‘Pak elke kans die je krijgt om iets nieuws te ontdekken’.

Gepubliceerd: 31 mei 2021 | Foto: Interview met gastblogger Johanna - Liefde voor Reizen

Interview met gastblogger Johanna - Liefde voor Reizen
Reisblog Liefde voor Reizen

Johanna is al jaren vaste gastblogger bij Liefde voor Reizen. Ze nam ons mee naar o.a. Marokko, Hong Kong, Brugge en Pompeii. Reizen is haar lust en haar leven, zo’n jaar niet kunnen reizen viel haar dan ook zwaar. Maar wat heeft deze pandemie met Johanna gedaan? Heeft ze een andere kijk op reizen gekregen? En gaat haar manier van reizen veranderen als er weer veilig gereisd kan worden? Lees nu het inspirerende interview.

Wat was de laatste reis die je gemaakt hebt?

Dat was naar de Algarve in Portugal. Hier was ik eind augustus 2020 een weekend, het was één van de weinige dingen die mogelijk en verantwoord was. Ondanks enkele maatregelen heb ik een geweldige tijd gehad, waar ik nog graag aan terug denk. De Algarve, met name de omgeving van Lagos, kan ik iedereen aanraden. Zo is er de Seven Hanging Valleys Hike, met recht één van de mooiste wandelingen van Europa. Je kijkt je ogen uit terwijl je over de ruige klifkust loopt langs de Atlantische Oceaan. Daarnaast kan je er goed fietsen en voor de echte avonturier is coasteering zeker een aanrader. En natuurlijk mag Lagos niet ontbreken, een stad met een hele leuke en ontspannen sfeer.

Seven Hanging Valleys hike
Seven Hanging Valleys hike – Foto: Johanna

Wat mis je het meest aan het niet kunnen reizen?

Heel veel! Ik mis het om nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe dingen te zien en te proeven. Nu zit ik letterlijk dagenlang op mijn studentenkamer van 15 vierkante meter. Hoewel ik hier een prima plekje heb en het erg gezellig is met mijn huisgenoten, raakt uiteindelijk iedereen in een sleur. Dan merk ik dat ik nieuwe prikkels mis, wat je op reis juist in overvloed hebt. Om toch een beetje variatie in de dagen te houden, ga ik meerdere keren per dag naar buiten en telkens doe ik iets anders. Zo ga ik bijvoorbeeld ’s ochtends een rondje (hard)lopen, fiets ik tijdens de lunchpauze een rondje in de buurt en ga ik ’s avonds skeeleren of naar survivalrun.

Heeft het niet kunnen reizen jouw kijk op reizen doen veranderen?

Ja en nee, dat dubbelzinnige antwoord zal ik even uitleggen. Het niet kunnen reizen heeft niet mijn kijk veranderd op hoe ik graag reis. Nog steeds zou ik het liefst met het openbaar vervoer reizen, zodat ik kan genieten van alle landschappen die aan me voorbij trekken. Wél ben ik me heel erg bewust geworden dat ‘ergens naartoe gaan’ niet zo vanzelfsprekend meer is. Ineens hebben alle landen een kleurencode, die bepaalt of je ergens wel of niet naartoe mag. En je kan nauwelijks een vliegtuig meer in of uit zonder daarvoor een stok in je neus te krijgen. Als we weer de vrijheid krijgen om op elk moment naar (bijna) elk land te kunnen gaan, zal ik dit nooit meer zo vanzelfsprekend vinden.

Wat is de eerste bestemming die je gaat bezoeken wanneer reizen weer veilig kan?

Realistisch gezien is dat een fietsweekend in Luxemburg of een wandelweekend in het Tatragebergte. Als het echt meezit, hoop ik in Augustus een stukje door Zuid-Europa te reizen. Ik wil bijvoorbeeld graag langs de kust van Kroatië reizen of naar het Griekenland, Macedonië en Montenegro. Wanneer we de hele pandemie even wegdenken, zou ik de eerste vlucht nemen naar Maleisië. Hier had ik namelijk van februari tot en met juni 2021 gestudeerd, maar daar stak corona een stokje voor. Toch ga ik niet bij de pakken neerzitten en hoop ik volgend jaar (of het jaar daarna) alsnog op uitwisseling te gaan. De aanhouder wint!

Gaat jouw manier van reizen veranderen na de pandemie?

Dat denk ik niet. Voor de pandemie reisde ik ook al met zo min mogelijk bagage en nam ik ter plekke vaak het openbaar vervoer. Ook hou ik ervan om al wandelend of fietsend op ontdekking te gaan, dat is iets wat ik nu ontzettend mis. Wellicht zal ik meer de trein nemen binnen Europa, als dit voor internationale en lange afstanden beter gefaciliteerd wordt. Hier ben ik overigens groot voorstander van. Naast alle klimaatvoordelen, vind ik het prachtig om de landschappen voor mijn neus te zien veranderen 😉

Welke reisprogramma’s, reismagazines of reiswebsites hebben jou door de lockdown(s) geholpen?

Hoewel ik groot fan ben van alles wat met reizen te maken heeft, heb ik eerlijk gezegd niet veel reisprogramma’s gekeken of reiswebsites bezocht. Voor corona deed ik dit wel veel, maar nu expres even niet. Ik wil niet te veel met reizen bezig zijn, zolang er weinig perspectief is om zelf op pad te gaan. Wel heb ik ontzettend genoten van de prachtige blogs over de reis door Australië van Jesper en Martin. Zo fijn om te zien dat het in Australië een stuk beter gaat, dat geeft toch een beetje hoop voor ons op de lange termijn.

Is jouw liefde voor reizen het afgelopen jaar nog meer toegenomen? En zo ja, hoe merk je dat?

Ontzettend! Zelfs zo erg dat ik er maar niet al te veel mee bezig ben, zolang er nog niks mogelijk is. Normaal ben ik altijd wel bezig met een volgende reis en neemt de bucketlist gestaag toe. Maar nu is alles onzeker en heb ik nog niks om naar uit te kijken. Als ik dan ga denken aan allerlei reizen die ik zou willen maken, voel ik me nog meer opgesloten. Het afgelopen jaar zijn veel reisdromen in duigen gevallen of op de lange baan geschoven, daar wil ik niet constant aan herinnerd worden. En ik weet dat het zeker weer goed komt, maar voorlopig maak ik mezelf even niet lekker met een dode mus. Eén ding weet ik wel, als alles weer de goede kant op gaat, is mijn reislust zeker niet te stoppen 😊

Heb je het afgelopen jaar nog iets reisgerelateerd gedaan wat je graag met ons wilt delen?

Pak elke kans die je krijgt om iets nieuws te ontdekken! Ga eens weg in eigen land, vooral de lente is prachtig met dartelende lammetjes en bloeiende tulpenvelden. Of breng een bezoekje aan onze buurlanden, zij hebben ook veel moois te bieden. Zo ben ik afgelopen zomer een weekend gaan wandelen in Beieren geweest, het is niet ver maar toch een totaal andere omgeving.

Nederlandse tulpenvelden - Interview met Johanna
Nederlandse tulpenvelden – Foto: Johanna
Uitzicht tijdens een bergwandeling in Beieren
Uitzicht tijdens een bergwandeling in Beieren – Foto: Johanna

Aan welke reizen dacht je het meeste terug in deze rare tijden?

Eigenlijk aan alle reizen die ik de afgelopen paar jaar heb gemaakt. Zo vind ik het nu haast een raar idee dat ik twee jaar geleden door de menigte op Djemaa el Fna in Marrakesh liep. Hier worden elke avond tientallen kraampjes opgezet waar je heerlijk kan eten. Overal om je heen zijn mensen en je schudt er handen met veel kraamhouders. Kan je je dat nog voorstellen in deze anderhalvemetersamenleving?

Ook denk ik vaak aan de reis naar Hong Kong. Vanaf het moment dat ik hoorde dat mijn zus en ouders daar een weekje naartoe gingen, had ik binnen twee dagen vliegtickets en een hotelkamer geboekt. Vijf weken later zat ik in het vliegtuig op weg naar de andere kant van de wereld. Zonder kleurcodes of allerlei gezondheidstesten, gewoon gaan! Nu, twee jaar later, stijgen er amper vliegtuigen op en zijn hotels leeg…

Djemaa el Fna - Interview met Johanna
Djemaa el Fna – Foto: Johanna

Heb je nog een goede (reis)tip of advies wat je het afgelopen jaar hebt geleerd?

Blijf genieten en nieuwe dingen proberen. Zo heb ik sinds corona het skeeleren opnieuw ontdekt, echt een leuke en sportieve manier om naar buiten te gaan en de omgeving te verkennen. 

Ook kan ik gezelligheid met vrienden nog meer waarderen, zowel online als buiten op afstand. Nu we veel alleen zijn en elkaar niet meer zien op de universiteit of verenigingen, merk je pas hoe waardevol gezelschap is.

Redactie van Liefde voor Reizen

Auteur:

De redactie van Liefde voor Reizen schrijft dagelijks over de laatste reistrends en andere inspirerende onderwerpen op reisgebied. Volg ons ook op social media.

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Reismaatje gezocht en gevonden
Openkoffer interviews

Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Ilse

Niet iedereen houdt ervan om in zijn eentje op reis te gaan, sommige reizigers zijn graag in gezelschap. Samen reizen om daarna mooie reisherinneringen te kunnen delen, een van de mooiste dingen om te kunnen doen. Het vinden van een reismaatje is niet altijd even makkelijk, het moet natuurlijk wel goed klikken, want je kunt Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Ilse

Reismaatje gevonden - Het succesverhaal van Lisa & Chantal
Openkoffer interviews

Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Lisa & Chantal

Niet iedereen houdt ervan om in zijn eentje op reis te gaan, sommige reizigers zijn graag in gezelschap. Samen reizen om daarna mooie reisherinneringen te kunnen delen, een van de mooiste dingen om te kunnen doen. Het vinden van een reismaatje is niet altijd even makkelijk, het moet natuurlijk wel goed klikken, want je kunt Reismaatje gevonden: het succesverhaal van Lisa & Chantal

Interview met Karin van Kaats Keep Going
Openkoffer interviews

“In Singapore kun je ontzettend gemakkelijk een leven op bouwen”.

Hoe is het om te wonen in Singapore? En wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten? De Brabantse Karin woont al een tijdje met veel plezier in Singapore samen met haar man Willem. Het is niet de eerste keer dat zij samen in het buitenland wonen. Eerder waagden ze de sprong “In Singapore kun je ontzettend gemakkelijk een leven op bouwen”.

Over Liefde voor Reizen

Liefde voor Reizen is één van de langstlopende reisblogs van Nederland en België. Al sinds 2014 weten wij mensen te inspireren met onze reisverhalen en reistips. Reizen is onze passie. Wanneer we op pad zijn op zoek naar mooie nieuwe plekken stroomt de liefde voor reizen door onze aderen en gaat direct ons reishart sneller kloppen. Het ontdekken van nieuwe plekken, zien van andere culturen en proeven van wereldgerechten maakt ons gelukkig. Reis met ons mee en ontdek hoe mooi de wereld is.

Wij maken gebruik van affiliate links, lees meer in onze disclaimer.

Dé reisbestemmingen voor 2023

Dit zijn de bestemmingen die wij aanraden om te bezoeken dit jaar:
Nieuw-Zeeland | Schotland | Italië | Zuid-Afrika | Noorwegen | Australië | Duitsland | Ierland | Portugal | Canada | Indonesië

Gastblogger worden bij reisblog Liefde voor Reizen


© 2014 - 2023 Liefde voor Reizen. All Rights Reserved. Disclaimer & Privacy policy