Zoek
Sluit dit zoekvak.

De mooiste plekken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

De mooiste plekken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

De mooiste plekken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

De mooiste plekken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Inhoudsopgave

Nieuw-Zeeland is een land in Oceanië met ongeveer een kleine 5 miljoen inwoners en qua oppervlakte is het land ongeveer 6 keer zo groot als Nederland met 268.000 vierkante kilometer oppervlakte. Het land bestaat voor het grootste gedeelte uit twee delen, het Noorder- en het Zuidereiland. Op het Noordereiland vind je de grootste stad van het land, Auckland in het noorden en de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington in het zuiden van het Noordereiland. Maar in deze blog nemen we je mee naar het Zuidereiland en bekijken we de mooiste plekken van dit bijzondere stuk van het land aan de andere kant van de wereld. Zo kun je je meteen laten inspireren voor je volgende vakantie in Nieuw-Zeeland.

Milford Sound

Wanneer je op het Zuidereiland bent mag je Milford Sound echt niet overslaan. Het is dan wel vrij toeristisch, maar dat is ook niet voor niets! De fjorden zijn enorm indrukwekkend om tussendoor te varen en geven je een gevoel dat je echt maar heel klein bent. De natuur is overweldigend en de rit naar Milford Sound is ook al heel erg de moeite waard. Zo kom je onderweg langs prachtige wilde bergstromen, spiegelende bergmeertjes en heb je kans om de Kea(de meest brutale vogel van Nieuw-Zeeland) te spotten.

Milford Sound

Lake tekapo

Op het Zuidereiland vind je enorm veel bergen en bergmeren, maar een van de mooiste meren die wij hebben gezien was ongetwijfeld Lake Tekapo. De kleur van het water was adembenemend mooi. Dit meer ligt op zo’n 3 uur rijden van Christchurch. Het meer wordt gevuld met smeltwater van de gletsjers uit de nabijgelegen Alpen. Door het fijne poeder dat meekomt met dit smeltwater krijgt het water in het meer een prachtige licht turquoise kleur.

Lape Tekapo

Ook staat er een oud klein kerkje (The Church of the Good Shepherd) naast het meer, wat de moeite waard is om te bezoeken, al is het alleen al voor de foto’s. In de buurt van het meer heb je ook een aantal hiking tracks die de moeite waard zijn doordat je een schitterend uitzicht hebt op het meer van bovenaf. Wij deden bijvoorbeeld de Mount John Summit Track.

The Church of the Good Shepherd - mooiste plekken op het Zuidereiland
The Church of the Good Shepherd
Lake Tekapo
Mount John Summit Track

Christchurch

De grootste en waarschijnlijk bekendste stad van het Zuidereiland is Christchurch. Wanneer je met het vliegtuig naar het Zuidereiland vliegt is dit hoogstwaarschijnlijk op Christchurch. Deze stad is met name bekend van de aardbevingen waardoor het in het verleden getroffen is. Hiervan zie je in deze mooie stad nog veel terug.

Christchurch - mooiste plekken op het Zuidereiland

Er is zelfs een heel museum aan de aardbevingen gewijd in het centrum van de stad. En wanneer je naar de gebouwen in de binnenstad kijkt zie je dat er veel nieuwbouw staat tussen oude gebouwen, wat het gevolg is van herbouw na de aardbevingen. Het centrum van de stad is goed bewandelbaar en er zijn prachtige grote parken aan de rand van het centrum en als je niet van lopen houdt, kun je in Christchurch ook de oude stadstrams nemen, die een erg fijne sfeer geven aan deze stad. In deze trams krijg je een rondrit door de stad inclusief uitleg van de tourguide en er zijn ook trams waarin je een maaltijd kunt nuttigen op bepaalde tijdstippen.

Tram in Christchurch

Bijzondere plekken in Christchurch die je niet mag missen zijn onder andere:

  • Quake City (museum over de aardbevingen);
  • Hagley Park and the Botanical Gardens (groot park aan de rand van het centrum, waar je ook over de rivier kunt kanoën);
  • New regent Street (een heel kleurrijk uitgaansstraat met diverse barretjes en koffietentjes);
  • Riverside Market (een overdekte marktplaats waar je een diversiteit aan eten kunt kopen, van verse producten tot heerlijke maaltijden);
  • Bridge of Remembrance (Een stenen brug met prachtige boog over de Avon River die is gebouwd als herdenking voor al diegenen die in de Eerste Wereldoorlog zijn overleden).
Bridge of Remembrance

Golden Bay

Een gebied dat misschien wat minder bekend is, maar zeker de moeite waard is, is Golden Bay. Dit ligt in het noordwestelijk gedeelte van het Zuidereiland en is een grote ronde baai, met fijne stranden en mooie bergen die op elkaar aansluiten. Ook hier kun je je vergapen aan de prachtige uitzichten die je overal op het Zuidereiland krijgt voorgeschoteld. Wij hebben bijvoorbeeld een kajak gehuurd bij Tata Beach, waarmee we rond de Tata Islands zijn gevaren. Je ziet hier allerlei watervogels en kunt ook zeehonden spotten als ze er zijn.

Golden Bay in Nieuw-Zeeland - mooiste plekken op het Zuidereiland

Daarnaast deden we een hike bij de Split Apple en hebben we een korte hike gedaan bij Cape Farewell. Heel verschillende wandelingen, maar beide zeer de moeite waard met schitterende uitzichten. Bij Cape Farewell hebben we ook zeehonden gespot en als je net na zonsondergang die kant op gaat kun je onderweg ook pinguïns spotten, die op dat gedeelte van Golden Bay het water uitkomen om terug te gaan naar hun nesten.

Split Apple
Cape Farewell
Cape Farewell

Kaikoura

Kaikoura is een kleine plaats bij South Bay en vanuit Kaikoura kun je diverse tours boeken om walvissen, dolfijnen en zeehonden te spotten. Je hoeft echter niet altijd de zee op om deze dieren te spotten, want toen wij hier waren en van Kaikoura richting Christchurch reden langs de kust kwamen we dichtbij Kaikoura langs een enorme zeehonden kolonie die langs de kust op de rotsen lagen en in het water aan het spelen waren. Dit waren zeker honderden zeehonden, van jong tot oud. 

Zeehonden bij de kust in de buurt van Kaikoura

Daarnaast hebben we ook nog een groep dolfijnen gespot vanaf de kust, toen we een stop maakten langs de weg. Dit was een groep van ongeveer 20 tot 30 dolfijnen, die wel een stuk verder het water op waren, maar met onze camera konden we ze goed dichterbij halen op beeld. Voor het spotten van wildlife is een bezoek aan Kaikoura zeker de moeite waard.

Fox Glacier/Franz Josef Glacier

Wie nog nooit een gletsjer heeft gezien van dichtbij is het echt aan te raden om richting de Alpen van Nieuw Zeeland te gaan. Wij gingen bij Franz Josef met een helikopter over de gletsjers heen om boven op een gletsjer te landen en er overheen te lopen in de stralende zon. Het was midden in de zomer, dus heerlijk weer en dan sta je ineens boven op de sneeuw.

Helikopter vlucht over de Fox en Franz Josef gletsjer - mooiste plekken op het Zuidereiland

Het was voor ons een ervaring om nooit te vergeten. De gletsjers zijn erg indrukwekkend en het bijzondere bij Nieuw-Zeeland is ook dat het landschap overgaat van tropisch regenwoud in gletsjers op de bergen. Zoals al eerder vermeld bij Lake Tekapo, zorgen de gletsjers voor de vele schitterende bergmeren die het Zuidereiland rijk is.

Fox Glacier

Queenstown

Queenstown is een bergstad wat aan Lake Wakatipu ligt en omdat het in de bergen ligt is het in de winter een geliefde wintersport locatie. In de zomer is het echter ook erg populair onder toeristen, omdat er van alles te doen is op en om het meer en in de bergen, maar ook in de stad zelf. De stad heeft een romantische uitstraling en er zijn veel restaurants, pubs en cafés te vinden. Wij bezochten de binnenstad van Queenstown en vonden het een leuke stad om te bezoeken, met leuke stadsparkjes, ice-bars, tours met een stoomboot, een kabelbaan attractie op de berg met uitzicht over de stad en meer en heel veel terrasjes met uitzicht over het meer.

Queenstown - mooiste plekken op het Zuidereiland

Wij hebben buiten de stad de Edith Cavell Bridge bezichtigd, waar ook een bierbrouwerij naast zit met terras om de innerlijke mens niet te vergeten. En voor de avonturiers zit er ook een Shotover Jet iets verderop, waarmee je over de rivier vaart in een speedboat onder de Edith Cavell Bridge door richting Queenstown.

Edith Cavell Bridge

En voor de wandelliefhebbers zijn er diverse mooie wandelingen te maken in de bergen rondom Queenstown. Wij verbleven in een Dome in de bergen net buiten Queenstown in de richting van Glenorchy. Een dergelijk verblijf is echt schitterend, midden in de bergen tussen de schapen met een uitzicht waar je niet op uitgekeken raakt.

Dit zijn nog maar een zevental van de mooiste plekken op het Zuidereiland die wij ontdekt hebben, maar het Zuidereiland heeft nog zoveel meer te bieden, dus wat ons betreft is het Zuidereiland 100% de moeite waard om te bezoeken.

Dit leuke artikel over Nieuw-Zeeland is een samenwerking met Van Verre Reizen. Van Verre Reizen biedt individuele rondreizen op maat aan. De reisspecialisten kennen Nieuw-Zeeland uit eigen reiservaring en helpen je graag met uitstippelen van jouw ultieme reis naar Nieuw-Zeeland.

Plan je reis door Nieuw-Zeeland
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Nieuw-Zeeland