Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sydney, Melbourne, Brisbane! Wat is de leukste Australische stad?

Melbourne, meest leefbare stad ter wereld!

Sydney, Melbourne, Brisbane! Wat is de leukste Australische stad?

Melbourne, meest leefbare stad ter wereld!

Inhoudsopgave

Veel mensen die naar Australie gaan willen zoveel mogelijk zien, omdat het ver vliegen is en je er het meeste uit wilt halen. Toch is de tijd altijd maar beperkt en moet je af en toe keuzes maken. Zo kan het zijn dat je een keus gaat maken tussen verschillende steden, vanwege je reisroute. 

Populaire Australische steden 

Wij zijn tijdens onze laatste reis in 5 ‘grote’ Australische steden geweest. Van Brisbane naar Cairns zijn we gevlogen. Van Cairns naar Melbourne hebben we met de camper gereden (4.500km.). Van Melbourne zijn we met het vliegtuig naar Hobart(Tasmanië) gevlogen en van Hobart zijn we naar Sydney gevlogen. Onze route liep langs de oostkust en we wilden een aantal dingen per se zien, waardoor we bijvoorbeeld Canberra(de hoofdstad van Australië) niet hebben bezocht. Daarnaast was Adelaide voor ons ook net te ver weg om nog te bezoeken tijdens onze reis van een maand. We moesten dus echt keuzes maken, maar hebben desondanks wel heel veel gezien. Van de steden die we gezien hebben zijn Sydney, Melbourne en Brisbane de grootste en meestbezochte steden.

Even bijtanken! - Camperreis door Australië
Even bijtanken! – Camperreis door Australië

Brisbane vs Sydney

Brisbane en Sydney zijn twee verschillende steden met een andere look and feel. Wij hebben bij Brisbane een relaxter gevoel dan bij Sydney. Dit is puur gevoel. Sydney is dan toch de echte grote wereldstad, waar enorm veel toeristen rondlopen en het leven net iets gehaaster en zakelijker lijkt dan in Brisbane, waar het allemaal net wat rustiger is en je je niet opgejaagd voelt. Wanneer je Brisbane en Sydney vergelijkt qua wat er te doen en te zien is, dan hebben beide steden veel te bieden. Sydney heeft natuurlijk wereldberoemde landmarks, die iedereen gezien moet hebben, maar in Brisbane doet bijvoorbeeld de Story Bridge niet veel onder voor de Harbour Bridge in Sydney.

Leuke tip: heb je wel eens gedacht aan een fietstour door de stad Brisbane? Een leuke manier om de stad te ontdekken!

Welkom in Brisbane!
Welkom in Brisbane!

Bondi, Manly of toch South Bank? 

Waar je in Sydney naar de beroemde stranden van Bondi of Manly kunt, kun je in Brisbane bijvoorbeeld naar de heerlijke stranden van Shorncliffe of Redcliffe. Niet zo bekend, maar waarschijnlijk wel een stukje rustiger en net zo mooi. In Brisbane hebben ze ook een stadsstrand aangelegd op South Bank, waar het hele jaar door flink gezwommen wordt door de lokale bevolking. Lekker centraal en goed onderhouden. Wil je uit eten, of lekker een avondje stappen, dan is Sydney the place to be! Eten voor elk wat wils en op iedere straathoek zit een restaurant. In Brisbane is het aanbod waarschijnlijk iets kleiner, maar nog altijd ruim genoeg om heerlijk uit eten te gaan. Een avondje stappen is in Brisbane ook prima te doen, maar je moet wel de plekken weten waar het te doen is. In Sydney kun je eigenlijk overal in de stad prima uitgaan. Overal is wel wat te doen. Voor cultuuraanbod ben je in beide steden aan het goede adres en kun je zowel in Brisbane als in Sydney je hart ophalen.  

Reporters Jesper en Martin bij Bondi Beach, Sydney!
Reporters Jesper en Martin bij Bondi Beach, Sydney!

Welke stad wint?

Als wij een keus moeten maken tussen Sydney en Brisbane slaat bij ons de weegschaal toch wel door naar Sydney. Het kan ook te maken hebben met het feit, dat Jesper er een half jaar gewoond heeft, maar Sydney geeft ons dat thuisgevoel, waarmee je je zelfs op vakantie thuis voelt in een stad. Wij zijn natuurlijk Nederlanders en ondanks dat wij niet de drukste mensen uit Nederland zijn, zijn we toch wel iets gejaagder dan de gemiddelde Australiër. Wellicht spreekt Sydney ons daarom net iets meer aan dan Brisbane. 

Strandje in de buurt van Taronga Zoo - Aan de overkant de Skyline van Sydney!
Strandje in de buurt van Taronga Zoo – Aan de overkant de Skyline van Sydney!

Sydney vs Melbourne

Sydney en Melbourne liggen een stukje verder uit elkaar en Melbourne ligt een aanzienlijk stukje zuidelijker, wat in Australië betekent dat het er ook een stukje koeler is. In bepaalde jaargetijden is het daar dus echt fris en is Melbourne een minder aantrekkelijke vakantiestad, dan Sydney qua weer(tenzij je niet van warmte houdt natuurlijk). 

Melbourne, meest leefbare stad ter wereld!
Melbourne, meest leefbare stad ter wereld!

Most livable city in the world

Melbourne is net als Sydney een wereldstad en is zelfs gekozen als ‘most liveable city’ ter wereld. Wat Melbourne vooral voor heeft op Sydney zijn de diverse grote sportevenementen die er plaatsvinden, zoals de Australian Open, de opening van het formule 1 jaar met de Grand Prix van Melbourne en de motorraces op het circuit van Phillip Island. Daarnaast kun je in Melbourne zo’n beetje elke sport beoefenen die je maar wilt. Tuurlijk kan dat in Sydney ook, maar daar zijn geen grote jaarlijkse sportevenementen. De Olympische Spelen van 2000 waren natuurlijk wel in Sydney, maar dat was een eenmalig evenement.

Het prachtige Philip Island, in de buurt van Melbourne!
Het prachtige Philip Island, in de buurt van Melbourne!

Hippe koffietentjes

Qua koffietentjes is Melbourne ook echt een geweldige stad. Er is zo’n enorm aanbod in gezellige, aparte koffie/lunchzaakjes, waar de bevolking van ’s ochtends vroeg tot in de middag zit om te ontbijten, koffie te drinken en te lunchen. Ook veel zakelijke afspraken vinden in koffiezaakjes plaats. In Sydney zijn er als vanzelfsprekend ook veel te vinden, maar in onze ogen was dit in Melbourne meer een ‘way of living’ dan in Sydney.

Mooie 'oude' winkelcentra in Melbourne!
Mooie ‘oude’ winkelcentra in Melbourne!

Openbaar vervoer 

Wanneer je in de stad wilt verplaatsen is in Sydney de metro het snelste en makkelijkste vervoermiddel. In Melbourne heb je in de stad de tram en de bus. In het centrum van Melbourne kun je zelfs gratis met het openbaar vervoer. Buiten dit gebied moet je wel betalen. In zowel Melbourne als in Sydney hebben ze een openbaar vervoerkaart. In Melbourne heet het de Myki en in Sydney is het de Opal card. In Sydney betaal je voor iedere reis die je maakt, maar er zitten maxima aan hoeveel je per reis en per week betaalt. Op een bepaald moment krijg je korting. De Opal kaart in Sydney is gratis en de Myki kaart in Melbourne kost 6AUD. In Brisbane hebben ze overigens de Go Card, die 10AUD kost, welke je terugkrijgt als je hem weer inlevert. In Brisbane is het openbaar vervoer op twee trajecten in de binnenstad trouwens ook gratis, net als een ferry op de Brisbane river.  

Met de ferry in Brisbane!
Met de ferry in Brisbane!

Uitgaansleven Melbourne

Uit eten en stappen in Melbourne is ook prima te doen. In deze wereldstad is veel te beleven. Ook qua cultuuraanbod doet Melbourne zeker niet onder voor Sydney of Brisbane. Nu komt de vraag, kies je voor Melbourne of voor Sydney, als je op vakantie een keus moet maken? Wij zouden wederom voor Sydney kiezen, ondanks de vele pluspunten van Melbourne. De stad deed ons minder dan Sydney. Melbourne kwam op ons heel vol en druk over en doordat in Sydney de meeste mensen met de metro reizen is het boven de grond voor je gevoel minder druk. In Melbourne stonden de straten regelmatig vol met auto’s. Melbourne is echter wel een prachtige stad en het is ook zeker geen straf om de stad te bezoeken. Wij gaan er graag nog eens heen, wellicht om Max Verstappen aan te moedigen tijdens een Formule 1 grand prix. 

Bruisend Melbourne!
Bruisend Melbourne!

Maar onze keus is uiteindelijk toch gevallen op Sydney, omdat het een complete echte Australische stad is met veel culturen die samenleven en waar altijd wat te doen is! 

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië