Albany in West-Australië - bezienswaardigheden, tips en ervaringen!

Albany in West-Australië: bezienswaardigheden, tips en ervaringen!

Gepubliceerd: 03 feb 2022 | Foto: Albany bezienswaardigheden

Helemaal op het zuidelijkste puntje van West-Australië vind je het gezellige Albany. Dit stadje kent een populatie van 40.000 personen en een mediterraan klimaat, dit betekent droge warme zomers en natte winters. Tijdens onze roadtrip door West-Australië verbleven wij 3 nachten in Albany. Op ons programma stond onder andere hiken en het centrum en de omgeving van Albany verkennen. Lees nu in deze reisblog onze ervaringen en tips zodat jij ook het maximale uit je bezoek aan het mooie West-Australische Albany kan halen.

Video

Over Albany

Australië staat bekend om het warme klimaat en de vele hittegolven die het land passeren. Ben je niet zo van de warmte dan is de omgeving van Albany qua klimaat iets voor jou. Tijdens de zomer (januari, februari, maart) wordt het gemiddeld 25 graden en in de winter (juli, augustus, september) kan het kwik overdag zelfs dalen naar 8 graden.

Albany Town Hall
Albany Town Hall

Albany is een bijzondere plaats om te bezoeken. Het heeft weinig weg van andere Australische steden en heeft echt een eigen karakter. Het heuvelachtige landschap in de stad geeft je soms het gevoel in Europa te zijn. Bedenk er een laagje sneeuw bij en je begeeft je in een echt wintersportdorpje.

Het station van Albany
Het station van Albany
Goederentreinen staan stil bij het perron
Goederentreinen staan stil bij het perron

De eerste dag verkenden we de omgeving te voet. Vanaf ons verblijf Best Western Albany Motel & Apartments ben je direct in het centrum van Albany, waarbij de kust op 10 minuten lopen is. Het centrum bestaat uit verschillende straten met winkels en restaurants. Echt heel druk is het niet wanneer we de omgeving verkennen. Veel Australiërs uit andere staten zijn vanwege covid-19 nog niet welkom in West-Australië en buitenlandse toeristen zijn er ook nog niet. Voor ons een goed moment om alles eens rustig te bekijken.

De omgeving van Albany verkennen
De omgeving verkennen

Hoewel de temperatuur rond de 18 graden is, voelt het voor ons toch wat frisser aan. Wij zijn namelijk tropische temperaturen gewend in Darwin, een vest en lange broek is voor ons dan ook echt onmisbaar in Albany.

Een straat in Albany met hotels, restaurants en pubs
Een straat in Albany met hotels, restaurants en pubs
Queen's Park in Albany
Queen’s Park

Wanneer we de brug oversteken om richting de kust te gaan valt ons meteen het Albany Entertainment Centre op. Een prachtig gebouw met moderne architectuur waarin verschillende concerten en theatervoorstellingen worden gehouden. In het Albany Entertainment Centre zit ook restaurant VIEW gevestigd, waar je kunt lunchen met een prachtig uitzicht op zee.

Albany Entertainment Centre

Iets verderop vind je een klein parkje aan het water met een kleine pier aan het eind. Dit wandelpad leent zich goed voor een heerlijke uitwaai wandeling met of zonder de hond. Ook wij nemen hier een kijkje en genieten van de kustlijn en natuur. De kust is hier weer heel anders dan op andere plekken in West-Australië, zoals in Busselton, Fremantle en Perth. Het ziet er allemaal wat ruiger uit. Maar misschien komt het ook door het klimaat en de zuidelijke ligging.

Een klein parkje langs de kust
Een klein parkje langs de kust

We zagen ze al eerder in Busselton en op andere plekken langs de westkust: de Norfolk pine trees. Ook in Albany zie je ze regelmatig staan, wat een leuk sfeertje geeft aan de plaats. Ook deze bomen geven weer een beetje dat Europese gevoel.

Norfolk pine trees
Norfolk pine trees

Stirling Terrace

In Albany is het in het begin even zoeken waar de leukste restaurants en pubs zitten. Het zit namelijk verspreid door het plaatsje. Voor gezellige pubs en koffietentjes raden wij Stirling Terrace aan. Hier zitten diverse leuke pubs waar je goed kunt eten en kunt genieten van een lekker koud biertje.

Wij hebben zelf een drankje gedaan bij Six Degrees, waar veel locals te vinden waren. Six Degrees is ingedeeld in verschillende ruimtes. Zo is er een plek met livemuziek, een mooie grote bar met veel ruimte waar je kunt eten en drinken en is er ook een grote buitenruimte waar je kunt zitten bij mooi weer. Het speelse interieur en de leuke sfeer die er hangt maken deze pub een bezoek waard.

Stirling Terrace, met o.a. Six Degrees
Stirling Terrace, met o.a. Six Degrees

Bij de rotonde aan Stirling Terrace vind je het Women’s Rest Centre, een openbaar toilet en een ruimte om gratis te kunnen douchen. In eerste instantie natuurlijk niet heel boeiend, aangezien je door heel Australië openbare toiletten vindt. Maar deze is wel heel bijzonder qua stijl! Het gebouw waarin zich het toilet bevindt kent namelijk een Tudor Revival architectuur, een 20e-eeuwse bouwstijl.

Women's Rest Centre in een 20e-eeuwse bouwstijl
Women’s Rest Centre in een 20e-eeuwse bouwstijl

Museum of the Great Southern

Wie van musea houdt, kan in Albany een bezoek brengen aan Museum of the Great Southern. Het museum vertelt de verhalen van het Menang Noongar volk en Mokare, een Noongar Aboriginal man uit de zuidwestelijke hoek van Australië, die een centrale rol speelde bij de Europese exploratie van het gebied. Ook hoor je de verhalen over de vroege kolonisten en veroordeelden en maak je kennis met het unieke landschap inclusief de flora en fauna van de regio.

Schip van Museum of the Great Southern
Brig Amity schip – Museum of the Great Southern

De entree voor dit museum is gratis. Maar kleine donaties kunnen worden gedaan. Een bezoek aan het schip Brig Amity is ook gratis zolang je boven blijft. Om het schip van binnen te bekijken vragen ze een kleine bijdrage van 5 Australische dollar voor volwassen en 2 Australische dollar voor kinderen.

Op de Brig Amity
Op de Brig Amity

Eten & drinken in Albany

Op culinair gebied is het aanbod niet zo groot als in de grote steden in Australië, maar toch is er voor ieder wat wils en kun je goed genieten als je van lekker eten houdt. Wij hebben alle ochtenden ontbeten bij The Store on Frederick, wat direct naast Best Western – Albany Motel & Apartments ligt. Een gezellig koffiehuis wat gerund wordt door een zeer vriendelijke dame. Store on Frederick is een koffiehuis / ontbijt en lunchtentje wat gebruikt wordt door de oude locals om even het laatste nieuws en de laatste roddels in Albany te bespreken. Iedere ochtend wanneer wij een Full Breakfast bestelden, troffen wij een grote groep met oudere Australische mannetjes aan die genoten van hun bakkie koffie en de laatste nieuwstjes met elkaar deelden.

Ontbijten bij Store on Frederick

In de avonden hebben wij bij verschillende restaurants gegeten. Zo hebben wij de eerste avond voortreffelijk gegeten bij Albany Indian Tandoori Restaurant, wat in dezelfde straat zit als ons hotel. De tweede avond zijn we voor de Amerikaanse keuken gegaan en hebben we heerlijk gegeten bij Rustlers Steakhouse & Grill. De laatste avond vonden wij het tijd voor een Australische maaltijd gingen we voor een Parmi (Chicken Parmigiana) bij The Earl of Spencer Historic Inn – Bar & Restaurant. Een heel gezellig en goed restaurant wat in Engelse sfeer is.

Eten en drinken bij The Earl of Spencer Historic Inn - Bar & Restaurant
Eten en drinken bij The Earl of Spencer Historic Inn – Bar & Restaurant

Overnachten in Albany

Zoals ik al eerder vermelde verbleven wij 3 nachten bij Best Western Albany Motel & Apartments. Een goed motel op een hele goede locatie. Vanuit ons motel konden we alle kanten op. Zo waren we binnen een paar minuten in de hoofdstraten en was de kust op 10 minuten lopen. Vanaf het balkon aan de voorkant hadden we een schitterend uitzicht op de bergen en huizen in Albany.

Lees meer over Best Western Albany Motel & Apartments

Het uitzicht vanaf Best Western Albany Motel & Apartments
Het uitzicht vanaf Best Western Albany Motel & Apartments

National Anzac Centre

Een van de meest populaire bezienswaardigheden in Albany is het National Anzac Centre. In 1914 verlieten meer dan 40.000 Australiërs en Nieuw-Zeelanders Albany, op weg naar de Grote Oorlog. De meest indrukwekkende oorlogsverhalen hoor en lees je tijdens een bezoek aan dit museum. Mooie exposities met foto’s, video’s en verhalen die je een goed beeld geven over deze roerige tijd.

Boek hier je tickets voor National Anzac Centre!

De Entree van het National Anzac Centre.
De entree van het National Anzac Centre

Entree is $25.00 voor volwassenen en een gemiddeld bezoek duurt ongeveer een uur. Naast de tentoonstellingen binnen is er buiten op het terrein ook nog het een en ander te zien. Zo staan er nog oude oorlogswapens om te bekijken en kun je ook nog een rondje door de natuur wandelen rond het museum.

Buiten het museum
Oude wapens uit de oorlog
Oude wapens uit de oorlog
Uitzicht tijdens de wandeling
Uitzicht tijdens de wandeling

Vlakbij het National Anzac Centre vind je ook nog een mooi scenic lookout punt waar je een mooi uitzicht hebt op de kust. Sla meteen linksaf als je vanuit het National Anzac Centre op de hoofdweg terechtkomt en rijdt dan ongeveer 600 meter door totdat je aan je rechterkant het uitkijkpunt ziet.

Een mooi uitkijkpunt in de buurt van het National Anzac Centre - Albany
Een mooi uitkijkpunt in de buurt van het National Anzac Centre

Chainsaw Sculpture Drive

Een van de leukste bezienswaardigheden in de buurt van Albany vonden wij de Chainsaw Sculpture Drive. Op 10 minuten rijden van het centrum van Albany vind je deze bijzondere attractie. Een Australische kunstenaar heeft op zijn eigen terrein een pad aangelegd waarop je met je eigen auto langs de meest bijzondere houten sculpturen kunt rijden.

Chainsaw Sculpture Drive

De meest bijzondere beelden zie je voorbij komen zoals: mensen, Australisch wildlife en planten. Naast het feit dat het ontzettend knap gemaakt is, is het ook nog eens hilarisch om te zien.

Prachtige houten kunstwerken – Chainsaw Sculpture Drive
Meer dan 50 houten kunstwerken om te bewonderen
Meer dan 50 houten kunstwerken om te bewonderen

Voor een bezoek aan de Chainsaw Sculpture Drive vragen ze $5 per persoon, maar dat is het absoluut waard! De donatie moet je contant betalen, er hangt namelijk een doosje aan het einde van de tentoonstelling.

Chainsaw Sculpture Drive - Albany
Chainsaw Sculpture Drive

Lake Seppings

De laatste dag besloten wij om nog een mooie wandeling te maken. Deze keer reden we toevallig langs Lake Seppings, wat er erg mooi uitzag. Hier kun je een wandeling maken langs het gehele meer van zo’n 2.9 km. Hier doe je ongeveer 45 minuten over. Let er wel op dat er muggen kunnen zijn!

Wandelpad langs Lake Seppings
Wandelpad langs Lake Seppings

Tijdens deze wandeling zie je veel mooie natuur en wildlife. Wij zagen tientallen Land mullets lopen en wegschieten en zagen ook diverse mooie watervogels, zoals onderstaande reiger.

Mooie reiger gespot bij Lake Seppings
Mooie reiger gespot bij Lake Seppings
Land mullet
Een Land mullet
Land mullet in Albany
En nog een Land mullet

Point Possession Heritage Trail

Een van de hoofdredenen waarom ik persé Albany wilde bezoeken was vanwege de mooie trails die je er hebt. Er zijn zoveel plekken in de omgeving waar je een mooie hike kunt maken. Wij besloten om de Point Possession Heritage Trail te doen, een prachtige wandeling door de natuur met indrukwekkende vergezichten.

Point Possession Heritage Trail
Point Possession Heritage Trail

De Point possession heritage trail is wat mij betreft echt een hike wat je niet mag missen als je in Albany bent. Lees hier meer over de Point possession heritage trail

Emu Point

De laatste tijd hebben wij gespendeerd bij Emu Point, dit ligt een stukje oostelijker van het centrum van Albany. Ook hier vind je weer een mooie kust, waar wij onder andere veel pelikanen zagen. Bij het eindpunt van Emu Point zit een restaurant gevestigd waar je een bakje koffie kunt drinken of kunt lunchen. Emu Point is een mooie plek om even uit te waaien en te genieten van het strand, de zee en de vogels.

De kust bij Emu Point
De kust bij Emu Point
Pelikanen bij Emu Point
Pelikanen bij Emu Point

Natuur en wildlife

En als je geen genoeg krijgt van natuur en Australische wildlife, dan zijn er nog ontzettend veel mogelijkheden. Wij kwamen bijvoorbeeld al na een klein stukje rijden vanuit het centrum van Albany kangoeroes tegen. Vooral bij het verlaten van de hoofdwegen en het rijden op binnenweggetjes is er een kans om ze te spotten. Kijk daarom altijd goed om je heen!

Kangoeroes in het wild in de buurt van Albany
Kangoeroes in het wild
Een schitterende route nadat we Albany verlaten
Een schitterende route nadat we Albany verlaten

Onze ervaringen en mening over Albany

Albany is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als je de westkust van Australië wilt bezoeken. Maar wie genoeg tijd heeft en van musea, natuur en hiken houdt, mag deze plek niet overslaan. Wij hadden Albany en omgeving niet willen missen. Ik zou er zo weer heengaan. En helemaal om weer een mooie hike te kunnen maken!

Albany bezoeken?

Ben je enthousiast geworden door deze blog en wil je ook het mooie Albany en omgeving bezoeken? De leukste en betaalbaarste overnachtingen vind je hier. De leukste tours en bezienswaardigheden vind je hier.

Reisblogger Jesper

Met liefde geschreven door:

Hi, ik ben Jesper, woonachtig in Sydney(Australië). De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook erg groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, leuke steden ontdekken, ik doe het allemaal graag. Ik ben vaak op pad met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag op Liefdevoorreizen.nl met jou deel. Reis je met mij mee?

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor reizen is al jaren een begrip in de reiswereld. Op Liefdevoorreizen.nl delen wij onze reiservaringen en leuke (persoonlijke) tips waarmee jij het maximale uit je volgende reis kunt halen. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Jesper, Martin, Bert en Marloes

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al meer dan een miljoen reizigers hebben onze website geraadpleegd bij het plannen van hun nieuwe reis. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer hierover in onze disclaimer.

Jouw reisverhaal op Liefdevoorreizen.nl?

Heb jij een gave reis gemaakt en wil jij die graag delen met andere reizigers? Word dan gastblogger bij Liefde voor Reizen en deel je reiservaringen met een groot publiek.© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved | Icons: Icons8 | Disclaimer & Privacy policy