Zoek
Sluit dit zoekvak.

Roadtrip door de Outback: deze plekken zijn de moeite waard!

Roadtrip door the outback van Australië - Deze plekken zijn de moeite waard

Roadtrip door de Outback: deze plekken zijn de moeite waard!

Roadtrip door the outback van Australië - Deze plekken zijn de moeite waard

Inhoudsopgave

Afgelopen maand (september 2019) maakten Martin en ik een indrukwekkende roadtrip door de Outback van Australië. We moesten vanwege onze emigratie naar Australië onze hond Joey in Melbourne oppikken uit quarantaine en aangezien we het zielig voor haar vonden om weer een vlucht te moeten pakken richting Darwin, hebben wij ervoor gekozen om met de auto vanaf Melbourne naar Darwin te rijden. Een afstand van meer dan 3700 kilometer dwars door de red centre van Australië.

YouTube video

Over onze outback trip

Ons voornaamste doel was Darwin, we hebben 10 dagen erover gedaan om er te komen. Van te voren hebben wij alle hotels geboekt, die natuurlijk hondvriendelijk moesten zijn, daardoor was het aanbod wat beperkt. In deze blog delen wij onze ervaringen wat betreft de stops die wij gemaakt hebben. Welke plekken vonden wij de moeite waard en welke plekken kun je beter overslaan als je dezelfde reis maakt.

Hele rustige wegen en prachtige landschappen
Hele rustige wegen en prachtige landschappen

Keith

Onze eerste stop was in Keith, gelegen in de Australische staat Zuid-Australië, een plaatsje met zo’n 1000 inwoners. We verbleven hier bij Gaerwood B&B, wat wordt gerund door de vriendelijke Schotse dame Helena. Wij werden hier zeer gastvrij ontvangen en ook onze hond Joey. We sliepen in een van het huis gescheiden eigen slaapkamer met eigen wc, badkamer en hadden een eigen deur naar buiten.

Uitzicht vanaf onze B & B kamer in Keith
Uitzicht vanaf onze B & B kamer in Keith

In de avond hebben wij heerlijk gegeten bij het Keith Hotel, er is overigens niet heel veel keuze in een plaatsje zoals Keith. Na een goede nachtrust was het de volgende dag tijd om weer afscheid te nemen van Helena en haar B & B. Ze vond het veel te kort en jammer dat we alweer verder moesten reizen. Lees meer over Gearwood B & B

Keith is een plaatsje waar je prima even een stop voor 1 dag kunt maken en kunt overnachten. Wij raden deze B & B zeker aan, gezien de gastvrijheid van Helena, hygiene, dat er honden toegestaan zijn en het ontbijt.

Port Augusta

Onze volgende stop was Port Augusta. Tijdens onze rit van Keith naar Port Augusta kwamen wij nog heel toevallig langs een prachtig mooi roze meer. Dit bleek later Lake Bumbunga te zijn. Een mooi stukje natuur, wat schitterende foto’s opleverde.

Bumbunga Lake in Zuid-Australië
Lake Bumbunga in Zuid-Australië

Wij verbleven hier in Crossroads Ecomotel, een mooi motel waarbij wij een speciale kamer hadden waar honden toegestaan zijn. Prima kamer voor 1 overnachting. Het Crossroads Ecomotel ligt op loopafstand van enkele restaurants, waar je ook eten kunt afhalen. Wij gingen voor kip, patat en jus van Ian’s Chicken Hut and Laundromat. Dat was echt delicious!!

Kip met jus van Ian’s Chicken Hut
Kip en patat met jus van Ian’s Chicken Hut

Het Crossroads Ecomotel ligt op loopafstand van enkele restaurants, waar je ook eten kunt afhalen. Wij gingen voor kip, patat en jus van Ian’s Chicken Hut and Laundromat. Dat was echt delicious!!

Crossroads Ecomotel in Port Augusta
Crossroads Ecomotel in Port Augusta

Port Augusta, met 13.897 inwoners, is een wat grotere plaats dan Keith. Verwacht geen grote bezienswaardigheden, maar er is wel het een en ander te bezichtigen. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Wadlata Outback Centre, de Australian Arid Lands Botanic Garden, Water Tower Lookout en Matthew Flinders Red Cliff Lookout.

Coober Pedy

Na Port Augusta reden wij verder naar Coober Pedy, een zeer unieke plek in the Outback van Australië. Coober Pedy staat bekend om opal, een speciaal steensoort wat daar opgegraven wordt. Het bijzondere aan Coober Pedy is dat het leven zich hier onder de grond afspeelt.

Wagens die helpen opaal uit de grond te halen
Wagens die helpen opaal gesteente uit de grond te halen

Zo sliepen wij bij JAM B & B een Bed & Breakfast wat zich in een grottenstelsel bevindt. Een hele bijzondere ervaring! Ook huizen, kerken, winkels, campings en hotels bevinden zich allemaal ondergronds, dat maakt deze plaats zo bijzonder. Lees meer over Jam B & B in Coober Pedy

JAM B &B in Coober Pedy
JAM B &B in Coober Pedy
Onze slaapkamer - roadtrip door de outback van Australië
Onze slaapkamer

Coober Pedy mag je absoluut niet overslaan als je een roadtrip maakt door de Outback van Australië. Je kunt je hier prima een paar dagen vermaken. Ons hoogtepunt was het bezoek aan Breakaways, een prachtig natuurgebied op 25 minuten rijden van de stad Coober Pedy.

Het centrum van Coober Pedy - roadtrip door de outback van Australië
Het centrum van Coober Pedy

Hier zijn wij rond zonsondergang heen gereden en hebben genoten van een van de mooiste zonsondergangen van Australië. Het is schitterend om te zien hoe het landschap steeds een andere kleur aanneemt.

Adembenemend uitzicht bij Breakaways (Coober Pedy)
Adembenemend uitzicht bij Breakaways (Coober Pedy)

Erldunda

We vervolgden onze reis door de outback naar Erldunda en kwamen zo de staat Northern Territory binnen.

De weg naar Erldunda tijdens onze roadtrip door de Outback van Australië
De weg naar Erldunda tijdens onze roadtrip door de Outback van Australië
Welcome to the Northern Territory
Welcome to the Northern Territory

Na honderden kilometers met alleen maar indrukwekkende landschappen was daar opeens Erldunda Roadhouse een plek met een tankstation, winkel, pub, camping en veel overnachtingsplekken.

Erldunda roadhouse in the middle of nowhere
Erldunda roadhouse in the middle of nowhere
Het terrein met accommodaties
Het terrein met accommodaties

Wij hebben heerlijk gegeten bij de pub van Erldunda Roadhouse, een typisch Australische restaurant. Op het terrein kun je ook nog emu’s spotten, er is namelijk een emu verblijf naast het restaurant. Lees meer over Erldunda Roadhouse

Erldunda wordt trouwens ook wel the centre of the centre genoemd. Je bevindt je namelijk precies in het midden van Australië. Erldunda staat bekend als een goed vertrekpunt om de heilige berg de Uluru (Ayers Rock) te kunnen bezoeken. Dit is trouwens nog 3,5 uur rijden vanaf Erldunda (de afstanden zijn in Australië groot).

Ayers Rock (de Uluru)
Ayers Rock (de Uluru)

Alice Springs

Daarna lieten we Erldunda achter ons en gingen we richting het bekende Alice Springs. Een plek waar ik erg benieuwd naar was, aangezien ik veel Australiërs had gesproken die erg enthousiast waren over Alice Springs. Ons verblijf, Alice On Todd Apartments, lag iets buiten het centrum van Alice Springs.

Dit spiksplinternieuwe appartement zag er keurig uit en beviel ons ook erg goed. Een ruime slaap/woonkamer, badkamer, keukentje en ook een binnentuintje waar onze hond heerlijk kon rondrennen. Ook was er nog een laundry en konden wij gebruik maken van het zwembad. Lees meer over Alice On Todd Apartments

Alice On Todd Apartments
Alice On Todd Apartments

Met een kleine 20 minuten lopen waren wij in het centrum van Alice Springs. Een gezellig centrum, met veel leuke winkeltjes en waar verschillende culturen bij elkaar komen.

Mooie art op de muren in Alice Springs - roadtrip door de outback van Australië
Mooie art op de muren in Alice Springs

Alice Springs gaf mij echt een beetje een hippie gevoel en ik denk dat veel mensen dat zo zullen ervaren. Op straat komen wij veel aboriginals tegen, die hier ook veel leven.

InCite Youth Arts: hier hadden wij heerlijk geluncht
InCite Youth Arts: hier hadden wij heerlijk geluncht
Kerk in het centrum van Alice Springs
Kerk in het centrum van Alice Springs

Je kunt in Alice Springs qua bezienswaardigheden veel kanten op. Zo kun je de Anzac Hill op gaan en genieten van een schitterend uitzicht over de stad. Maak deze wandeling vroeg in de ochtend of laat in de middag, zodat je niet in de ergste hitte loopt. Breng een bezoek aan Alice Springs Desert Park, gelegen aan de voet van MacDonnel Ranges. Geniet hier van 35 ha aan natuur met meer dan 400 verschillende planten- en dierensoorten.

Daarnaast staat Alice Springs natuurlijk bekend om de Royal Flying Doctor Service Visitors’ Centre, wat je ook zeker moet bezoeken. Deze organisatie is opgericht door dominee John Flynn in 1928 om medische zorg aan afgelegen gemeenschappen in de outback te kunnen verlenen.

Wat een vergezichten in Australië
Wat een vergezichten in Australië tijdens onze roadtrip door de Outback

Tennant Creek

Over Tennant Creek ben ik heel kort en duidelijk: overslaan. Van onze reis was dit de meest verschrikkelijke stop. Een net niet spookstadje, waarbij veel winkels en restaurants gesloten zijn en je alleen aboriginals en politie op straat ziet.

Wij sliepen in een motel waarvan het terrein helemaal omringd was met hekken met prikkeldraad. Zoals je begrijpt gaf dat niet echt een veilig gevoel en waren we blij dat we de volgende dag weer verder konden rijden. Hopelijk ontwikkelt Tennant Creek zich de komende jaren en wordt het een stuk veiliger en gezelliger. Tot die tijd kun je deze plek het beste overslaan.

Wist je trouwens dat je tijdens zo’n roadtrip door de Outback van Australië regelmatig grote termieten heuvels tegenkomt. Sommige hebben zelfs kleren aan, wat een grapjassen zijn er toch 😉

Veel termietenheuvels tijdens onze roadtrip zelfs met kleren aan
Veel termietenheuvels tijdens onze roadtrip, zelfs met kleren aan

Daly Waters (Pub)

Na het tegenvallende Tennant Creek was het tijd voor mijn favoriete plek, een plek waar ik al weken naar uitkeek. Ik heb het natuurlijk over Daly Waters. Misschien ken je deze plek helemaal nog niet, dan moet daar nu verandering in komen. In Daly Waters heb je namelijk de meest iconische (historische) pub van Northern Territory, misschien wel van heel Australië.

Daly Waters Pub Outback Australië
Daly Waters Pub Outback Australië

Het is geweldig om te kunnen zien hoeveel humor Australiërs hebben, dat is bij de Daly Waters Pub helemaal goed te zien. Deze pub is namelijk gevuld met hilarische (oude) meuk. Bij de bar hangen verschillende gekleurde bh’s aan het plafond, de hele bar is versiert met oude rijbewijzen, ID kaarten en noem het maar op.

Bar vol met gekleurde bh's - roadtrip door de outback van Australië
Bar vol met gekleurde bh’s

Buiten hangt het vol met petjes en staan er overal grappige beeldjes. Wij verbleven hier 1 nacht en hebben genoten van deze hilarische plek in the middle of nowhere. Deze plek mag je absoluut niet overslaan als je gaat roadtrippen door de Outback. Lees meer over Daly Waters Pub.

Tussen Daly Waters en Katherine maakten wij nog een extra koffiestop bij Larrimah Wayside Inn: een slaapplek, café en plek waar ze reptielen hebben. Wat vooral opvalt aan deze plek is dat het helemaal in style is van de Pink Panter. Geweldig toch?!

Larrimah Wayside Inn - roadtrip door de outback van Australië
Larrimah Wayside Inn
Het Larrimah Hotel / Café
Het Larrimah Hotel / Café
Tijd voor een bak koffie
Tijd voor een bak koffie – roadtrip door de Outback
Helemaal in Pink Panter style - roadtrip door de outback van Australië
Helemaal in Pink Panter style

Katherine

Onze laatste stop voordat wij Darwin bereikten was Katherine, gelegen op 3,5 uur rijden vanaf Darwin. Katherine is de op twee na grootste plaats van het Noordelijk Territorium, na Darwin en Alice Springs. Een stad met ongeveer 10.000 inwoners en gelegen bij Nationaal park Nitmiluk.

Aangezien het onze laatste reisdag was en wij al met ons hoofd in Darwin waren hebben wij hier heel relaxt aangedaan. Wij zijn vanaf ons verblijf, Katherine River Lodge, lopend naar het centrum gegaan. Hier kwamen wij na een wandeling door de stad terecht bij Atelier De Coco.

Katherine River Lodge
Katherine River Lodge

Een Australisch baasje verkocht hier traditionele didgeridoos en aboriginal kunst voor aan de muur. Veel werk is gemaakt en gesigneerd door grote namen in de aboriginal kunst. Wij kregen hier een interessant lesje geschiedenis en leerden o.a. over de verschillen tussen de didgeridoos. Uiteindelijk liepen wij het atelier uit met een eigen didgeridoo voor in ons nieuwe huis. Meteen een mooi souvenirtje 🙂

Atelier de coco in Katherine - roadtrip door de Outback
Atelier De Coco in Katherine – roadtrip door de Outback

Na Katherine kwamen we na een reis van meer 3700 kilometer in onze nieuwe hometown Darwin terecht.

Mocht je vragen hebben over onze outback trip, laat dan zeker even je reactie achter!

Bekijk ook onze sfeervideo:

YouTube video

Meer reisblogs en reistips over Australië

Bezienswaardigheden Darwin: authentiek en paradijselijk Australië

Camper huren in Australië? Dit moet je weten!

Roadtrip oostkust van Australië deel 1: Van Cairns naar Airlie Beach

10 dingen die je absoluut moet doen om optimaal te genieten van Perth

5 goede en betaalbare hostels in Sydney

Plan je reis door Australië
Inhoudsopgave
Geschreven door
Deel deze blog
Plan je reis door Australië