes te kamperen.

Omschrijf het Dublin gevoel eens, wat maakt deze stad zo fijn?

Dublin is een stad, maar voelt als een groot uitgevallen dorp. Overal hoor je live muziek; van straatmuzikanten of uit de pubs. De stad heeft een hele rijke geschiedenis, maar bovenal is het gewoon heel erg gezellig.

Cathelijne voor Guinness Storehouse
Cathelijne voor de Guinness Storehouse

Wat is voor jou het mooiste plekje rondom Dublin?

Een half uurtje buiten Dublin begint de Military Road. Deze weg werd aan het einde van de achttiende eeuw aangelegd door de Britten om Ierse rebellen die de Wicklow Mountains ingevlucht waren op te sporen. De weg ligt dwars door de glooiende bergen en biedt geweldige uitzichten over de kale bergtoppen.

Welke plekken in Ierland wil je zelf graag een keer bezoeken?

Er zijn inmiddels nog maar weinig plekken in Ierland waar ik niet ben geweest. Toen ik research deed voor mijn boek ben ik op veel plekken geweest die nog op mijn Ierse bucket list stonden, zoals de Aran Islands en het klif pad bij The Gobbins in Noord-Ierland. Toch valt er nog genoeg te ontdekken, juist als je van de gebaande paden af gaat. In mijn boek ga ik op zoek naar Murder Hole Beach, maar kan het verborgen strand niet vinden. Dat wordt mijn doel voor deze zomer: om op dat strand te komen.

Waarom moeten mensen kiezen voor een reis door Ierland?

Omdat Ierland alles heeft! Bergen, stranden, gezellige dorpjes, historische steden, vriendelijke mensen, goede muziek en lekker eten. Het klimaat is heel gematigd en het is vaak veel beter weer dan mensen denken. Bovendien is het slechts iets meer dan een uurtje vliegen. Ondanks dat het zo dicht bij Nederland ligt, is het toch een totaal andere wereld.

Heb je nog een leuke / handige reistip voor onze volgers?

Mijn ultieme tip gaat over de Ring of Kerry, een van de populairste trekpleisters van Ierland. De meeste bezoekers rijden de kustweg en bezoeken het National Park, maar slaan de rest van het schiereiland over. Dat is zonde, want dan mis je het mooiste gedeelte. Bovendien is het op de binnenwegen veel rustiger dan aan de kust. Vooral de Ballaghbeama Gap en de Black Valley zijn echte aanraders!

Lees meer over Cathelijns boek Ierland – De Ultieme Roadtrip

Redactie van Liefde voor Reizen

Geschreven door:

Gastblogs worden geschreven door bloggers en reizigers. Wil je graag een reisverhaal delen met een grote groep reisliefhebbers, schrijf dan een gastblog. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op!

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Een avontuurlijke groet van Bert, Jesper, Marloes & Martin

Meer inspirerende blogs

Reismaatje gezocht en gevonden
Openkoffer interviews

Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Ilse

Niet iedereen houdt ervan om in zijn eentje op reis te gaan, sommige reizigers zijn graag in gezelschap. Samen reizen om daarna mooie reisherinneringen te kunnen delen, een van de mooiste dingen om te kunnen doen. Het vinden van een reismaatje is niet altijd even makkelijk, het moet natuurlijk wel goed klikken, want je kunt Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Ilse

Reismaatje gevonden - Het succesverhaal van Lisa & Chantal
Openkoffer interviews

Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Lisa & Chantal

Niet iedereen houdt ervan om in zijn eentje op reis te gaan, sommige reizigers zijn graag in gezelschap. Samen reizen om daarna mooie reisherinneringen te kunnen delen, een van de mooiste dingen om te kunnen doen. Het vinden van een reismaatje is niet altijd even makkelijk, het moet natuurlijk wel goed klikken, want je kunt Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Lisa & Chantal

Interview met Karin van Kaats Keep Going
Openkoffer interviews

“In Singapore kun je ontzettend gemakkelijk een leven op bouwen”.

Hoe is het om te wonen in Singapore? En wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten? De Brabantse Karin woont al een tijdje met veel plezier in Singapore samen met haar man Willem. Het is niet de eerste keer dat zij samen in het buitenland wonen. Eerder waagden ze de sprong “In Singapore kun je ontzettend gemakkelijk een leven op bouwen”.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Reis met ons mee en ontdek hoe bijzonder de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2024

Dit zijn de reisbestemmingen die wij aanraden om te bezoeken:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië | IJsland | Zweden | Spanje | Griekenland

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy